Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 11

Iš finansininko į miesto bitininką: Paulius lietuviams ir pasauliui skleidžia svarbią žinią apie bites

„Nuo savęs nepabėgsi“ – taip apie netikėtą gyvenimo ir karjeros posūkį sako miesto bitininkystės ambasadoriumi prisistatantis Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius. Po ilgų gyvenimo metų užsienyje į gimtinę sugrįžęs jaunas vyras netikėtai susidomėjo miesto bitininkyste.
Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius
Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dabar tai – visas jo gyvenimas, kuriam sezono metu aukoja net laisvadienius. Miesto bitininkystė Pauliui svarbi ne tik kaip nuosavas verslas, suteikiantis finansinį stabilumą. Ne ką mažiau jam rūpi skleisti žinią, jog tik išsaugodami bites galėsime gyventi mums įprastuose miestuose.

„Bitės – labai svarbi mūsų ekosistemos dalis“, – ne kartą pokalbio metu pakartojo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius

Iš finansų specialisto – į bitininką

„Bitininkas buvo mano senelis, o krikšto tėtis perėmė jo bityną. Vaikystėje ne kartą teko lankytis jame. Tačiau turiu pasakyti, kad jaučiau baimę bitėms. Ją įveikiau tik suaugęs“, – pasakojimą pradėjo Paulius. Tiesa, augant susidurti su bitėmis dažnai jam neteko, nes tuo metu gyveno ne Lietuvoje.

„Užaugau išeivijoje. Baigiau mokslus ir sėkmingai dirbau finansų specialistu. Vis dėlto atėjo metas, kai sugalvojau iš Anglijos sugrįžti gyventi į Lietuvą“, – kalbėjo pašnekovas. Jis neslėpė, jog grįžo tęsdamas karjerą finansų sektoriuje. Tačiau įkvėptas bitininko krikšto tėčio pamažu suprato, jog norėtų bitininkyste užsiimti visą laiką.

Dėl ko bitės? Man jos artimos pirmiausia dėl gamtos.

„Dėl ko bitės? Man jos artimos pirmiausia dėl gamtos. Nuo vaikystės esu skautas, daug laiko leisdavau gamtoje. O bitės yra gamtos indikatorius. Be to, bitininkystė – mano giminės tradicija“, – sakė Paulius.

Patirtis užsienyje leido suprasti, jog apsiriboti vien Lietuva nereikėtų – todėl jau nuo pačių pradžių jo įkurtas prekės ženklas Urbanbee.lt turėjo ambicijų būti žinomas pasaulinėje rinkoje.

„Iš karto ėmiau galvoti plačiau: paklausiau savęs, kaip galėčiau prisidėti prie gamtos išsaugojimo? Pasidomėjęs sužinojau, kad pasaulyje bitės sparčiai nyksta – Lietuva yra viena iš nedaugelio Vakarų Europos šalių, kuriose jų dar ganėtinai daug.

Vidutiniškai pasaulyje kasmet bičių sumažėja apie 30 proc.

Vidutiniškai pasaulyje kasmet bičių sumažėja apie 30 proc. Tai – didžiulė problema, nes bitės – svarbi ekosistemos dalis“, – kalbėjo pašnekovas.

Domėjimasis ekologijos klausimais jį atvedė prie minties apie miesto bitininkystę. Su ja Paulius sakė susipažinęs dar gyvendamas Londone. Apsisprendęs dėl savo veiklos krypties, jis nuvyko į Didžiąją Britaniją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius

„Didžiausiame Londono miesto bityne stažavausi visą sezoną. Prižiūrėjau 400 bičių šeimų, buvau už jas atsakingas. Dar prieš tai stažavausi Lenkijoje – praktiką atlikau viename Varšuvos miesto bityne. Įgavęs didelės praktikos, grįžau į Lietuvą ir ėmiausi įgyvendinti miesto bitininkystės idėją pas mus.

Šiuo metu save galiu vadinti miesto bitininkystės ambasadoriumi ir vėliavos nešėju“, – teigė Urbanbee.lt įkūrėjas. Savo idėjomis ir patirtimi jis dalijasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: apie miesto bitininkystės naudą yra pasakojęs ir Briuselyje, Europos Komisijoje.

Šiuo metu Paulius įkūrė miesto bitininkystės paslaugų verslą Urbanbee.lt ir dirba su įvairiais verslais bei organizacijoms, kurioms padeda kurti aplink sąmoningas ir tvarias miesto bendruomenes bei sėkmingai rūpintis bitėmis ir mūsų ekosistema.

„Europos žaliojoje savaitėje buvau pranešėjas. Kartu su Europos komisaru Virginijumi Sinkevičiumi pasakojome apie ekosistemos problemas ir sprendimo būdus. Ten mane pastebėjo ir šiomis temomis susidomėjo portugalai – dalinausi žiniomis su vienu iš radijo transliuotojų“, – kalbėjo miesto bitininkas.

Verslo pradžiai – finansinė injekcija

Jau verslo pradžioje Paulius turėjo aiškią viziją, žinojo, kokių tikslų nori pasiekti ir ko tam reikia. Tačiau, kaip ir daugeliui jaunų verslininkų, pradedančių veiklą nuo nulio, trūko svarbaus komponento – finansų. Būtent dėl to jis ryžosi dalyvauti Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotame projekte „Būk verslus“, kuris skirtas verslo pradžiai.

Gavę pinigų įsigijome avilių, taip pat reikalingos įrangos, kuri padėjo našiau atlikti darbus.

„Pirmiausia įmonei reikėjo profesionalios ir aukštos kokybės įrangos. Savo jėgomis to padaryti negalėjome. Šis projektas ir jo skirtas rėmimas padėjo drąsiau žengti į verslą – gavę pinigų, įsigijome avilių, taip pat reikalingos įrangos, kuri padėjo našiau atlikti darbus (iki tol daug darbo funkcijų darėme rankomis). Kitaip tariant, galėjome optimizuoti darbus Urbanbee.lt miesto bityne“, – neslėpė pašnekovas.

Už dalį lėšų įmonė įsigijo automobilį – priemonę, kuri būtina turint bitynus ne viename taške. „Sezono metu mes kasdien nuvažiuojame daugybę kilometrų, nes bitynai yra visoje Lietuvoje – Kaune, Vilniuje, Utenoje, Lazdijuose, Aukštadvaryje, Klaipėdoje“, – pasakojo Paulius.

Anot jo, prieš kelerius metus, kai savo veiklą pradėjo Urbanbee.lt, miesto bitininkystė Lietuvoje buvo naujiena. „Natūralu, kad daugelis žiūrėjo nepasitikėdami. Tačiau edukacija davė vaisių – žmonės pradėjo suprasti bičių svarbą mūsų aplinkoje, vertina miesto bičių medų. Galiausiai atėjo suvokimas, kad daug anksčiau už mus dabartinių miestų teritorijose gyveno bitės. Žmonės, t. y. mes, į juos atsikraustėme vėliau“, – sakė miesto bitininkystės idėjas skleidžiantis Paulius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Urbanbee.lt įkūrėjas Paulius Chockevičius

Suprasti akimirksniu - Kas yra miesto bitininkystė?

  • Vienas svarbiausių miesto bitininkystės tikslų – noras išsaugoti pačias bites. Bitės nyksta dėl įvairiausių žmonijos veiklų. Pavyzdžiui: pesticidų naudojimas, intensyvi miškininkystė ir pan.
  • Paradoksalu, bet miestai tampa užuovėja bitėms. Lietuvoje jie yra neįtikėtinai žali, juose auga daug nektarą duodančių augalų.
  • Miestuose ilgesnis bitininkystės sezonas – jis prasideda nuo ankstyvo pavasario ir baigiasi vėlyvą rudenį. Pačios žiemos mieste taip pat švelnesnės – bitės lengviau peržiemoja, nes gyvena ant pastatų stogų – dėl savo aukščio tai primena natūralias jų buveines (medžių dreves).
  • Miesto bitininkystė sujungia žmones su gamta: turėdami galimybę savo gyvenamojoje aplinkoje matyti bites, vartoti čia suneštą medų, žmonės jaučiasi arčiau gamtos. Kas lemia ir tai, kad labiau ją vertina, tausoja.

Paulius dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame projekte „Būk verslus“. Projektą įgyvendina Užimtumo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius