-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaidos duše: kas sausina jūsų odą

Po dušu prausiatės tikriausiai kiekvieną dieną. Šis įprotis jau toks pat įprastas, kaip ir kasdieniai pietūs ar vakarienė. Vis dėlto daugelis net nesusimąsto, jog kai kurie įpročiai prausiantis po dušu gali stipriai pakenkti odos sveikatai.
Mergina duše
Mergina duše / „Fotolia“ nuotr.

Kodėl oda ilgainiui pradeda stipriai sausėti ir ko nedaryti, kad pavyktų to išvengti, pataria tinklalapis huffingtonpost.com.

Nesiprauskite po itin karštu vandeniu

Rytais išlipus iš šiltų patalų ir juntant, kaip nuo šalčio net šiaušiasi oda, taip ir norisi palįsti po karštu dušu ir kaip reikiant sušilti, na, o vakare karštas dušas juk puikiai atpalaiduoja...

Vis dėlto, jei apie tai pasikalbėtumėte su dermatologu, jis karštą vandenį patartų pataupyti indų plovimui, o patiems praustis tik po šiltu (o ne karštu) dušu.

„Karštas vanduo odai kenkia dėl dviejų priežasčių: visų pirma jis pašalina natūralius ant odos paviršiaus esančius aliejus, antra – suaktyvina kraujo cirkuliaciją po oda ir dėl to ji parausta. Galiausiai išsausėjusią odą pradeda niežėti, o kasantis ji dar labiau sudirginama“, – pataria JAV dirbanti dermatologė Cynthia Bailey.

Taip pat skaitykite: Alyvuogių aliejaus kaukės įvairiam odos tipui

Nesiprauskite pernelyg ilgai

Ilgas procedūrų po dušu maratonas neretai atima nemažai laiko, tad šildydamiesi po šilta dušo srove praleidžiame 20 ar netgi 30 minučių. Vis dėlto dermatologai vieningai tvirtina, kad duše praleisti daugiau nei 10 minučių tikrai nederėtų. Optimalus laikas turėtų būti 5–10 minučių.

Nenaudokite muilo su dirbtiniais kvėpikliais

Įvairiuose kvapniuose ar netgi antibakteriniuose muiluose gali būti pernelyg daug kenksmingų medžiagų, dar labiau sausinančių odą. Taigi, jei oda linkusi sausėti ir ją dažnai niežti, verčiau naudoti skystus prausiklius, kuriuose muilo visiškai nebūtų, mat jis tik paaštrins odos sausumo problemą.

Prieš įsigydami prausiklį, peržiūrėkite jo sudėtį ir įsitikinkite, kad jame nėra įvairių parabenų, dirbtinių kvėpiklių, sintetinių dažiklių, formaldehido ar natrio laurilo sulfato.

Po dušo sudrėkinkite odą

Dermatologai tikina, kad jei oda labai sausa, ją drėkinamuoju kremu derėtų išsitepti praėjus ne ilgiau nei trims minutėms po dušo. Vos nusiprausę švelniai rankšluosčiu nusausinkite kūną, tuomet švelniais masažuojamaisiais judesiais išsitepkite drėkinamuoju kremu.

Dažnai keiskite prausimosi kempinę

Prausimuisi naudojamose kempinėse itin greitai gali atsirasti įvairių bakterijų ar netgi pelėsio, tad jas keisti būtina kuo dažniau. Dermatologai rekomenduoja kempines keisti bent kas mėnesį ir kiekvieną kartą jas panaudojus išnešti iš vonios kambario ir palikti sausesnėje patalpoje joms gerai išdžiūti.

Taip pat skaitykite: 5 ženklai, kad jūsų odai trūksta drėgmės

Netrinkite plaukų kasdien

Kiek kartų per savaitę trenkatės galvą? Kasdien, o galbūt kas antrą dieną? Pasak plaukų priežiūros specialistų, net ir tiek yra per daug, mat kuo plaukus trinksite dažniau, tuo labiau jie ir riebaluosis. Jei jūsų plaukai yra itin ploni, pasistenkite juos trinkti ne daugiau kaip tris kartus per savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius