Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 13

Graužikų augintojų ABC: nuo alergijų ir virškinimo sistemos sutrikimų – iki „koncertų“ naktimis

Švelniakailiai, delnuose telpantys graužikai – vis dažniau lietuvių namuose sutinkami augintiniai. Neretai jie tampa alternatyva vaikus auginančioms šeimoms: požiūris, kad priežiūros graužikai reikalauja šiek tiek mažiau negu šunys ar katės, tačiau puikiai atžalas moko rūpintis už save silpnesniais, išties gajus.
Graužikai
Lietuvių namuose vis dažniau sutinkami skirtingų veislių graužikai / „Pexels.com“ nuotr.

„Mano manymu, šis požiūris yra klaidingas. Bet koks graužikas reikalauja tiek pat dėmesio ir rūpesčio kaip šuo ar katė. Tiesa, sutinku, kad rūpinimasis bet kokios rūšies gyvūnėliu skatina vaikams atsakomybės jausmą, bet praktika rodo, kad dažniausiai vaikai atsakingai rūpinasi tik pirmaisiais mėnesiais. Vėliau augintinio priežiūra tenka rūpintis tėvams.

„Pexels.com“ nuotr./Graužikai reikalauja ne ką mažiau priežiūros negu didesni keturkojai
„Pexels.com“ nuotr./Graužikai reikalauja ne ką mažiau priežiūros negu didesni keturkojai

Be jokios abejonės, mažas padarėlis moko švelnumo, atsargumo, supratimo, kad yra už mus gerokai silpnesnių, priklausančių nuo žmogaus“, – teigia „PetCity“ graužikų ekspertė Rasa Valiušienė.

Populiariausi – dekoratyviniai triušiai, alergiškiems tinkamos šinšilos

Pasak 15min pašnekovės, Lietuvoje itin populiarūs dekoratyviniai triušiai, šinšilos, žiurkėnai, pelytės, degu voveriukai bei jūrų kiaulytės. Tautiečių mėgstami ir kiauninių šeimai priskiriami šeškai.

Dažnai pasitaiko, kad pirmuoju augintiniu jaunesnio amžiaus vaikams tėveliai renkasi žiurkėnus. Na o pastaruoju metu pastebimas būtent dekoratyvinių triušių populiarumo augimas, ypač – liūtagalvių, nulėpausių ir Olandijos nykštukų veislių.

„Pexels.com“ nuotr./Vieni iš lietuvių mėgstamiausių – dekoratyviniai triušiai
„Pexels.com“ nuotr./Vieni iš lietuvių mėgstamiausių – dekoratyviniai triušiai

„Jie – labai paklausūs, tačiau kartais jautresniems žmonės gali sukelti alerginius negalavimus. Renkantis augintinį, reikėtų labai gerai pasidomėti šiais niuansais.

Į alergijas linkę žmonės dažniau renkasi šinšilas, skinny jūrų kiaulytes bei skinny žiurkes.

Į alergijas linkę žmonės dažniau renkasi šinšilas, skinny jūrų kiaulytes bei skinny žiurkes – šių rūšių augintiniai alergines reakcijas sukelia tik išimtinai retais atvejais“, – pasakoja parduotuvės „PetCity RYO“ augintinių centro Panevėžyje vadovė R.Valiušienė.

(Ne)tinkamos narvelio vietos įtaka šeimininkų poilsiui

Alergines reakcijas sukeliantis augintinio kailiukas – tik vienas iš kelių pagrindinių aspektų, kuriais, R.Valiušienės teigimu, turėtų pasidomėti būsimieji graužikų augintojai.

„Pagrindinė klaida yra tai, kad dažniausiai žmonės, prieš įsigydami graužiką, nepasidomi jo veislės ypatumais, o šie vėliau sukelia įvairias problemas. Pavyzdžiui, retas kuris žino, kad bene vienintelė jūrų kiaulytė yra aktyvesnė dieną negu naktį.

„Pexels.com“ nuotr./Didžioji dauguma graužikų aktyviausi nakties metu
„Pexels.com“ nuotr./Didžioji dauguma graužikų aktyviausi nakties metu

Vadinasi, beveik visi graužikai aktyvūs naktį, todėl reiktų gerai apgalvoti, kur stovės narvelis, kad galėtumėte ramiai išsimiegoti. Reikėtų atsižvelgti ir į vidutinę graužiko gyvenimo trukmę. Štai žiurkėnai vidutiniškai gyvena trejus, šinšilos – šešiolika metų“, – pastebi R.Valiušienė.

Linkę į diabetą, turi jautrią kvėpavimo sistemą ir bijo skersvėjų

Parduotuvės „PetCity RYO“ Panevėžyje vadovė pabrėžia, kad graužikų priežiūra tik iš pažiūros atrodo gana paprasta. Neva, įbėrei kraiko, įdėjai maisto, įpylei vandens ir tuo priežiūra užsibaigia:

„Vis tik yra tam tikri niuansai. Pirmiausia, graužikas negali visą laiką sėdėti uždarytas narvelyje, jis turi bent kelias valandas per dieną laisvai palakstyti, praplėsti savo akiratį, socializuotis. Neimamas ant rankų, graužikas dažnai pasidaro piktas, pradeda kandžiotis.

Graužikas negali visą laiką sėdėti uždarytas narvelyje, jis turi bent kelias valandas per dieną laisvai palakstyti, praplėsti savo akiratį, socializuotis.

Triušiams, jūrų kiaulytėms, degu voveriukams būtinas šienas, o žiurkėnui auginti tikrai netinka 3 ar 5 litrų talpos stiklainis. Galiausiai, neatsakinga priežiūra ar nemokėjimas taisyklingai prižiūrėti gyvūno gali susargdinti augintinį.“

Graužikai, pasak jų ekspertės, pasižymi tam tikrais, vienai ar kitai rūšiai būdingais sutrikimais, į kuriuos šeimininkams derėtų įsigilinti.

„Degu voveriukams griežtai negalima saldaus maisto, nes jie linkę į diabetą. Jiems, triušiams ir jūrų kiaulytėms labai dažnos ir virškinimo problemos. Degu voveriukams taip pat dažnai pasitaiko kasos ligos, be to, tarp graužikų šios rūšies atstovai yra vieni didžiausių jautruolių, kurie nuo streso gali pradėti save žaloti.

„Pexels.com“ nuotr./Socializacija būtina ir graužikams
„Pexels.com“ nuotr./Socializacija būtina ir graužikams

Žiurkių, kaip bebūtų keista, labai jautri kvėpavimo sistema, todėl jas reikia saugoti nuo dulkių. Žiurkėnams ir žiurkėms pasitaiko įvairaus pobūdžio augliukų, kurie ne visada būna gerybiniai. Be išimties visi graužikai neatsparūs skersvėjams ir gali turėti problemų su per ilgais dantimis ar nagais“, – pasakoja R.Valiušienė.

Be to, mažųjų graužikų – žiurkėnų, žiurkių – šeimose vyrauja matriarchatas, todėl, R.Valiušienės teigimu, nepatariama laikyti dviejų patelių – tokiu atveju geriau vieną arba tris. Gyvendamos dviese, jos gan dažnai pešasi, kartais peštynės netgi pasibaigia sužalojimais.

Išlaikymas – nuo 5 iki 60 eurų mėnesiui

Ne mažiau į gyvūnų prekių „PetCity RYO“ parduotuvę užsukantiems, apie delnuose telpantį šeimos narį svarstantiems žmonėms aktualu ir finansai – kiek gi per mėnesį atsieis graužiko priežiūra.

„Šiek tiek brangiau gali kainuoti pirmasis graužiko kraitelis, kurį sudaro narvelis, namukas, ratelis, kraikas, gertuvė ir dubenėliai, maistas, skanėstai, šukos, transportavimo dėžutė, papildai ir vitaminai, įvairūs paprasti ir interaktyvūs žaislai.

Vėliau, priklausomai nuo paties augintinio, jo šeimininkų norų ir poreikio, vieno graužiko išlaikymas mėnesiui gali kainuoti ir 5 eurus, ir 60 eurų“, – skaičiuoja R.Valiušienė.

„Pexels.com“ nuotr./Delne telpantys švelniakailiai sutvėrimai dovanoja daugybę teigiamų emocijų
„Pexels.com“ nuotr./Delne telpantys švelniakailiai sutvėrimai dovanoja daugybę teigiamų emocijų

Namuose triukšmauja Susna, Čika ir Zylė

Žiniomis su 15min besidalijanti graužikų ekspertė mažiausius augintinius puikiai pažįsta ir iš profesinės, ir asmeninės patirties. Jos namuose gyvena trys žiurkės – seserys Susna, Čika ir Zylė.

„Vardai buvo parinkti atsižvelgiant į jų charakterius ir mano vaikų pageidavimus. Susna yra labai smalsi, landi, greitai besikeičiančios nuotaikos, todėl vardas buvo parinktas žiurkės iš filmo apie Harį Poterį garbei.

Mano žiurkytės baisiai mėgsta sėdėti ant pečių, tai tenka su jomis ant pečių ir maistą gaminti, ir kambarius tvarkyti.

Čika – didžiausia pamaiva, kuri niekada nepraleis galimybės pasisukioti prieš veidrodį. Zylė – maisto fanė, galėtų kramsnoti kiaurą dieną, dažnai suėdusi savo dalį, vagiliauja maistą iš sesučių. Neseniai į jūrų kiaulyčių amžinąsias pievas išlydėjome savo senolius Tuką ir Ryžį.

Asmeniškai man vienodai laimės teikia tiek šuniukai, tiek kačiukai, tiek graužikai. Tačiau graužikų meilė yra truputį kitokia. Mano žiurkytės baisiai mėgsta sėdėti ant pečių, tai tenka su jomis ant pečių ir maistą gaminti, ir kambarius tvarkyti.

Graužikai sukelia begales teigiamų emocijų, ir žmonės, kurie galvoja įsigyti bet kurios veislės graužiką į namus, visada gali tikėtis išsamios konsultacijos ir patarimų „PetCity“ augintinių centruose“, – pataria R.Valiušienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius