-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 02

Ką išduoda šuns išmatos?

Taip, daug kam pasirodys mažų mažiausiai keista, bet geras šeimininkas turi žinoti, kaip atrodo jo augintinio išmatos. Laiku pastebėti pokyčiai apsaugos šunį nuo rimtų ligų ar net išgelbės jam gyvybę. Štai keletas svarbiausių dalykų.
Šuo
Šuo / Fotolia nuotr.

Spalva

Normalios šuns išmatos turi būti tamsiai rudos spalvos, tačiau ji gali šiek tiek varijuoti, priklausomai nuo maisto. Jei aiškiai pakitusią gyvūno išmatų spalvą pastebite daugiau nei vieną dieną, nerizikuokite ir pasitarkite su veterinarijos gydytoju.

Geltona ar oranžinė. Praneša apie galimas tulžies ar kepenų ligas.

Balti taškeliai. Balti, ryžius primenantys taškeliai išmatose gali signalizuoti apie gyvūną apnikusius parazitus.

Žalia. Tai gali byloti, kad jūsų augintinis tiesiog prisišlamštė pernelyg daug žolės arba atsirado tulžies pūslės sutrikimų.

Raudonos priemaišos. Raudoni kraujo rėžiai išmatose signalizuoja apie išangės sužalojimus arba kraujavimą virškinamajame trakte.

Dervos juodumo. Signalizuoja apie rimtus virškinamojo trakto susirgimus.

Pilka ar balta. Jei šuo tuštinasi labai šviesiomis išmatomis, tai gali reikšti kasos problemas arba jį kamuoja vidurių užkietėjimas, galintis atsirasti, pavyzdžiui, dėl pernelyg didelio kaulų kiekio mityboje.

Forma ir konsistencija

Šuns išmatų forma turi priminti mažus rąstus. Išmatos turi būti kompaktiškos, drėgnos ir lengvai surenkamos iš žolės, o suspaustos priminti plastiliną. Viduriavimas ar vandeningos beformės fekalijos dažnai signalizuoja apie žarnyno nepraeinamumą.

Jei šuo tuštinasi akmens kietumo rutuliukais, jam trūksta skysčių arba jis gauna pernelyg daug kaulų. Neretai toks tuštinimasis yra skausmingas gyvūnui.

Dydis ir dažnumas

Išmatų dydis turi būti proporcingas šuns suėdamam maistui. Jei šuo gauna daug ląstelienos turinčio maisto, jo išmatų apimtis gali būti didesnė. Gausus tuštinimasis gali būti signalas, kad gyvūnas nevisiškai pasisavina gaunamą maistą.

Paprastai sveiki suaugę šunys tuštinasi kartą ar du per dieną. Dažniau į lauką išvedamiems gyvūnams gali susiformuoti įprotis „atlikti reikalą“ kaskart išėjus. Žalią maistą gaunantys gyvūnai tuštinasi mažiau ir rečiau.

Turinys

Gleivės, žalėsiai gali būti sudirginto žarnyno ar uždegimo požymis. Pamatę neįprastas išmatas, pagalvokite, ką tokio pastaruoju metu jūsų šuo ėdė: gal gavo kaulų, prisiėdė žolės ar sugraužė pagalį. Gausūs plaukų gumulai fekalijose praneša, kad šuo laižosi kamuojamas odos ligų, alergijos arba streso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius