Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalykai, kurių stengiamės atsikratyti, bet jie mums reikalingi

Siera ausyse, augantys plaukeliai nosyje, traiškanos akyse ir žliaugiantis prakaitas – visa tai, nors ir nėra labai malonu, gyvybiškai būtina mūsų organizmui. Veikiausiai niekad nesusimąstėte, kad dėl patiriamo streso ausyse gali kauptis daugiau sieros ar kodėl nederėtų šalinti nosies plaukelių, kad ir kaip neestetiškai jie atrodytų? Siūlome pasiskaityti!
Medikai rekomenduoja ausis valyti tik pirštais.
Medikai rekomenduoja ausis valyti tik pirštais. / „Shuterstock“ nuotr.

► Ausų siera apsaugo nuo nešvarumų

Ausyse susikaupęs vaškas tėra negyvųjų odos ląstelių, įvairių nešvarumų ir dulkių mišinys. Pagrindinė jo funkcija – apsaugoti ausies būgnelį nuo įvairių pašalinių medžiagų ir bakterijų. Nors ši medžiaga ir naudinga mūsų organizmui, tačiau vertėtų ją periodiškai šalinti, kadangi jos perteklius gali sutrikdyti klausą.

„Shuttestock“ nuotr./Plaukeliai nosyje apsaugo mūsų kvėpavimo takus nuo nešvarumų.
„Shuttestock“ nuotr./Plaukeliai nosyje apsaugo mūsų kvėpavimo takus nuo nešvarumų.

Vis dėlto, norite tikėkite, norite ne, tačiau naudoti ausų krapštukų nederėtų, mat jie gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Ausų krapštukais sierą netyčia galite įstumti dar giliau į ausį ir užkišti jos kanalą. Galbūt skamba netikėtai, tačiau daugelis medikų pataria ausis valytis tiesiog pirštais. Pastebėta, kad sulig kiekvienu žandikaulio krustelėjimu, valosi ir mūsų ausys (t. y. ausų siera pajuda iki išorinės ausies landos, kad ją būtų lengviau pasiekti pirštais), taigi kramtomosios gumos kramtymas ir kalbėjimas pasitarnauja ausų švarai.

Jeigu pastebėjote, kad ausyse sieros pradėjo kauptis daugiau nei įprasta, susimąstykite: galbūt pastaruoju metu nepatyrėte daugiau streso? Tikriausiai girdėjote, kad padidėjusi įtampa sukelia gausesnį prakaitavimą, pasirodo, dėl patiriamo streso mūsų ausyse prisigamina ir daugiau sieros.

► Kam reikalingi nosies plaukeliai?

Paprastai tariant nosies plaukeliai prakošia tai, ką mes įkvepiame. Tai tarsi oro filtras, kuris užkerta kelią įvairiems nešvarumams, virusams, bakterijoms bei toksinams prasiskverbti į mūsų kvėpavimo takus.

Tankesni nosies plaukeliai, anot mokslininkų, yra netgi privalumas, mat taip organizmas geriau apsaugomas nuo įvairiausių nešvarumų. Turkijos mokslininkai išsiaiškino, kad žmonėms, kurių nosies plaukeliai yra labai reti, yra tris kartus didesnė tikimybė susirgti astma.

Norite tikėkite, norite ne, tačiau naudoti ausų krapštukų nederėtų, mat jie gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

Dėl apsauginės nosies plaukelių funkcijos jų šalinti nepatariama, itin nerekomenduojama plaukelių pešioti pincetu, mat taip gali kilti rimtų infekcijų. Jeigu plaukeliai atrodo itin neestetiškai, verčiau specialiu prietaisu juos kiek patrumpinkite, bet visiškai nepašalinkite.

► Prakaitas apsaugo organizmą nuo perkaitimo

Prakaitas yra natūralus organizmo būdas kiek atsivėsinti, nors ir atrodytų, kad dėl prakaito mums būna tik karščiau, ypač šiltomis dienomis. Vis dėlto jei neprakaituotumėme, mūsų organizmas tiesiog perkaistų. Tad prakaitavimas yra gyvybiškai būtina organizmo funkcija, kad mūsų kūno temperatūra išliktų normali (36,6 laipsnių). Pasirodo, jei mūsų organizmas neatliktų šios funkcijos, karštą dieną patirtume stiprų šilumos smūgį.

Mūsų kūne yra maždaug 2 milijonai prakaito liaukų, per kurias per dieną iš organizmo pasišalina išties nemažai skysčių, būtent dėl to mokslininkai ir rekomenduoja per dieną išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens. Kambario temperatūroje per parą žmogus vidutiniškai išskiria 500 ml prakaito, o karštu oru, ypač kai intensyviau judama, prakaito gali išlieti net iki 5 litrų!

Reikėtų atsiminti, kad sveiko žmogaus prakaitas turėtų būti bekvapis, tačiau daugiausia prakaituojančiose vietose (ant delnų, pėdų ir pažastyse) kaupiasi bakterijos ir mikrobai, kurie ir kalti dėl prasto kvapo.

► Kodėl traiškanoja akys?

Tikriausiai ne kartą esate prabudę su traiškanomis akyse. Ir nors tai nėra labai malonu, tačiau traiškanojimo funkcija taip pat būtina mūsų organizmui. Vis dėlto, jeigu akys traiškanoja pernelyg dažnai, taip organizmas praneša apie slypinčias ligas.

Dan Foy, Flickr.com/Pavargusios akys
Dan Foy, Flickr.com/Pavargusios akys

Jeigu pabudę ryte akių kampučiuose radote traiškanų, veikiausiai jos atsirado dėl to, kad vakare nepakankamai kruopščiai nusivalėte  makiažą ar tiesiog dėl to, kad turite riebią veido odą. Ant blakstienų susikaupusios traiškanos neleidžia įvairiems nešvarumams patekti į akis.

Visgi jeigu akys stipriai traiškanoja, o rytais būna sunku atsimerkti, vertėtų kreiptis į akių gydytoją ir įsitikinti, ar jums – ne konjuktyvitas. Šia liga žmonės serga labai dažnai, ją sukelia įvairūs mikroorganizmai, dažniausiai kokinė infekcija. Ūminis konjuktyvitas iš pradžių atsiranda vienoje akyje, o paskui ir kitoje. Ligoniui skauda akis, niežti, junta svetimkūnį, akis paraudusi, ašaroja, atsiranda traiškanų. Rytais sunku atsimerkti, vokus sulipdo jų kraštuose sudžiūvę pūliai.

Kad akys išliktų sveikos ir dažnai netraiškanotų, vertėtų peržiūrėti savo kosmetiką, patikrinti – gal pasibaigęs kokios nors priemonės galiojimo laikas. Rytais traiškanotas akis galite plauti vaikams skirtu šampūnu arba tiesiog švelniai nuplaukite vandeniu. Pasistenkite veidą valyti atskiru rankšluosčiu, kad neužsikrėstumėte įvairiomis bakterijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius