Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 11 23

Gyvūnų grožio industrija – mada ar... būtinybė?

Anksčiau drabužiais aprengtus gyvūnėlius galėdavome išvysti nebent cirke, bet ilgainiui vis daugiau žmonių ėmė juos puošti spalvingais drabužėliais, raišioti kaspinėlius. Taip pamažu išsirutuliojo ištisa gyvūnų grožio industrija...
Augintinių mados
Augintinių mados / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Mada Gyvūnai Šuo

Vieni piktinasi, kad tai negražu, nenormalu ir tyčiojamasi iš gyvūnų, kiti, atvirkščiai, tikina, kad tai – ne prabanga ir ne žaidimas, o šiuolaikiniams gyvūnams būtini dalykai. Bet kuriuo atveju, mados pramonė, skirta gyvūnams, klesti. Pasidomėkime, ką ji siūlo šiuolaikiniams augintiniams?

Kodėl tiek daug dizainerių kuria gyvūnams?

Pastaraisiais metais gyvūnų mados rinka yra ant bangos. Tai puiki niša dizaineriams, nuolat siūlantiems naujų drabužėlių ir aksesuarų. Todėl vis daugiau augintinių savininkų gali rinktis, kaip aprengti numylėtinius: prabangiais, prašmatniais drabužiais, o gal dėmesį patrauks odiniai, kailiniai ar sportiniai? O kur dar Swarovski kristalais nusagstyti vardiniai antkakliai, šalikėliai, kaspinėliai, netgi bateliai ir akiniai nuo saulės... Taip, visa tai gyvūnų grožio industrija šiandien gali pasiūlyti jūsų augintiniui (arba, tiksliau – jums). O gal norite, kad jūsų ir gyvūno įvaizdis būtų idealūs? Dizaineriai ir tai jums gali pasiūlyti.

Kokie dar veiksniai turėjo įtakos taip išpopuliarėti tokiai, atrodytų, keistai sričiai? Psichologai teigia, kad vis daugiau pasaulio didmiesčių žmonių dėl įvairių sveikatos problemų ar tam tikro gyvenimo būdo neturi vaikų. Tėviškus jausmus jie nejučia nukreipia į augintinius. Mažas mielas šunytis tampa kone mažu vaiku, kuriuo reikia rūpintis. Ir dar kaip!.. Ilgainiui tokie modernūs šeimininkai nė nepastebi, kad nepigiems augintinių aksesuarams išleidžia krūvą pinigų.

Visame pasaulyje gyvūnams skiriamas toks ypatingas dėmesys, kad psichologai netgi suskubo jį pavadinti „gyvūnų humanizacijos fenomenu“. Pasirodo, šeimininkai dažnai save sutapatina ir susieja su gyvūnu, todėl jiems „perkelia“ savo poreikius, t. y. gyvūnų savininkams ima atrodyti, kad jų keturkojams reikia to paties, kaip ir jiems. Be to, augintinis tarsi pabrėžia savininko statusą, tad išskirtinis rūpestis tampa itin svarbia gyvenimo dalimi.

Ar iš tikrųjų šunims reikia drabužių?

Pasak specialistų, yra tokių veislių šunų, kurie, gyvendami šaltuose kraštuose, tikrai neišsiverstų be šiltų drabužėlių. Pasirodo, net esant nulinei temperatūrai, jie drebėte dreba nuo šalčio. Gyvūnai gali susirgti, todėl, norint juos auginti tokiuose kraštuose, vedant šaltu oru į lauką, derėtų pasirūpinti šilta apranga. Be abejo, tai nereiškia, kad drabužėlis turi būti paženklintas kokia nors garsia etikete. Mada rūpi šeimininkams, o ne šunims.

Kokie dizaineriai kuria gyvūnams?

Jų yra daugybė. Net žymiausi dizaineriai, kuriantys aukštosios mados šedevrus, nevengia paeksperimentuoti šioje srityje. Pavyzdžiui, neseniai keletas garsių mados industrijos dizainerių, tokių kaip Vivienne Westwood, Henry Hollandas, Stella McCartney, Matthew Williamsonas, nusprendė padėti beglobių gyvūnų prieglaudoms ir sukūrė išskirtinius paltus šuneliams. Haute couture tik gyvūnams! Tačiau sumanymas buvo vertas dėmesio: pardavus šiuos drabužėlius, buvo paremti kiti beglobiai gyvūnai, kuriems trūksta ne vardinių paltukų, o paprasčiausio šunų ėdalo.

Kiek žmonės skiria pinigų augintinių madai ir kitoms pramogoms?

Pavyzdžiui, Japonijos didmiesčiuose šunys tapo tikrai privilegijuoti: jiems perkami kimono, dirbtiniai kailinukai, 1 000 dolerių kainuojantys Hermes krepšiai, garsių firmų džinsai ir net mokyklinės uniformos. Tiesa, pinigų tam negaili ne tik Japonijos gyventojai. Užtenka pažvelgti į Holivudo žvaigždžių augintinius, kad būtų aišku, jog jiems trūksta tik paukščių pieno. Specializuoti restoranai, ekologiškas maistas, kurį galima pasidalyti su šeimininku, prašmatnūs aksesuarai ir papuošalai – juk mažasis šuniukas turi atrodyti tobulai, kai keliauja ar tiesiog išeina pasivaikščioti su tokiu pat nepriekaištingai atrodančiu šeimininku. Jeigu manote, kad to per daug, dar paminėsime, kad šunys gali lankytis specialiuose šunų SPA centruose, prabangiuose, tik jiems skirtuose viešbučiuose, o stresą pamiršti padės specialūs masažai, joga ar tiesiog stulbinamas manikiūras...

Pasirodo, Japonijoje ir toliau žaibišku greičiu daugėja šunis dievinančių žmonių, kuriems keturkojai tampa vaiko pakaitalu. Statistika byloja, kad šioje šalyje šiuo metu namuose auginamų šunų gerokai daugiau nei vaikų. Ne veltui japonai baiminasi, kad jų populiacijai per artimiausią šimtmetį gresia pavojus...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius