Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atlėpusioms ausims nepadės nei kepurė, nei ausinės

Atlėpusios ausys – estetinė problema, dėl kurios neretai patiriamas spaudimas iš aplinkinių. Todėl kai kurie žmonės ausis ima slėpti po plaukais, kepurėmis arba apskritai vengti viešumos. Kaip pasakoja gydytoja Karolina Venslauskaitė, nors atlėpusios ausys neturi įtakos sveikatai ir kai kurie susigyvena su esama ausų forma, kitiems tai didelis diskomfortas, temdantis gyvenimo kokybę.
Mergaitė klausosi muzikos
Mergaitė klausosi muzikos / 123RF.com nuotr.

Nyksta kompleksai

Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „SV plastinės chirurgijos centro“ gydytojos, atlėpusios ausys yra viena iš dažniausių galvos ir kaklo įgimtų deformacijų. Nors neretas iš tėvų ir senelių yra prisiklausę, kad ausis gali išlyginti kepurė, juostelė arba pleistrai, gydytoja patikina, kad tai nėra veiksmingi patarimai. Be to, per stipriai suspaudus, gali būti pažeista kraujotaka.

„Tikrai ne vienas žmogus yra bandęs fiksuoti ausis kepure, tačiau tai yra tik mitas. Ausims išlyginti atliekama plastinė operacija. Jos metu pašalinami ausų defektai, kartu sumažėja arba visai dingsta ir žmogaus kompleksai.

Labai svarbu, kad jei vyresniems žmonėms ši problema neatrodo tokia didelė, vaikams tai itin aktualu. Kartais dėl netaisyklingų ausų mažieji tampa patyčių objektu, su jais nebendraujama, todėl svarbu neignoruoti ir kreiptis pagalbos“, – sako K.Venslauskaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Karolina Venslauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Karolina Venslauskaitė

Kaip pasakoja specialistė, optimalus atstumas tarp galvos ir ausies kaušelio – 1,5 cm. Nors atlėpusios ausys neturi įtakos klausos sutrikimams, pasitaiko žmonių, kuriems susiformavę ne visi vingiai, išorinis landos kanalas ar kaušelis. Todėl operacijos metu ne tik atliekama ausų korekcija, bet ir pašalinami kiti sutrikimai.

Amžius – ne riba

Anot gydytojos, pasitaiko, kai tėvai pas specialistus atveda jau 1–2 metukų vaikus. Tokiais atvejais ekspertai, įvertinę situaciją, kartais neatlieka operacijos. „Tėvams atvedus pačius mažiausiuosius, pasiūlome jiems leisti ausims toliau formuotis, palaukti, kol vaikai patys supras, kokia tai problema, kam to reikia.

Nesant kitų indikacijų, vien dėl grožio operacijos nerekomenduojame, nes ji atliekama naudojant vietinę nejautrą. Būdami 5–6 metų, vaikai jau puikiai supranta, kad jų ausys atlėpusios, patys nori jas išlyginti, todėl ramiai išbūna operacijos metu“, – pasakoja K.Venslauskaitė.

Taip pat dažna situacija, kai tėvai dėl savo atžalų į specialistus kreipiasi prieš mokslo metus. Jie siekia, kad mažieji mokykloje išvengtų patyčių, nebūtų atstumti. Vis dėlto, kaip pasakoja specialistė, tarp pacientų – ne tik vaikai, bet vidutinio ar vyresnio amžiaus žmonės, kurie ne vienerius metus kompleksavo dėl savo ausų, tačiau niekad nesiryždavo imtis pokyčių arba paprasčiausiai bijojo operacijos.

Ausų korekcijos operacija yra ilgalaikė – ji atliekama vieną kartą ir efektas išlieka visą gyvenimą, nebent patiriama traumų arba, kas būna labai retai, ištrūksta siūlė.

Operacija nesudėtinga

Kaip jau minėta, dauguma žmonių bijo ausų korekcijos operacijos, tačiau ji nėra tokia sudėtinga, kaip daugelis įsivaizduoja. Pasak K.Venslauskaitės, pirmiausia su pacientu aptariama operacijos eiga, kokio rezultato tikimasi. Operacijos metu, kuri atliekama taikant vietinę nejautrą, pjūviai atliekami už ausies kaušelio arba ant paties kaušelio nugarinėje pusėje, todėl vėliau nesimato nei randelių, nei siūlių.

Jeigu žmogui būdinga tik vienos ausies deformacija, operacijos metu vis dėlto koreguojamos abiejų ausų kriauklės, nes taip pasiekiama idealiausia simetrija.

Po maždaug 1,5 valandos trukusios operacijos pacientas gali vykti namo, tačiau reikalinga priežiūra – svarbu, kad ausys būtų tvirtai prispaustos. Pašalinus siūlus, tvarsčio nebereikia, tačiau dar mėnesį rekomenduojama miegoti aukščiau pakėlus galvą ir su sportine juostele, kad vartantis nebūtų pažeistos ausys ir saugiai sugytų.

„Nors operacija nesudėtinga, o pooperacinis laikotarpis nėra labai ilgas, visgi labai svarbu atsižvelgti į specialistų rekomendacijas – pirmosiomis dienomis šaldyti operuotą vietą, apie 3 savaites nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose, vengti tiesioginių saulės spindulių“, – aiškina K.Venslauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius