Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 03

Rūpinamės reptilijų ir vėžlių sveikata: kada reikalingi vitaminai?

Pavasarį, sparčiai bundant gamtai, itin svarbu nepamiršti papildomai pasirūpinti visų savo augintinių sveikata. Juk jiems, kaip ir kiekvienam iš mūsų, praėjus šaltajam metų laikui, trūksta įvairiausių organizmui reikalingų medžiagų. Vienas iš tinkamiausių būdų atstatyti jų balansą – papildyti kasdienį gyvūnų racioną vitaminais ir mikroelementais, tokiu būdu sustiprinant jų imunitetą ir apsaugant nuo įvairių ligų. Informaciją apie tai, kaip tinkamai pasirūpinti savo augintiniais, teikia Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ specialistai.
Rūpinamės reptilijų ir vėžlių sveikata: kada reikalingi vitaminai?
Rūpinamės reptilijų ir vėžlių sveikata: kada reikalingi vitaminai? / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Vėžlys Ropliai

Reptilijos

Terariumuose laikomoms reptilijoms yra būtini UVA/UVB spindulių šaltiniai, nes iš jų ropliai gamina vitaminą D3, leidžiantį pasisavinti fosforą ir kalcį. Kad ir kiek kalcio bebūtų pašare, be vitamino D3 gyvūnas tiesiog jo neįsisavintų, taigi, kaulinėje medžiagoje pradėtų stigti kalcio ir vystytųsi lėtinės bei ūminės ligos.

Tačiau reikia nepamiršti, kad kiekvienos roplių rūšies šviesos ir šilumos poreikiai yra skirtingi. Pavyzdžiui, Pakistano leopardinis gekonas yra pusiau naktinis roplys, todėl intensyvi šviesa jam kenkia, o štai iš Australijos kilusiam barzdotajam drakonui ar iš Pietų Amerikos pas mus atkeliavusiai paprastajai iguanai intensyvus UVA/UVB spindulių šaltinis yra gyvybiškai svarbus.

Partnerio nuotr./Rūpinamės reptilijų ir vėžlių sveikata: kada reikalingi vitaminai?
Partnerio nuotr./Rūpinamės reptilijų ir vėžlių sveikata: kada reikalingi vitaminai?

Taip pat, būtina terariume palaikyti karštos zonos laipsnišką perėjimą į vėsią zoną. Tai padaryti galite pasitelkę specializuotus, tik roplių terariumams sukurtus šildančius kabelius, akmenis ir uolas.

Kasdienį reptilijų racioną galite papildyti specialiais multivitaminais, kurių sudėtyje yra amino rūgščių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų. Kadangi vitaminai yra miltelių formos ir sunkiai tirpsta vandenyje, juos gyvūnui geriausiai duoti su maistu. Svarbu žinoti, jog multivitaminai tinka ir tų rūšių reptilijoms, kurios neėda gyvo maisto (ėda mėsą, vaisius ar daržoves) – tereikia apibarstyti „TerraVit“ milteliais jau paruoštą ėdesį.

Vėžliai

Vėžliams, kaip ir kitiems ropliams, labai svarbus kokybiškai ir apdariai įrengtas terariumas, t. y. UVB spindulių šaltinis, kuris veiktų 8–9 valandas per parą. Jis būtinas vitaminui D3 sintetinti. Jei vėžliui pritrūks šio vitamino, iškils rizika susirgti metaboline kaulų liga, pasižyminčia itin suminkštėjusiu kauliniu audiniu. Ligą nesunku atpažinti iš kelių pagrindinių simptomų:

  • pradeda drebėti snukio raumenys;
  • tinsta galūnės;
  • deformuojasi kaulai, jie lengvai lūžta;
  • kartais pasitaiko ir paralyžiaus atvejų.

Norint apsaugoti savo vėžlius nuo šio ir kitų susirgimų, reikėtų pasirūpinti terariumo apšvietimu bei subalansuota mityba. Papildomai reikėtų duoti specialiai sausumos ir vandens vėžliams skirtų vitaminų.

„Akvazoo“ specialistai rekomenduoja rinktis šias rūšis:

JBL Tortoise Sun Terra multivitaminai sausumos vėžliams ir JBL Turtle Sun Aqua multivitaminai vandens vėžliams. Jų sudėtyje esantys elementai skatina sveiką vėžliukų augimą ir padeda juos apsaugoti nuo tokių simptomų kaip apetito praradimas, akių patinimas, kiauto suminkštėjimas.

Tropical Sanirept vitaminai sausumos vėžlių kiautui. Specialus preparatas drėkina kiautą, puoselėdami sveiką ir gražią jo išvaizdą. Sudėtyje esantis gvazdikėlių aliejus turi antiseptinį, baktericidinį, priešgrybelinį poveikį. Naikina saprofitus, protozojus, atbaido parazitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius