Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03

Veterinaras Justas Kantoravičius: „Gyvūnų apranga – ne mada, o būtinybė“

Paltas, batai, kepurė – kai kurie šeimininkai gyvūnus rengia taip, kaip žiemą rengiasi patys. Nors augintiniai taip pat jaučia šaltį, tokio garderobo reikia ne visada ir ne visiems augintiniams. O ir apranga turi būti praktiška, funkcionali ir solidi, nepaverčianti gyvūno beribės šeimininko fantazijos auka.
Šuns apranga žiemą
Šuns apranga žiemą / Vida Press nuotr.

Atsparumas nuo dydžio nepriklauso

Šunų drabužiai paprastai siejasi su mažais išpuoštais šuniukais, oriai įsitaisiusiais po šeimininko pažastimi. Jie atrodo pažeidžiamiausi ir lepiausi. Tačiau veterinarijos klinikos „CanisFelis“ gydytojo ir vadovo Justo Kantoravičiaus teigimu, jautrumas šalčiui nepriklauso nuo šuns dydžio. „Svarbiausia kailio struktūra. Yra veislių, kurios turi poplaukį ir dideli šalčiai jų atstovams nėra tokie baisūs. Jei šunys neturi poplaukio, trumpo kailio, o pilvo sritis apskritai kartais būna plika, šalčiui jie ne tokie atsparūs“, – sako gydytojas.

Daug kas priklauso ir nuo to, ką šuo lauke veiks. Aktyviems, daug lakstantiems augintiniams mažas minusas nėra toks baisus, kaip išvestiems į ramų pasivaikščiojimą su pavadėliu. „Tačiau ir šaltis šalčiui nelygus. Jei lauke -20, geriau augintinį pasaugoti ir neleisti jam ilgai būti lauke, tuo labiau, kad išvedame iš patalpos, kurioje +20 laipsnių“, – pabrėžia veterinarijos gydytojas.

Jis negali įvardinti temperatūros, kuomet reiktų pasirūpinti šuns apsauga nuo šalčio, nes kiekvienam tai individualu. Specialisto nuomone, šeimininkai geriausia mato, ar šuo lauke džiaugiasi sniegu, laksto, nešioja pagalius, ar tik stovi šalia ir kilnoja šąlančias letenas. „Natūralu, kad tokiam augintiniui buvimą lauke reiktų riboti“, – pastebi J.Kantoravičius.

Veterinarijos specialisto nuomone, šildomose patalpose pižamos ir megztukai šunims nereikalingi: „Žinoma, būna išimčių, kai šuo visiškai neturi kailio, kaip kinų kuoduotasis, tada aprengti reikėtų, bet vėlgi, reikia atsižvelgti į bendrą gyvūno būklę“.

Specialisto nuomone, šeimininkai geriausia mato, ar šuo lauke džiaugiasi sniegu, laksto, nešioja pagalius, ar tik stovi šalia ir kilnoja šąlančias letenas.

Saugokite augintinio sveikatą

Kaip augintinis jausis lauke pašalus, priklauso ir nuo ilgainiui suformuotų įpročių. Anot veterinaro, kiekvieną dieną į lauką vedamas šuo pamažu pripranta prie temperatūrų skirtumo ir jam nekyla problemų, jei lauke nežymiai šalčiau, negu vakar. „Kai temperatūra pasikeičia per parą 10 ar daugiau laipsnių, prie tokių temperatūros skirtumų sunku prisitaikyti ne tik žmogui, bet ir jo augintiniui“, – kalba gydytojas. Matant, kad per šalčius augintinis lauke blogai jaučiasi, jis pataria gyvūno nekankinti ir, atlikus svarbiausius reikalus, eiti namo.

Didelis šaltis šunims sukelia ne tik diskomfortą, bet ir grasina sveikatai. J. Kantoravičius vardija dažniausiai pasitaikančius šeimininkų aplaidumo padarinius: peršalimas, nervų šaknelių uždegimai, šlapimo pūslės uždegimas... Jei augintinis šaltame ore būna ekstremaliai ilgai, krenta jo kūno temperatūra. Gydytojo teigimu, tokiu atveju, laiku nesureagavus, galima ir netekti augintinio.

Katės tegul sprendžia pačios

Koks drabužis šuniui tinkamiausias, priklauso nuo metų laiko ir šuns individualių savybių. Gydytojas sako, kad lietui lyjant ir pučiant stipriam vėjui, gyvūnui apsaugoti užteks ir neperpučiamo apdaro, kai labai šalta, pravers kombinezonas. Trumpo kailio augintiniams, kurie paprastai ties pilvu gausaus kailio neturi, reiktų parinkti pilvą dengiantį drabužį. Kai kurie šeimininkai bando gobtuvais ar kepurėmis apsaugoti ir augintinio galvą.

J. Kantoravičiaus įsitikinimu, galvos apdangalai gyvūnams nereikalingi ir dažniau trukdo nei padeda. Kai labai šalta, šąla ir šuns kojos. Maža to, gatvėmis vaikštančių šunų letenos kenčia ir nuo druskos-smėlio mišinio, kuriuo barstomos gatvės ir šaligatviai.

Gydytojas sako, kad lietui lyjant ir pučiant stipriam vėjui, gyvūnui apsaugoti užteks ir neperpučiamo apdaro, kai labai šalta, pravers kombinezonas.

Kojas galima apsaugoti specialiai šunims skirtais batais, tačiau jie patinka ne visiems. „Daugelis augintinių nepripažįsta batukų. Geriausia pėdas tepti vašku, kurio galite įsigyti zooprekių parduotuvėse ar veterinarijos klinikose, jis apsaugo nuo pėdų skilinėjimo. Taip pat internete galima rasti namų gamybos receptų šuns pėdoms tepti“, – pataria gydytojas.

Kačių šeimininkams šaltasis sezonas kelia kur kas mažiau rūpesčių. Kaip pastebi veterinaras, per didelius šalčius katės ir pačios nelabai nori eiti į lauką. Jis pataria sudaryti sąlygas, kad katės įeiti/išeiti galėtų nevaržomai, svarbu, kad į lauką išleistam ir grįžti vidun norinčiam gyvūnui netektų šalti už durų.

Kaip išsirinkti tinkamą drabužį?

Modelis. Neperšlampantys kombinezonai tinka šalčiui labai jautriems šunims ir ilgo kailio, sugeriančio purvą ir sniegą savininkams. Vargu, ar kombinezonu aprengtas šuo iš karto jausis patogiai – prie šio drabužio teks pratinti.

Megztukai ar medvilniniai džemperiai tinka ramiam pasivaikščiojimui lauke, kai vėsu ir sausa, bet visiškai nepraktiškas pasirinkimas džiaugsmingai dūkti sniege ar per lietų. Sušlapęs drabužis gali peršaldyti šunį.

Nugarą, krūtinę ir papilvę apsaugantis patogus paltas – praktiškas pasirinkimas aktyviai judantiems šunims.

Fotolia nuotr./Šuo žiemą
Fotolia nuotr./Šuo žiemą

Audiniai. Lauke lakstančių augintinių drabužiai turi būti kuo lengviau prižiūrimi ir praktiški. Geriau nesirinkti grynos vilnos siūlų. Vilna šildo, bet nepatogi skalbti, be to, gali sukelti niežulį ir erzinti šunį. Perkant lengvą džemperį geriau rinktis medvilnę arba kitus švelnius audinius. Žieminio palto viršutinis sluoksnis turi būti pasiūtas iš tvirto, neperpučiamo audinio, saugoti nuo drėgmės.

Dydis. Kaip ir žmonėms, šunims drabužius reikia matuotis. Netgi žinodami gyvūno išmatavimus, negalite būti tikri, kad pasirinktas modelis jam tiks. Paltukas ar megztinis turi būti patogus aprengti ir nurengti, kad lengvai lįstų galva.

Drabužis turi būti gerai prigludęs, nesivilkti žeme, taip pat nebūti ankštas, nevaržyti judesių. Jei paltas su gumomis, jos turi būti minkštos ir ganėtinai laisvos, kad netrintų odos.

Geriausia, kad augintiniams skirtas apdaras būtų be sagų, kabliukų, užtrauktukų ar kitų detalių, kurias augintinis gali sukramtyti ir praryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius