-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie plaukus: kodėl būtina valyti galvos odą ir kas padeda nuo plaukų slinkimo?

Visos moterys svajoja apie sveikus, žvilgančius ir gražiai krintančius plaukus. Tačiau ne visos savo plaukams skiria pakankamą dėmesį. Kaip sako „Benu“ sveikos odos instituto ambasadorė Kristina Lelevičienė, klaidinga manyti, kad galvos odai ir plaukams užtenka tik šampūno. Be to, galvą svarbu ne tik ištrinkti, bet ir tinkamai išvalyti pačią galvos odą.
Plaukais susirūpinusi mergina
Plaukais susirūpinusi mergina / 123RF.com nuotr.

Žvilgantiems plaukams tik šampūno nepakanka

Sveikos odos institutas inicijavo tyrimą, per kurį buvo apklausta 1081 įvairaus amžiaus moteris visoje Lietuvoje. Tyrimo rezultatai parodė, kad daugiausia problemų moterims kelia plaukų slinkimas (39 proc.), galiukų lūžinėjimas (33 proc.), riebi galvos oda (31 proc.), sausi (30 proc.), nepaklusnūs ir išsipūtę plaukai (28 proc.), taip pat pleiskanos (23 proc.) ir galvos odos niežėjimas (14 proc.).

K.Lelevičienės teigimu, norint džiaugtis sveikais plaukais, būtina atrasti jiems tinkančias priemones, nes netinkamos gali alergizuoti galvos odą, gali atsirasti pleiskanų. Ir pabrėžė, kad siekiant užtikrinti plaukų gyvybingumą, vien šampūno neužtenka.

Vida Press nuotr./Moteris trenka galvą
Vida Press nuotr./Moteris trenka galvą

„Plaukus reikia drėkinti, pamaitinti, nuraminti galvos odą, kontroliuoti riebalų išsiskyrimą. Todėl į kasdienę priežiūrą rekomenduoju įtraukti aliejų plaukų galiukams, porą kartų per savaitę plaukus palepinti kaukėmis ar serumais. Tyrimas parodė, kad daugiau kaip pusė apklaustų moterų išvis nenaudoja jokių apsaugos nuo karščio priemonių – jos būtinos naudojant plaukų formavimo prietaisus su karščiu“, – sakė K.Lelevičienė.

Iš atlikto tyrimo paaiškėjo, kad ketvirtadalis moterų plaukus plauna kasdien ir didžioji dauguma jų plaukų priežiūrai vis dėlto naudoja tik šampūną.

„Norėčiau atkreipti moterų, kurios galvą trenka kasdien, dėmesį, kad tokiu atveju tikrai turėtumėte naudoti ne įprastą šampūną, o skirtą kasdienei galvos trinkimo rutinai, nes paprastas šampūnas tikrai alergizuos ir sujautrins galvos odą, – įspėjo specialistė ir pridūrė:

– Kiekvienos moters vonioje tikrai atrasime šampūną, tačiau gaila, kad ne visos naudoja tokias priemones kaip balzamas, serumas, kaukė. Ir tyrimas parodė, kad tarp rečiausiai moterų naudojamų priemonių atsidūrė serumai – 48 proc. apklaustųjų jų išvis nenaudoja.

Kai galvos oda yra užsiteršusi, kur kas sunkiau išdygti plaukeliams.

Šampūnas yra skirtas galvos odai, jis ją išvalo ir paruošia tolesniam plaukų formavimui. O balzamai, kaukės ir serumai atstato plauką, tad, jei norime gyvybingų, gražiai krintančių plaukų, reikia naudoti būtent šias priemones.“

Kodėl reikia valyti galvos odą?

Dar viena priemonė, kuri, pasak K.Lelevičienės, turėtų atsirasti kiekvienos moters plaukų priežiūros krepšelyje, yra galvos odos šveitiklis, valomasis šampūnas ar aliejiniu pagrindu pagaminta priemonė.

„Iš atlikto tyrimo paaiškėjo, kad 79 proc. moterų nenaudoja galvos odos šveitiklių, 62 proc. – sauso šampūno. Tai kaip sausą šampūną reikėtų beveik eleminuoti iš savo plaukų priežiūros rutinos, taip galvos odos šveitiklį kiekviena turėtume įtraukti.

Iš savo darbo praktikos galiu pasakyti, kad, kai ištiriame moterų galvos odą ir plaukus trichoskopu, kiekviena pamato, kaip užsiteršusi jos galvos oda, jei nenaudoja specialaus valomojo šampūno ar šveitiklio. Be to, kai galvos oda yra užsiteršusi, kur kas sunkiau išdygti plaukeliams“, – teigė specialistė.

Paklausta, ar be specialaus tyrimo galima pačioms išsirinkti valomąją galvos odos priemonę, K.Lelevičienė sakė, kad priklauso nuo pačios galvos odos.

„Jei jūsų galvos oda jautri, linkusi į alergijas, siūlyčiau atlikti tyrimą trichoskopu, nes jis parodo, ar yra kapiliarų, ar kokių didesnių problemų, ir tik jas įvertinus galima parinkti tinkamus produktus.

Jei dažnai keičiate šampūnus ir kitas plaukų priežiūros priemones ir jūsų oda jautriai nereaguoja, jos nealergizuoja, aliejinio pagrindo galvos odos plovimo priemonės turėtų nepadaryti žalos, jei dar pasirinksite priemonę, skirtą jautriai galvos odai, tikrai turėtų tikti. Jų yra įvairiems odos tipams, neišsausina plauko ir nepaveikia jo spalvos.

O jei jūsų galvos oda yra suragėjusi, storesnė, galite naudoti ir galvos odos šveitiklį“, – paaiškino K.Lelevičienė ir pridūrė, kad tokias valomąsias priemones rekomenduoja naudoti kartą per savaitę.

Plaukams stiprinti – cinkas, selenas ir silicis

Viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduria moterys, yra plaukų slinkimas. Kalbėdama apie jį specialistė pirmiausia siūlė įsivertinti, koks tas slinkimas – ar sezoninis, ar išties gausus.

Ypač gerai veikia silicis – jis tinkamas ne tik plaukams, bet ir odai bei nagams.

„Aš pati turiu garbanotus plaukus, tikrai kasdien negaliu jų iššukuoti, o kai tai padarau – patikėkite, plaukų kiekis būna toks didelis, kad atrodo, jog pusė jų išslinko. Taigi reikėtų įsivertinti savo plaukų būklę, tipą ir sezoną – nes pavasarį ir rudenį plaukai slenka daugiau.

O jei susiduriate su ypač gausiu jų slinkimu, galite sau padėti iš vidaus – vartodamos cinką ir seleną. Iš praktikos galiu pasakyti, kad ypač gerai veikia silicis – jis tinkamas ne tik plaukams, bet ir odai bei nagams. Silicio turintys produktai padeda ir sustiprinti plaukus. Yra toks silicio gelis su biotinu, moterys jau po vieno vartojimo kurso – po mėnesio – pajunta teigiamus pokyčius.

Taip pat yra ir įvairių ampulių, kurios stipriai aktyvina galvos kraujotaką, ir net žmonės, turintys tokias ligas kaip alopecija, jas naudodami šiek tiek palengvina sau padėtį – plaukeliai pradeda dygti“, – sakė K.Lelevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius