-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 03

Pirkti ar priglausti šuniuką?

Tikriausiai daugybę žmonių, nusprendusių įsigyti keturkojį draugą, aplanko klausimas: ar verta brangiai pirkti veislinį augintinį, kai prieglaudose žmogaus meilės ir šilumos laukia tokia gausybė šunelių?
Šuniukas
Šuniukas / Shutterstock nuotr.

Galbūt apsispręsti padės gyvūnų globos specialistės Vestos Auškalnienės (gyvūnų globos organizacija „Lesė“) mintys.

Kilnu priglausti beglobį gyvūną. Vis dėlto dažniau žmonės keturkojį draugą įsigyja veislyne ar nusiperka iš patyrusio šunų augintojo. Viena tokio poelgio priežasčių – noras turėti tam tikros veislės šuniuką, kita – sklandantis mitas, jog gyvūnų prieglaudose dienas leidžia tik vyresnio amžiaus susiformavusio charakterio šunys, kurių nebeperauklėsi. Realybė kitokia – globos namuose šeimininkų ištikimai laukia ir daug jaunų lengvai dresūrai pasiduodančių šuniukų. Čia patekusių vyresnio amžiaus gyvūnų charakteris, įpročiai jau susiformavę, tačiau nebūtinai tai yra blogai. Prieglaudose būna daug puikių tinkamai išauklėtų suaugusių gyvūnų. Be to, vyresnių šunų įpročius galima koreguoti, tik reikia kantriai dirbti.

Tvirtai apsisprendus keturkojo draugo ieškoti prieglaudoje, pirmiausia patarčiau panaršyti interneto gyvūnų globos namų svetainėse. Jei koks šuniukas kris į akį, beliks susisiekti su laikinu gyvūno globėju ir susitarti dėl susitikimo. Galima peržiūrėti skelbimų skiltis spaudoje ir interneto erdvėje – neretai žmonės siūlo padovanoti gyvūnus.        

Jei imsite šuniuką iš prieglaudos, iš pradžių įstaigos darbuotojų pasiteiraukite, ar jie suteiktų jums sąlygas kurį laiką jūsų širdį pavergusį gyvūną lankyti ir su juo bendrauti globos įstaigoje. Jei tokios galimybės nėra, teks pasikliauti nuojauta. Atminkite: iš prieglaudos gyvūną gali pasiimti tik pilnamečiai asmenys. Atsiradus bet kokiems nesklandumams (tarkim, nepavykus šunelio prisijaukinti, pastebėjus grėsmingus jo charakterio bruožus ir pan.), galima jį grąžinti į globos namus.         

Deja, negalite žinoti, ar gyvūnas neserga kokia nors vidaus liga, kuri, jam gyvenant prieglaudoje, nepasireiškė jokiais simptomais. Visus globos namų gyventojus apžiūri veterinaras, jie paskiepijami, gauna vaistų nuo parazitų. Laikinas gyvūno globėjas atskleis, kokia yra tikroji šuns sveikata, kokių išskirtinių charakterio savybių yra pastebėjęs.

Konkrečios veislės šuniuką geriau pirkti veislyne, nes ne visi gyvūnų prekeiviai yra sąžiningi. Pasitaiko tokių, kurie pateikia suklastotus gyvūno kilmės dokumentus. Kiti nuslepia, kad šuniukas serga kokia nors didelių išlaidų reikalaujančia ar net mirtina liga. Kaip supratote, sprendimas nusipirkti ar priglausti gyvūną turi būti gerai apgalvotas. Širdies balso irgi nereikėtų ignoruoti.

Atkreipkite dėmesį! 

  • Prieš įsigydama keturkojį draugą, nuoširdžiai atsakykite į tokius klausimus: ar sugebėsiu augintiniui skirti pakankamai laiko ir dėmesio; ar pajėgsiu juo rūpintis 10–15 metų; ar pakaks pajamų jį išmaitinti, o jei sunegaluos – sumokėti gydymo išlaidas; ar rasiu žmogų, kuris juo pasirūpins, kai išvyksiu atostogauti, į komandiruotę ar pan.?
  • Jei beglobį gyvūną parsinešėte iš gatvės, nedelsdama kreipkitės į veterinarą, kad jį apžiūrėtų, – taip apsaugosite save ir šeimos narius nuo užkrečiamųjų ligų. Kol pažinsite jo charakterį, bendraukite su juo atsargiai, nepalikite jo su mažyliais be suaugusiųjų priežiūros. 
  • Gyvūnas jums atsilygins besąlygiška meile, suteiks daugybę gerų emocijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius