-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 11

Neišsirenkate augintinio namuose? Vieni nereikliausių gyvūnų – Madagaskaro šnypščiantieji tarakonai

Biologas, egzotinių gyvūnų specialistas Gerardas Paškevičius tiems, kurie nori kokio nors gyvūno namuose, tačiau baiminasi, jog stigs laiko priežiūrai, pataria pagalvoti apie Madagaskaro šnypščiančiuosius tarakonus. „Tai geriausias augintinis vaikams, ir ne tik vaikams“, – feisbuko paskyroje „Džiunglių žmogus“ rašė G.Paškevičius.
Madagaskaro šnypščiantieji tarakonai
Madagaskaro šnypščiantieji tarakonai / Gerardo Paškevičiaus nuotr.

Apie tai, kuo ypatingi šie gyvūnai, kokios priežiūros jiems reikia, G.Paškevičius susitiko pasidalinti ir su 15min GYVENIMAS.

Pasak egzotinių gyvūnų specialisto, Madagaskaro šnypščiantieji tarakonai (lot. Gromphadorhina portentosa) yra ne tik sudėtingo pavadinimo, tačiau visų pirma smagūs vabzdžiai.

„Manęs dažnai klausia, koks yra geriausias augintinis vaikui. Aš be abejonių sakau: tarakonas!“ – sakė G.Paškevičius.

Pasak specialisto, tarakonus namuose verta auginti dėl kelių priežasčių:

  • Juos sunku numarinti, šie vabzdžiai atsparūs kritimui ant žemės, ėdesio stygiui, temperatūrų ir drėgmės parametrų nesužiūrėjimui.
  • Jiems nėra reikalingas nuolatinis dėmesys (laikymas ant rankų, glostymai ir t.t.); jie puikiai gali gyventi terariume be visiško kontakto su žmogumi.
  • Tarakonai nekanda, negelia, nesidrasko; šie vabzdžiai neturi jokio gynybos būdo, galinčio sukelti fizinį skausmą, o jų gynybos būdai du: labai garsiai šnypšti ir vemti ant rankų.
  • Jie maitinasi augalinės kilmės ėdesiu, todėl juos be nerimo gali auginti veganai; šie tarakonai ėda beveik viską, kas tik yra augalinės kilmės: lapai, vaisiai, uogos, daržovės, salotos, vasarą tinka pienių lapai, kitos žolės, kurios nėra nupurkštos pesticidais ar kitais chemikalais.
  • Tai labai nebrangus augintinis – vieno Madagaskaro šnypščiančiojo tarakono kaina yra iki 2 eurų;

Kaip sako G.Paškevičius, kartais žmonės nerimauja, kad šie tarakonai nevaldomai ims veistis namuose.

„Ne. Neprisiveis, nes tam, kad jie galėtų sėkmingai poruotis, vesti jauniklius (jie gyvavedžiai) ir jaunikliai galėtų vystytis, reikia gerokai aukštesnės temperatūros ir drėgmės, nei įprastai yra mūsų namuose“, – aiškino G.Paškevičius.

Dar vienas jų auginimo privalumas – tarakonams nėra būtinas terariumas ir jie gali gyventi plastikiniame konteineryje su ventiliacijos angomis.

„Tačiau dėl estetikos aš vis tik patarčiau rinktis stiklinį terariumą – tiesiog jis gražiau atrodo kambaryje. Žinoma, terariumo tikrai nereikia didelio – keletui tarakonų gali puikiai užtekti ir 30 centimetrų ilgio terariumiuko. Toks tikrai tilps net ir mažiausiame bute, kur vaikas savo kambaryje galės džiaugtis šių tarakonų draugija“, – kalbėjo pašnekovas.

Nors rinkdamiesi mažai priežiūros reikalaujančius augintinius šeimos su vaikais dažnai pasirenka žiurkę ar žiurkėną, G.Paškevičius sako, kad tokio gyvūno auginimas neretai vaikams tampa emociniu išbandymu – žiurkės, žiurkėnai gyvena trumpai.

„Augindamas žiurkėną, smiltpeliuką, burunduką vaikas ne tik mokosi atsakomybės – jis prie gyvūno ir prisiriša. Bet šie gyvūnai gyvena vos kelis metus, todėl atsisveikinti vaikui būna skaudu.

Todėl tikrai geriau rinktis tarakoną, kuris gyvena maždaug septynerius metus“, – teigė G.Paškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius