Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 21

Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti

Ne paslaptis, jog gyvūnai daro stebuklus. Juk ne vienas esame patyrę, jog slegiantys rūpesčiai išblėsta vos mylimam augintiniui padėjus galvą ant kelių, o pasivaikščiojimas ar rytinis krosas su pavadėliu rankoje atgaivina protą ir nuskaidrina mintis. Ne mažesnę įtaką gyvūnai gali turėti ir mūsų sveikatos būklei, o ypač stipriai jie veikia vaikus. Apie tai, kodėl svarbu nuo pat pirmųjų dienų vaiką pratinti prie augintinių, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusio zoologijos sodo atstove Ieva Petraškaite.
Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti
Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti / Partnerio nuotr.

Gyvūnai ugdo vaikų kūrybiškumą ir atsakomybės jausmą

I.Petraškaitės teigimu, visi vaikai svajoja turėti augintinių, o dažnas jų gyvūnėlius augina nuo pat mažumės. „Edukacijų metu „Zoopark“ darbuotojams tenka išgirsti daug istorijų ir linksmų nutikimų, kadangi kiekvienas nori pasidalinti savo įspūdžiais ir pasidžiaugti augintiniu“, – pasakoja pašnekovė. Pasak jos, gyvūnai skatina vaikų meniškumą ir kūrybiškumą, pasireiškiantį net trumpą laiką prabuvus jų draugijoje. „Jei vaikas daugiau nei valandą praleidžia šalia spalvotų papūgų, jo piešiniai tampa įvairiaspalviai, ant nupieštų gyvūnų atsiranda daugiau detalių – plunksnų, dekoravimo, o lipdiniuose gausėja įdomesnių formų. Gyvūnų pasaulis pilnas atradimų! Juk koks džiaugsmas aplanko vaiką, kai jis mato, kaip tarpusavyje bendrauja lemūrai, kaip smalsauja surikatos, ar kaip šokinėja triušiukai“, – tikina I.Petraškaitė.

Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti
Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti

Taip pat, specialistė pažymi, jog gyvūnai vaikams įskiepija ir atsakomybės pojūtį – vaikai supranta, kad reikia gyvūnėlį apsaugoti, pavalgydinti, nes pats jis to nepadarys. „Vaikų bendravimas su gyvūnais skatina besąlygiškos simpatijos atsiradimą, meilę bei savitvardą. Kiekvienas gyvūnas yra vienodai svarbus ir jį reikia gerbti. Iš lėto, neskubant vaikai stengiasi skaityti gyvūnų kūno ir ženklų kalbą, bando atkartoti jų judesius bei mokosi tvardyti savąsias emocijas“, – pasakoja pašnekovė.

Santykis su gyvūnais gali padėti ir išgyvenantiems paauglystę

I.Petraškaitė pažymi, jog „Zoopark“ dažnai lankosi sutrikusio vystymosi auklėjimo įstaigų mokiniai, kurie čia atranda naujus įspūdžius, emocijas, praplečia pasaulio suvokimą, o nusiramina. „Gyvūnų terapija – tai visame pasaulyje plačiai taikomas pagalbinis gydymo būdas. Sunkiai bendraujantys ir psichologinių sutrikimų turintys asmenys atsiveria, pagerėja jų psichosocialiniai sugebėjimai, sparčiau gyja įvairios traumos bei ligos. Neurobiologinis kontaktas tarp žmogaus ir gyvūno formuojasi betarpiškai.“, – tikina specialistė.

Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti
Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti

Anot jos, gyvūnų terapija yra pripažinta daugelyje pasaulio šalių, o viešai manoma, jog ji gali pagerinti vaikų vystymąsi, įtraukti juos į aktyvų gyvenimą, sumažinti stresą, normalizuoti nervinės sistemos darbą, psichiką, harmonizuoti ir pagerinti santykius bei paskatinti bendravimą su aplinkiniais. Gyvūnai ugdo empatiją.

Pažintis su gyvūnijos pasauliu edukacinių programų metu

„Zoopark“ vykdomos edukacinės programos – unikali proga pažinti gyvąją gamtą ir patirti santykio su gyvūnais teikiamą emocinę naudą. „Edukacijose gali dalyvauti įvairaus amžiaus vaikai – kiekviena programa pritaikoma individualiai, pagal joje dalyvaujančios grupės turimas žinias. Taip pat, buvimas tarp gyvūnų ramina, skatina vaizduotę ir kūrybiškumą. Juk nedažnai galima vaikščioti ten, kur kartu vaikšto kapibaros ar lemūrai, o iš medžių viršūnių į jus žvelgia laisvai besikarstančios beždžionėlės“, – tikina I.Petraškaitė.

Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti
Partnerio nuotr./Gyvūnai ugdo kūrybiškumą ir padeda išgyti

„Zoopark“ zoologijos sode galima švęsti gimtadienius ir kitas šeimos šventes. Čia patirsite nepamirštamus įspūdžius būdami tarp gyvūnų, o taip pat galėsite sudalyvauti ir ekskursijoje. Svarbu tai, kad visą vasarą švenčių kambariams taikoma net 30% nuolaida.


„Zoopark“ – pirmasis Vilniuje zoologijos sodas. Tai 2500 kv.m., virš 60 skirtingų gyvūnų rūšių, 8 erdvūs gimtadienių kambariai! Čia iš arti galėsite pamatyti vieną mažiausių primatų pasaulyje – nykštukinę marmozetę, smalsuolius katinius lemūrus, išdykusių surikatų šeimą, didžiausius vėžlius Lietuvoje ir pavaišinti nektaru spalvotąsias papūgas loriketas. Vaikai iki 2 metų įleidžiami nemokamai. Vaikams iki 10 metų apsilankymas „Zoopark“ galimas tik su pilnamečiais lydinčiais asmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius