Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 03 /11:06

Nehumanišku elgesiu apkaltinti gyvūnų globėjai ramina: juodasis išdykėlis jaučiasi gerai, pradeda bendrauti

Ketvirtadienį į 15min kreipėsi skaitytoja, pasipiktinusi gyvūnų globėjų elgesiu su benamiu šunimi. Ji pasakojo, kad Vilniaus Fabijoniškių rajone kurį laiką glaudęsis gyvūnas buvo išvežtas, tačiau šuns paėmimo operacija esą nebuvo humaniška.
Šuo Bakas
Šuo Bakas / Vilniaus gyvūnų globos namų nuotr.
Temos: 2 Šuo Fabijoniškės

„Sveiki, norėčiau, kad visa tai būtų paviešinta , nežinau, kur kreiptis, bet ieškau pagalbos, kur galėčiau tai parodyti, kad žmonės žinotų, kas pas mus vyksta.... Kad nebūtų tokių prieglaudų, taip elgtis negalima, kaip jie šiandien pasielgė su šuniuku“, – rašė 15min skaitytoja.

Ji pasidalijo kitos merginos įrašu feisbuke, prie kurio buvo pridėtos ir kelios nuotraukos. „Šį juodą vargšelį šuniuką šiandien užėjusį į laiptinę pagavo „Grinda“ (kaip ir buvo planuota). Sėdėdama namie išgirdau šuns lojimą, išėjusi į laiptinę kartu su kaimyne pasibaisėjome kaip „Grinda“ jį pagavo ir tempė“, – įraše pasakojo mergina.

Anot jos, gyvūnų globotojai esą virve aprišo šuns kaklą ir už jo tempė žemyn laiptais. „Šuniukas duso, o jie visiškai nekreipė į tai dėmesio, kad jis su galva trankosi į laiptinės turėklus bei žemę“, – piktinosi mergina. Dar labiau ji esą pasibaisėjo tuo, kai šunį išnešė į lauką. „Pamatėme, kad jo visas snukis kraujuotas ir jį tiesiog tempė per šlapią asfaltą“, – teigė ji.

15min skaitytojo nuotrauka /Fabijoniškėse glaudėsi benamis šuo
15min skaitytojo nuotrauka /Fabijoniškėse glaudėsi benamis šuo

Tvirtina, kad šuo puolė

Vilniaus gyvūnų globos namai socialiniame tinkle išdėstė situaciją:

„Šis juodas šuo Fabijoniškių gyventojams jau seniai nedavė ramybės, juos nuolat puldinėjo ir gąsdindavo. Mūsų darbuotojai jį ne kartą bandė pagauti, tačiau jis vis pasprukdavo. Šiandien, ketvirtadienį, mes vėl ryte važiavome jį gaudyti, tačiau jis paspruko. Po pietų viena moteris pranešė, jog užtiko jį miegantį, darbuotojai greitai sureagavo ir atvyko į nurodytą vietą“.

Anot „Grindos“ darbuotojų, juos pamatęs šuo puolė, todėl jiems teko panaudoti specialias agresyvių šunų gaudymui skirtas lazdas.

„Šiuo metu juodasis išdykėlis yra mūsų namuose, kur bus laikomas 14 dienų, o praėjus karantino laikotarpiui bus atiduotas jį nusižiūrėjusiai globėjai, jeigu ji vis dar norės jį pasiimti“, – teigė „Grindos“ darbuotojai.

Jie dėkojo visiems, padėjusiems šioje nelengvoje gaudynių istorijoje ir atsiprašę tų, kuriems pasirodė, kad agresyvaus šuniuko sutramdymas vyko pernelyg griežtai. „Šiuo metu juodasis bėglys nusiraminęs guli mūsų voljere ir laukia karantino pabaigos bei tos dienos, kada galės iškeliauti į globėjų namus“, – pranešė „Grindos“ darbuotojai.

15min skaitytojo nuotrauka /Fabijoniškėse glaudėsi benamis šuo
15min skaitytojo nuotrauka /Fabijoniškėse glaudėsi benamis šuo

Penktadienį „Grinda“ išplatino platesnį komentarą apie visuomenę sujaudinusį juodo šunelio sugavimo lapkričio 2 d. Vilniaus Fabijoniškių rajone istoriją.

„Vieni gyventojai piktinosi, kad „Grindos“ darbuotojai beveik pusę metų nesugebėjo pagauti vieno šuns, kiti pasipiktino šuns sugavimui panaudotais metodais. Vilniaus gyvūnų globos namų darbuotojai pranešimą apie Fabijoniškėse bėgiojusį beglobį šunį pirmą kartą gavo dar gegužės 3 dieną. Gaudyti šio šuns buvo vykta beveik 40 kartų, tačiau šuo nuolat pasprukdavo, o nusiskundimų iš gyventojų iki vakar dienos sulaukta daugiau nei 30 kartų“, – situaciją komentavo sostinės savivaldybės įmonės „Grinda“ rinkodaros ir komunikacijos specialistė Dovilė Lisauskaitė.

Šuo esą gąsdindavo praeivius prie jų pribėgdamas ir aplodamas. Prisivilioti jį maistu nepavykdavo, todėl pagalbos buvo kreiptasi į gyventojus su prašymu šunį įvilioti į uždarą erdvę, iš kurios jis negalėtų pasprukti.

„Lapkričio 2 dienos popietę buvo gautas Žadeikos g. gyvenančio vilnietės pranešimas, kad jai pavyko keturkojį įvilioti į namo laiptinę. Bendrovės darbuotojai, vadovaudamiesi „Darbuotojo, dirbančio su gyvūnais, darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijomis“ pirmiausia privalo apsaugoti savo ir aplinkui esančių asmenų sveikatą, todėl šunis gaudo fiksuojamu standžiu pavadžiu bei saugiai patalpina jį į automašiną. Užspeistas į kampą šuo puolė mūsų darbuotojus, o šie panaudojo fiksuojantį standų pavadį, koks yra naudojamas visame pasaulyje“, – aiškino ji.

Šuo įsikando į liežuvį

Tokia įranga esą paprastai padeda išvengti sužalojimų, tačiau besiblaškydamas šuo įsikando liežuvį. Tai patvirtina ir nepriklausomų veterinarų, kurie po sugavimo apžiūrėjo šunį, oficialios išvados. Nuodugni apžiūra veterinarijos gydykloje „Vetpulsas“.

Tyrimas rentgeno aparatu parodė, kad jokių išorinių sužeidimų, atsiradusių jo sugavimo metu nerasta, vidinių sužalojimų – sumušimų, kaulų lūžių ar trachėjos pažeidimų – taip pat nėra.

Kūne rasta šratų

Vis dėlto apžiūrą atlikusi veterinarijos gydytoja Aušra Skinder rentgeno nuotraukose pastebėjo, kad šuns kūne yra šratų. Tikėtina, kad gyvūnas jau anksčiau buvo apšaudytas pneumatiniu ginklu.

„Šratai nebuvo pašalinti, kadangi jo gyvybei pavojaus nekelia, o šratų įėjimo žymės seniai užgijusios. Šiuo metu bendrovėje aiškinamės visas ketvirtadienio dienos įvykių aplinkybes. Jei bus nustatyta, kad darbuotojai su gyvūnu elgėsi netinkamai, bus reaguojama pagal visas bendrovėje „Grinda“ galiojančias taisykles“, – tikino D.Lisauskaitė. Nerimauti dėl šuns sveikatos būklės pagrindo nėra – jis jaučiasi gerai, pradeda bendrauti su „Grindos“ darbuotojais.

„Tikimės, kad Vilniaus gyvūnų globos namai yra tik laikina juodojo šuns užuovėja, ir jau po dviejų savaičių, pasibaigus karantinui, jis galės iškeliauti pas savo nuolatinius globėjus, kurie galės jam užtikrinti puikias gyvenimo sąlygas ir tinkamai juo rūpinsis“, – vylėsi ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius