Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 03 01

Netikėtas smūgis šeimos biudžetui: už šuns gydymą paklojo keturženklę sumą

Stabtelėjusi prie ežeriuko miške, kaniterapeutė Joana Grygutis tokios baigties nesitikėjo: keliolikos minučių maudynės miško ežere jos labradorei retriverei Kiai kainavo du mėnesius gydymo, o šeimai – keturženklę sumą.
Labradoro retriveris
Labradoro retriveris / 123RF.com nuotr.

Terapiniai šunys - 6,5 metų kalytė Kia ir 5,5 metų kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis Lu – ne tik psichologės-kaniterapeutės Joanos Grygutis augintiniai, bet ir kolegos-asistentai, kurių laukia Vilniaus „Vilties“ specialiosios mokyklos – daugiafunkcinio centro bendruomenė, Vilniaus SOS vaikų kaimo jaunimas, Vilniaus specialiojo lopšelio-darželio „Čiauškutis“, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mažieji, Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“.

Kaip sako J.Grygutis, jos terapiniai šunys iš žvilgsnio supranta, kada prieiti prie vaiko, su kuriuo ji kalbasi, o kada būtų geriau atsitraukti. Kaip pastebi psichologė, šuo ypač pasitarnauja mezgant ryšį su užsisklendusiais, iš pradžių gal net priešiškai nusiteikusiais paaugliais. Gyvūno šiluma, minkštumas, atvirumas skatina pasitikėjimą, leidžia pasijusti saugiai.

Asmeninio albumo nuotr./Kaniterapeutė Joana Grigutis su augintine Kia
Asmeninio albumo nuotr./Kaniterapeutė Joana Grigutis su augintine Kia

Kia ir Lu įvairaus amžiaus vaikams padeda ugdyti socialinius įgūdžius, empatiją, savarankiškumą, kūrybiškumą, lavinti motoriką, sensorinius pojūčius, plėsti žodyną. Praėjusią vasarą grįždama iš užsidėmimo Alytuje, psichologė nutarė atsidėkoti pagalbininkei Kiai: „Kaip tik važiavau pro Aukštadvarį ir sustojau prie mielo ežerėlio miške. Žmonių nebuvo, be to šeima telefonu įspėjo, kad mieste baisūs kamščiai, tad sugalvojau juos pralaukti su šunimi gamtoje“.

Ėmė šlapiuoti oda, teko kreiptis į veterinarus

Kia ežere maudėsi apie 15 minučių. Pasigavus užkratą pradėjo šlapiuoti augintinės oda, teko išskusti pažeistas vietas, tepti įvairiais tepalais. „Prireikė ne vieno vizito pas veterinarą, kol buvo atitaikyti vaistai, ir tai sunkiai gijo. Interneto forumuose paskui skaičiau, kad jeigu šunis užklumpa tokios infekcijos, kaip taisyklė gydymas ilgai trunka ir pareikalauja ne tik daug laiko, kantrybės, bet ir pinigų“, – sakė psichologė.

„Scanpix“/AP nuotr./Šuo sniege
„Scanpix“/AP nuotr./Šuo sniege

Kaniterapijos asociacija draudžia visus terapinis šunis, tačiau, kaip sako Joana, per pirmojo karantino sumaištį ji tiesiog pamiršo pasirūpinti draudimo formalumais. Lyg tyčia, augintiniams daug daugiau nei įprastai prireikė veterinarijos klinikos paslaugų, nors iki tol tik dėl profilaktinių skiepų kreipdavosi.

„Tais buvo smūgis šeimos biudžetui. Svarstėme, ar patys drausime šunis, jeigu nedraus asociacija, ir nusprendėme, kad taip. Nes jeigu nieko neatsitiks, tai gerai, o jei vėl kas nors atsitiktų, būtų per daug skausminga“, – pripažino kaniterapeutė.

123RF.com nuotr./Veterinaras
123RF.com nuotr./Veterinaras

J.Grigutis prisiminė daug metų papildomai mokėjusi už savo vaikų draudimą. „Taip ir neteko nė karto juo pasinaudoti, bet maža kas galėjo nutikti. Buvo ramiau, kad, jei kas, sulauksime bent jau finansinės paramos. Papildomai savo sveikatą draudžiamės norėdami kokybiškesnių sveikatos priežiūros paslaugų ar prireikus jomis pasinaudoti greičiau. Su gyvūnais – kas kita, nes jų gydymas, jei nėra apdrausti, visiškai nekompensuojamas“, – lygino kaniterapeutė.

Šeimininkai vis dažniau draudžia tiek veislinius, tiek nekilmingus šunis ir kates

Kokios populiariausios pasirenkamos augintinių draudimo sumos, nuo ko konkrečiai augintiniai dažniausiai draudžiami, teiravomės draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovo Tomo Sinkevičiaus.

Pasak „If“ atstovo, augintinių savininkai, drausdami savo keturkojus, pirmiausiai galvoja apie gydymo išlaidų draudimą, kai atlyginamos gydymo išlaidos ligos ar traumos atveju.

Shutterstock nuotr./Katė
Shutterstock nuotr./Katė

„Galima rinktis 400 eurų, 700 eurų arba 1000 eurų gydymo išlaidų draudimo sumą. Populiariausias pasirinkimas tarp mūsų klientų – 700 eurų suma, kurios daugeliu atveju pilnai pakanka“, – sakė T.Sinkevičius.

Retais atvejais pasitaiko situacijų, pavyzdžiui, prireikus sudėtingos operacijos, kai ir maksimalios siūlomos draudimo sumos neužtenka. Tačiau tokiais atvejais bent iš dalies palengvinama finansinė našta.

Pasak T. Sinkevičiaus, be įprasto gydymo išlaidų draudimo, gyvūnai taip pat draudžiami gyvybės, dingimo ar vagystės ir civilinės atsakomybės draudimu. Pastarasis itin aktualus šunų savininkams, nes atlyginami aplinkiniams žmonėms ar jų turtui padaryti nuostoliai.

Fotolia nuotr./Šuo pas veterinarą
Fotolia nuotr./Šuo pas veterinarą

„Liūdniausiais – gyvūnų mirties atvejais – esame išmokėję ir 2500 eurų išmokas. Kompensacija netekus augintinio priklauso nuo to, kokią sumą drausdamiesi augintinio gyvybės draudimu pasirenka keturkojų šeimininkai“, – komentavo „If“ atstovas.

6 priežastys drausti augintinį

Netikėtas vizitas į veterinarijos kliniką gali kainuoti kelis šimtus eurų, o jei prireikia sudėtingesnio gydymo, suma išauga keliskart, rodo augintinių šeimininkų patirtis.

Draudimas yra reali pagalba patiriant augintinio gydymo išlaidas jam susirgus ar patyrus traumą.

Kompensuoja išlaidas veterinarijos paslaugoms

Tiek veterinarijos paslaugų išlaidos, tiek išlaidos vaistams kompensuojamos iki pasirinktos gydymo išlaidų draudimo sumos (400 eurų, 700 eurų arba 1000 eurų), tačiau išlaidos profilaktiniams skiepams, dantų apnašoms valyti ir pan., nekompensuojamos.

Fotolia nuotr./Skiepai augintiniui
Fotolia nuotr./Skiepai augintiniui

Kompensacija netekus augintinio

Apdraudus gyvūną, išmokamos gyvybės draudimo sumos (atėmus 40 eurų išskaitą) augintiniui mirus dėl ligos ar nelaimingo atsitikimo.

Kompensacija augintiniui dingus

Jei jūsų augintinis pabėgtų, dingtų ar būtų pavogtas – draudimas apmokėtų protingas bei pagrįstas jo paieškos išlaidas, o augintiniui neatsiradus – šuns gyvybės draudimo sumą.

123RF.com nuotr./Šuo automobilyje
123RF.com nuotr./Šuo automobilyje

Ne šeimininkas, o draudimas padengs augintinių padarytus nuostolius

Dažnai nerimaujame ne tik dėl savo augintinio sveikatos, bet ir dėl jo elgesio bei galimų nuostolių aplinkiniams. If" augintinio draudimas atlygina augintinio sukeltus nuostolius aplinkiniams net iki 3500 Eur, todėl būsite tikri, kad galėsite sąžiningai atlyginti nuostolius, pavyzdžiui, jei jūsų šuo sužeistų kaimynų katę ar sukeltų eismo įvykį.

Gausite kompensaciją dėl augintinio atšaukę kelionę

Jeigu prieš planuotą kelionę sunkiai susirgs ar itin rimtą traumą gaus jūsų šuo ar katė ir turėsite nedelsiant pradėti gydymą, draudimas padengs nuostolius už nebeatšaukiamus lėktuvo bilietus, apmokėtas nakvynes viešbutyje ar automobilio nuomą iki 700 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šunis vedžioti draudžiantis ženklas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šunis vedžioti draudžiantis ženklas

Kompensacija dėl augintinio pakeitus planus

Jeigu jūsų kelionės užsienyje metu, Lietuvoje paliktas katinas ar šuo (ar katė) patirtų gyvybei pavojingą traumą (ar susirgtų gyvybei pavojinga liga), draudimas padengs nuostolius iki 700 eurų už papildomas nakvynes ir lėktuvo bilietų keitimą, kad kuo greičiau galėtumėte grįžti namo.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kačiukas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kačiukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius