-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 31

Prasidėjo sunkiausias balinių vėžliukų gyvenimo laikotarpis

Balinis vėžlys – viena iš sparčiausiai nykstančių rūšių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Ši rūšis yra ties išnykimo riba ir ją galima išsaugoti tik naudojant specialias apsaugos priemones. Todėl yra vykdomi įvairūs europiniai projektai.
Balinis vėžlys
Balinis vėžlys / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Vienas iš jų – tai „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“, kurį vykdo Lietuvos gamtos fondas, bendradarbiaudamas su kitomis aplinkosauginėmis organizacijomis. Pagal Europos Sąjungos „LIFE+ Nature“ programą ir Aplinkos ministerijos patvirtintą leidimą Lietuvos gamtos fondo specialistai 2011 metų gegužės–birželio mėnesiais stebėjo balinius vėžlius gamtoje ir surinko nesaugomose Lazdijų rajono teritorijose 47 balinių vėžlių kiaušinius iš vietovių, kur negalima apsaugoti šių dėčių, t. y. miško kelių ir keliukų važiuojamosios dalies ir judrių pakelių.

Šie kiaušiniai buvo atvežti į Lietuvos zoologijos sodą, kur buvo inkubuojami. Iš jų liepos 28 dieną išskilo pirmasis balinio vėžlio jauniklis, o rugpjūčio 6 dieną – paskutinis mažylis. Iš viso išskilo 40 vėžliukų. Zoologijos sode tuo metu jau augo 4 vėžliukai išskilę 2011 metais iš kiaušinių, kuriuos sudėjo jau keletą dešimtmečių čia gyvenantys baliniai vėžliai.

VIDEO: Balinio vėžliuko pirmieji žingsniai

Augantys balinių vėžlių jaunikliai buvo laikomi grupelėmis stikliniuose induose, kuriuose vandens tik iki vėžliukų šonų, kad iškėlę galveles galėtų lengvai kvėpuoti oru. Nuo pirmų dienų pasireiškė skirtingi vėžliukų charakteriai ir jų konkurencija dėl maisto – jie labai judrūs, aktyviai „medžioja“ gavę pašaro. Jei tą patį kąsnelį pagriebia 2 ar 3 vėžliukai – kiekvienas iš jų stengiasi atimti grobį iš kitų. Nuo to priklausė, kiek svorio priaugo jaunikliai.

VIDEO: Balinių vėžliukų pietūs

Vėžliukai kartą per mėnesį matuojami ir sveriami, skaičiuojamas svorio ir karapakso ilgio padidėjimas per pastarąjį mėnesį. Tik išsiritę jie svėrė vos 4 gramus. Per du mėnesius jų svoris padidėjo net 4 kartus. Dabar, 6 mėnesių amžiaus, vidutiniškai jie sveria apie 25–30 gramų.

VIDEO: Vėžliukai auga

Jaunikliai buvo šeriami kasdien du kartus. Jiems buvo duodamas pagamintas specialus pašaras iš želatinos, mėsos ir žuvies, taip pat duodama uodo trūklio lervų, sliekų, vabzdžių. Sustingęs pašaras smulkiai supjaustomas ir suberiamas į vandenį.

VIDEO: Baliniu vezliuku serimas.wmv

Pereinamuoju laikotarpiu (iš šiltojo, vasaros, sezono – į žiemojimo) vėžliukai buvo maitinami rečiau, kadangi mažinant aplinkos temperatūrą jų apetitas mažėjo.

Šiuo metu visi 44 balinių vėžlių jaunikliai jau baigė pereinamąjį laikotarpį ir pradėjo žiemojimą – žeminant temperatūrą vėžliukai užmiega. Žiemojimas – sudėtingas ir pavojingas fiziologinių pokyčių procesas tiek gamtoje, tiek ir zoologijos sode esantiems vėžliams, ypač jaunikliams. Silpnesniems gyvūnams dažnai nepavyksta išgyventi. Lietuvos žiemos pakankamai atšiaurios baliniams vėžliams ir jei mažyliai bus nepripratinti prie gamtinių sąlygų, tai išleisti į gamtą neturės jokių šansų išlikti. Lietuvos zoologijos sodo specialistai viliasi, kad jų augintiniai sėkmingai „peržiemos“ ir visi 44 vėžliukai prabus pavasarį.

VIDEO: Vėžliukų paruošimas žiemai

Užaugusius, stiprius, galinčius išgyventi savarankiškai gamtoje vėžlius tikimasi paleisti į natūralias jų buveines ir taip prisidėti prie balinių vėžlių populiacijos gausinimo ir išsaugojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius