Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Krioterapija: kaip gydytis šalčiu

Seni žmonės sako: šiluma kaulų nelaužo. Šilumą daugelis mėgstame, o šaltuko prisibijome. Ir visai be reikalo! Krioterapija – gydymas šalčiu – seniai žinomas ir kai kuriais atvejais veiksmingesnis už kitus būdus.
Ledukai
Ledukai / Shutterstock nuotr.

Paprasta, bet veiksminga

  • Smarkiai susimušus šaltas kompresas – tikras išsigelbėjimas (ir nuo skausmo, ir nuo vėliau sumuštą vietą „puošiančios“ mėlynės). Tokiai paprastai procedūrai tinka viskas, ko galima rasti šaldiklyje: šaldytų daržovių maišelis, koldūnų pakelis, kokteilių ledukai. Ant sumuštos vietos iš pradžių reikėtų uždėti medvilninio audinio skiautę, o ant jo – šaltą kompresą. Laikyti ne ilgiau kaip 10 min. Po poros valandų procedūrą galima pakartoti (jei labai skauda, ir po valandos). Pirmą dieną sumuštą vietą galima šaldyti kas dvi valandas po 10 min. Antrą ir trečią dienomis – rečiau (kas 4–6 val. po 10 min.).

Taip pat skaitykite: Triukas, padėsiantis sudeginti iki 500 papildomų kilokalorijų kasdien

  • Galvos skausmą dažnai pavyksta numalšinti ant kaktos uždėjus šaltu vandeniu sudrėkintą rankšluostį. Tačiau retas žino, kad šlapias rankšluostis praverstų ir tada, kai maudžia sprandą ar ranką. Rankšluostį pakiškite po šaltu vandeniu, išgręžkite ir uždėkite ant skaudamos vietos. Laikykite, kol rankšluostis sušils. Tada jį išpurtykite, sulankstykite ir vėl uždėkite ten, kur skauda. Laikyti šalto rankšluosčio kompresą galima 15 min. ir ilgiau.

Taip pat skaitykite: 7 keisti, bet veiksmingi sveikatos patarimai

  • Jei dažnai skauda juosmenį ar kaklą, labai praverstų kiekvieną rytą apsipilti šaltu vandeniu. Galima pilti srove, o jei toks būdas netinka, apsitrinti šaltame vandenyje sušlapintu rankšluosčiu. Jokiu būdu nepatartina stovėti po šaltu dušu. Procedūra veiksmingesnė, kai didesniu šalčiu veikiama trumpesnį laiką.
  • Kai pakyla temperatūra, labai veiksminga apsitrinti šaltu rankšluosčiu. Švelnesnis būdas – po gabalėlį ledo dėti ant stambesnių kraujagyslių (po pažastimis arba ant kaklo). Laikyti ne ilgiau kaip 5 min.

Svarbu žinoti

Šaldyti griežtai draudžiama, jei žmogus alergiškas šalčiui. Atpažinti šią alergiją nesunku: vos tik šalčio alergija sergantis žmogus išeina į šaltą orą, jam raudonomis ir baltomis dėmėmis nusėja rankas, atsiranda bėrimų, kvėpavimo spazmų.

Plačiau apie gydymo šalčiu metodus ir naudą skaitykite 14-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Archyvo nuotr./ Žurnalo „Ji“ balandžio mėnesio viršelis (Nr. 14)
Archyvo nuotr./ Žurnalo „Ji“ balandžio mėnesio viršelis (Nr. 14)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius