-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 30

Kūdikis į namus – katė iš namų? Kaip paruošti augintinę bendram gyvenimui

Įsivaizduokite, kad esate katė. Gyvenate malonioje kasdienybėje: gerai miegate, pažaidžiate, valandėlę paspoksote pro langą, užkandate, tada glostoma ramiai vėl nusnaudžiate ant šeimininkės kojų… Bet vieną dieną viskas apsiverčia aukštyn kojom: jums priklausantys daiktai nugrūdami nežinia kur, o buvusi ramybė lieka tik ilgesingas prisiminimas.
Katė ir kūdikis
Katė ir kūdikis / 123RF.com nuotr.

Vos pabandote išsakyti savo nuomonę esate išgujamas lauk – ir be jūsų purkštavimo gyvenimas nelengvas.

Dėl nepagrįstų šeimininkų baimių, tingumo ir elementaraus neatsakingumo sulig kūdikio atsiradimu iš namų išmetama daugybė gyvūnų.

Kačių elgsenos ekspertė Pam Johnson Bennett sako, kad įsivaizdavimas, jog katės ims pavyduliauti namuose atsiradusio kūdikio, neteisingas. Šiems gyvūnams tiesiog nepatinka pokyčiai. Todėl jiems gyvūną reikia rengti iš anksto. Suprantama, viską suderinti ne taip jau lengva, bet žmogus tam ir yra protingiausia būtybė namuose.

Nauji garsai ir kvapai

Laukiantis patariama pasitepti vaikišku aliejumi, losjonu – katė šį kvapą jau žinos, kai taip kvepės naujas gyventojas.

Su kūdikiu namuose atsiras naujų kvapų ir garsų, kartais netgi nemalonių jautriai ausiai. Patariama tam gyvūną ruošti iš anksto. Pavyzdžiui, įsigyti įrašų su kūdikio verksmu ir pamažu didinant garsą leisti juos. Tuo pačiu metu užimkite katę kokia nors jai malonia veikla: žaiskite ar padėkite mėgstamo maisto.

Negirdėtus garsus leis ir nauji daiktai: barškučiai, cypiantys žaisliukai. Su kai kuriais supažindinkite katę iš anksto – tegul apžiūri, išgirsta, kokius garsus jie leidžia, kad vėliau nebūtų netikėtumo.

Kai kurie ekspertai sako, kad ne mažiau svarbu gyvūną pratinti ir prie naujų kvapų. Laukiantis patariama pasitepti vaikišku aliejumi, losjonu – katė šį kvapą jau žinos, kai taip kvepės naujas gyventojas.

Jei turite naujagimių turinčių draugų, pasikvieskite juos į svečius – surenkite gyvūnui gyvą garsų ir kvapų pasirodymą.

Geros sąlygos visiems

Kačių elgsenos specialistė Dilara Goksel Parry pataria iš anksto supirkti naujus baldus vaiko kambariui – kad gyvūnas apsiprastų su naujais daiktais savo teritorijoje.

Patariama pagalvoti ir apie naujus „baldus“ pačiai katei. Pavyzdžiui, nupirkti jai stabilią aukštą laipynę. Ji ypač pravers, kai kūdikis ims vaikščioti ir gyvūnas norės privatumo.

Apskritai, gerokai anksčiau prieš kūdikio atsiradimą įvertinkite augintinio patogumą namuose: ar jis turi pakankamai įvairių žaislų galvelei pasukti ir fizinei firmai palaikyti, ar švarus tualetas, ar turi vietą nagams pagaląsti, apsilankykite pas veterinarą – tegul patikrina murklės sveikatą. Laimingas ir sveikas gyvūnas į pokyčius reaguoja ramiau.

Nepamirškite žaisti

Žinoma, namuose atsiradus kūdikiui laikas ir dėmesys pirmiausia bus skirtas jam, bet privalu bent keliolika minučių per dieną skirti ir augintiniui. Pažaiskite su kate. Geriausia, jei tai darysite šalia kūdikio, tai formuos teigiamas asociacijas. Katė sėkmingai gali žaisti ir be jūsų pagalbos, kol esate užsiėmę su kūdikiu. Tokiu atveju, anot P.J.Bennett, reiktų nupirkti jai kažką iš tiesų smagaus, priverčiančio pamąstyti – parduotuvėse rinktis tikrai yra iš ko.

123RF.com nuotr./Katinas
123RF.com nuotr./Katinas

Saugi lovelė

Daugelis tėvų nerimauja, kad katė šokinės į kūdikio lovelę, taip galėdama jį sužeisti. Kačių elgsenos ekspertė P.J.Bennett pataria investuoti į lovelės ar lopšio apdangalą – taip bus visiems ramiau. Tiesa, išgirdusi triukšmingą verksmą katė ir pati neturėtų būti suinteresuota artintis ar juolab miegoti šalia.

Kadangi lovelė namuose paprastai atsiranda pirma vaiko, neleiskite katei jos užsiimti. Uždenkite ar pridėkite tuščių skardinių, butelių – pademonstruokite augintinei, kad ta vieta absoliučiai nepatogi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Penkių haskių šeimininkas A.Vaitkus: „Haskis negulės prie židinio ar būdos. Tai šuo aktyviems žmonėms“

Išlikite ramus

Kai į namus atkeliaus naujas gyventojas, ramiai, be didelių emocijų, supažindinkite su juo katę. Katės be galo jautrūs gyvūnai ir pajus jūsų nuotaiką, jei parodysite jaudulį.

Pirmomis dienomis, jei katė gražiai elgiasi, pagirkite ir paskatinkite ją. Jei laikosi atokiau, neskatinkite ir neverskite jos bendrauti su kūdikiu. Duokite jai laiko apsiprasti ir skatinkite gyvūną net už menkiausią susidomėjimą.

Ne paslaptis, kad katės užsispyrę ir atkaklūs gyvūnai. Reikalavimus nulipti ar nelįsti, kur nereikia, pūkuota augintinė dažnai tiesiog ignoruoja. Kačių elgsenos specialistai sako, kad reikia išmokti katei pasakyti „pasitrauk“ ir „eik ten“, aiškiai parodydami, ko negalima ir kas galima. „Jei skatinsite katę, kad ji daro tai, ko prašote, skanėstais, pašukavimu ar žaidimais, ji mieliau darys, ko prašoma“, – sako kačių specialistė Elise Gouge.

Ligų baimė

Alergija – baubas, skatinantis būsimus tėvus atsikratyti gyvūno kūdikiui dar net negimus. Požiūris, kad gyvūnas būtinai sukels vaikui alergiją – neteisingas. Mokslininkai kalba, kad dažnai alergijos atsiranda ir dėl pernelyg didelio sterilumo namuose. Jei kūdikiui atsiras alergijos požymių, nereikia skubėti teisti gyvūno, nes priežastys gali būti visiškai kitos.

Jei kūdikiui atsiras alergijos požymių, nereikia skubėti teisti gyvūno, nes priežastys gali būti visiškai kitos.

Dar viena besilaukiančias moteris neraminanti liga – toksoplazmozė. Ji plinta per katės išmatas, bet tai nereiškia, kad visos katės ją platina, ir būsimos mamos turi atsikratyti augintinių. Kaip rašoma puslapyje vetvila.lt, ligos rizika stipriai sumažėja, laikantis higienos ir kai kurių taisyklių.

Veterinarijos specialistai pataria vengti kontakto su kačių išmatomis. Nėštumo metu kačių „tualeto“ priežiūrą perleisti kitiems šeimos nariams arba mūvėti pirštines, o po dėžutės valymo gerai nusiplauti rankas. Kačių išmatas galima nuleisti į klozetą, deginti, giliai užkasti ar maišeliuose išmesti į šiukšlių konteinerius ir kasdien dezinfekuoti kačių kraiko dėžutes.

Specialistai pataria vengti kontakto su svetimomis, ypač valkataujančiomis katėmis, o saviškes šerti tik tik sausu, konservuotu ar virtu maistu ir laikyti namuose.

Anot vetvila.lt skelbiamos informacijos, nėščiosios turėtų valgyti tik gerai išvirtą ir iškeptą mėsą. „Ligos sukėlėjus platina katės, tačiau žmonės dažniau užsikrečia ne nuo šių naminių gyvūnų, bet valgydami nepakankamai termiškai apdorotą maistą, kuriame yra parazitų cistų“, – sako specialistai.

Be to, prieš valgį, palietus žalią mėsą ar daržoves rekomenduojama plauti rankas, mūvėti pirštines dirbant sode ar darže ir neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos.

Bet kuriuo atveju, kilus nerimui dėl ligų, pirmiausia reikia pasikonsultuoti su tos srities specialistu ir neskubėti savarankiškai daryti išvadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius