-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės apie natūralius žilus plaukus: vienas jie išlaisvino, kitos niekada ir nedažė

Kokius jausmus jums kelia sąvoka „žili plaukai“? Tikrai tarp mūsų yra tokių, kurioms ji kelia baimę ir vidinę paniką. Prieš trejus metus pradėjęs populiarėti žilų plaukų įvaizdis galbūt įskiepijo daugiau pasitikėjimo ir toms moterims, kurios apie natūralius žilus plaukus pasvarstydavo, bet vis nedrįsdavo tokių turėti. Kalbintos žavios moterys, kurių galvas puošia žili plaukai, tarsi susitarusios sako, kad toks sprendimas suteikė vidinės laisvės, o žiūrėdamos į veidrodį jos mato atvaizdą, kuris joms patinka.
Erika Umbrasaitė, Jurgita Stankevičienė, Iva Maršalkaitė-Davidavičienė
Erika Umbrasaitė, Jurgita Stankevičienė, Iva Maršalkaitė-Davidavičienė / 15min koliažas

Grožio pasaulyje žilų plaukų tendencija atsirado 2016 m. Kaip sakė grožio salono „Yury“ plaukų stilistas Žygimantas Balynas, 2017-aisiais vadinamasis pelenų atspalvis buvo pats madingiausias. Pernai jis savo populiarumą kiek prarado, tačiau atsirado daugiau moterų, ypač vyresnio amžiaus, kurios pradėjo rečiau dažytis plaukus, atsiauginti žilus ar bent jau pasilikti jų akcentą. Pasak stilisto, žili plaukai iš dalies reikalauja mažiau priežiūros, kitas niuansas – šalti atspalviai daug kam tinka, ypač mūsų, lietuvių, bruožams.

Paklaustas, kaip lietuviai vyrai priima moterų sprendimą būti natūraliai žiloms, pašnekovas pasijuokė sakydamas, kad jam patinka posakis, jog kiekvienam vyrui jo žmona yra graži tokia, kokia yra.

Žili plaukai iš dalies reikalauja mažiau priežiūros, kitas niuansas – šalti atspalviai daug kam tinka, ypač mūsų, lietuvių, bruožams.

„Iš tiesų dabar labai daug kas linkęs į natūralumą – tiek jauni, tiek vyresni žmonės. Kalbant apie žilus plaukus – Lietuvoje tai nėra labai populiaru. Mes atsiliekame nuo pasaulio, nes esame labai konservatyvūs. Užsieniečiai yra atviresni, jie labiau linkę į naujoves, progresą, o mes galbūt per sunkiai išreiškiame savo nuomonę, stilių, einame su mase. Nors tai po truputį keičiasi, bet dar labai lėtai“, – sakė plaukų stilistas.

Kalbėdamas apie požiūrį, kad žili plaukai – apsileidimo ženklas, Ž.Balynas teigė, kad tokių nuomonių mažėja. Ir patarė moterims, svarstančioms apie žilus plaukus, pamąstyti apie trumpą kirpimą, nes būtent jis, stilisto nuomone, žiliems plaukams tinka geriausiai.

Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Gatvės stilius

„Taip plaukai atrodo tvarkingiau, stilingiau, pats žilumas vizualiai atrodo geriau. Ilgi pradėję žilti plaukai suteikia pavargusio žmogaus įvaizdį. Yra dar vienas niuansas – kiekvienas žmogus žilsta skirtingai: vieni – 100, kiti – 80, treti – 70 proc. Būna plaukai maišyti – natūralios ir žilos spalvos, tai suteikia margumo, kuris gražiai nebeatrodo. Tada jau reikėtų pagalvoti apie kokį nors atspalvį, kad vizualiai plaukai atrodytų gražiau.

Kaip atrodys žili plaukai, lemia ir tai, kokia yra jų bazinė spalva: vienų būna balta, kitų – pilka, trečių – žalsva, nuo jos ir priklauso, koks yra kontrastas tarp veido ir plaukų. Jei žmogaus veido oda ir akys šviesios, pilki atspalviai atrodo gražiai, suteikia gyvybingumo. Jei veido oda tamsesnė, akys tamsios, tokie plaukai nebesuteikia jokio kontrasto, žmogus atrodo pavargęs“, – paaiškino plaukų stilistas.

Pakalbinome tris skirtingas šukuosenas turinčias moteris, kurios džiaugiasi savo žilais plaukais ir tuo, kaip dabar atrodo.

E.Umbrasaitė: „Žili plaukai mane išlaisvino“

48-erių rašytoja Erika Umbrasaitė teigė apie žilus plaukus galvojusi jau keletą metų, tik niekaip neišdrįsdavusi. Tačiau praėjusių metų liepą vis dėlto nutarė jų nebedažyti ir pamėginti. „Labai patiko, taigi tokia ir likau. Manau, kad tai yra didžiulė laisvė“, – sakė pašnekovė.

Nesupraskite neteisingai – laisvė ne todėl, kad dabar nereikia dažyti plaukų. Priešingai – rašytojos teigimu, jai žilais plaukais tenka rūpintis daugiau nei dažytais.

„Žilus plaukus reikia prižiūrėti labiau, reikia stengtis, kad ir šukuosena būtų moderni, ir neatrodytum kaip iš hipių stovyklos paleista pasenusi bobutė, ir makiažą pasidaryti. Trumpai tariant, reikia labai save prižiūrėti, kad būdama žilais plaukais, kaip sako prancūzės, juos „išneštum“, kad galėtum būti ta stilinga moteris, į kurią visi atsisuka, o ne vargšė apsileidusi.

Elsa Emilie Martin nuotr./Erika Umbrasaitė
Elsa Emilie Martin nuotr./Erika Umbrasaitė

Kai savo rašytojos puslapyje feisbuke paskelbiau, kad būsiu žila, kaip tai yra nuostabu ir kad mane įkvėpė prancūzų žurnalistė Sophie Fontanel (nuotrauka žemiau – red.), prieš keletą metų šia tema parašiusi knygą „Pasirodymas“ ir sukėlusi revoliuciją, dauguma lietuvių reagavo taip: tai apsileidimas, ką jūs čia giriate?

Manau, kad Lietuvoje dar nėra to suvokimo, vis dar vyrauja nuomonė, kad žili plaukai – apsileidimas. O iš tiesų įgauni vidinę laisvę – esi moteris, suvoki ir pripažįsti savo amžių, bet savęs nenurašai, o kaip tik eini į priekį išdidžiai iškėlusi galvą“, – sakė rašytoja E.Umbrasaitė.

Natūralūs pašnekovės plaukai – gana tamsūs, ji visada tamsiai juos ir dažydavo. Rašytojos pasakojimu, kirpėjas jai draudė tapti žila, sakydavo, kad atrodys kaip močiutė.

„Aš jo nepaklausiau, o kaip tik tada dar susilaužiau koją, kadangi kirpėjas dirba už 30 km, nėjau pas jį keletą mėnesių. Ir kai pas jį išdygau su trumpai nukirptais žilais plaukais, jis pasakė, kad atrodau atjaunėjusi, atsiėmė savo žodžius ir patvirtino, kad su amžiumi žili plaukai sušvelnina veido bruožus, – pasakojo E.Umbrasaitė ir pridūrė: – Žili plaukai man suteikia laisvę būti savimi ir su jais jaučiuosi dar moteriškesnė. Sakyčiau, žili plaukai priverčia būti labiau koketiška, nes turi pasistengti juos pateisinti.“

Iš tiesų įgauni vidinę laisvę – esi moteris, suvoki ir pripažįsti savo amžių, bet savęs nenurašai, o kaip tik eini į priekį išdidžiai iškėlusi galvą.

Paklausta, kaip prižiūri plaukus, rašytoja teigė naudojanti specialų šampūną žiliems plaukams, nes kitaip jie ima gelsvėti. Pasak jos, trumpos šukuosenos reikalauja daugiau pastangų, o žili plaukai dar būna kietesni už dažytus, tad kiekvieną rytą, pasak pašnekovės, „tenka su jais pažaisti ir save susikurti iš naujo“.

Juokdamasi E.Umbrasaitė sakė, kad Džeimsas Bondas išmokė ją „niekada nesakyti niekada“, tad ji neužkerta kelio galimybei galbūt vieną dieną plaukus vėl nusidažyti – paeksperimentuoti. Tačiau tvirtai sako, kad daugiau tikrai nebeslėps žilų plaukų.

Elsa Emilie Martin nuotr./Erika Umbrasaitė
Elsa Emilie Martin nuotr./Erika Umbrasaitė

„Kiek teko kalbėti su kitomis moterimis, priėmusiomis tokį sprendimą, visos akcentuoja vidinę laisvę. Be to, sulauki ir pagyrų, kad atrodai gerai, žmonės klausia, ar nusidažiau plaukus? Atsakau, kad taip, po vieną plaukelį“, – geros nuotaikos nestokojo pašnekovė ir pridūrė, kad lankydamasi Niujorke, Londone, Paryžiuje dabar ji atsisuka į žilas moteris ir stebisi, kaip tobulai atrodo ne tik vyresnės, bet ir jaunos. O kalbėdama apie vyrus, pabrėžė, kad sulaukė daug komplimentų.

„Mano vyras seniai mane skatino priimti šį sprendimą, nežinau, koks kitų lietuvių vyrų požiūris, bet galiu pasakyti, kad iš prancūzų susilaukiau labai daug komplimentų. Buvo vienas labai juokingas, sakė, kad atrodau labai intelektuali ir turtinga“, – juokdamasi pasakojo E.Umbrasaitė.

J.Stankevičienė: „Niekada nedažiau plaukų“

61-ų specialioji pedagogė Jurgita Stankevičienė niekada nedažė plaukų, o kai jie pradėjo žilti, moteriai kaip tik ėmė labiau patikti.

Lauros Norinkevčiūtės nuotr./Jurgita Stankevičienė tapo Rasos Vilčinskaitės papuošalų modeliu
Lauros Norinkevčiūtės nuotr./Jurgita Stankevičienė tapo Rasos Vilčinskaitės papuošalų modeliu

„Niekada nedažiau plaukų. Kai buvau ne žila, mano plaukai buvo labai juodi. Iš tiesų man jie buvo per juodi. Ir kai pradėjau žilti, vėl dažytis juodai nebesinorėjo, nes ta spalva manęs nedžiugino – jie buvo tokie tamsūs, net mėlyno atspalvio, ilgi. Visokios tetos mane dažnai vadindavo čigonėle, – juokėsi pašnekovė. – Mane tai labai erzino, todėl juodų plaukų tikrai nebenorėjau, o padaryti iš jų kokią kitą spalvą buvo per daug sudėtinga. Kirpėja patarė palaukti, kol plaukai taps visiškai žili, ir tada rinktis kokį nors atspalvį.“

Ponia Jurgita pasakojo, kad ilgainiui jau ir pati nebenorėjo jokios kitos spalvos, nes ją tenkino natūraliai žylančios sruogos. Dabar jos plaukai nėra visiškai balti, jie gana margi. „Vaikai kartais pavadina juos pilkais“, – šypsodamasi sakė J.Stankevičienė.

Aš su savo žilais plaukais jaučiuosi labai gerai. Kartais net sulaukiu pagyrimų, kad mano plaukai labai gražūs.

Pašnekovė teigė plaukų priežiūrai neskirianti jokio ypatingo dėmesio – naudoja paprastą šampūną ir kondicionierių.

Paklausta, kaip vertina dabar populiarų žilų plaukų įvaizdį, J.Stankevičienė sakė: „Pati moteris sprendžia, kaip jai įdomiau, kaip ji geriau jaučiasi. Aš su savo žilais plaukais jaučiuosi labai gerai. Kartais net sulaukiu pagyrimų, kad mano plaukai labai gražūs, nors nežinau, kuo jie gražesni nei kitų.

Kartais ir autobusu važiuojant moterys pasiteirauja, ar mano plaukai dažyti, ar natūralūs. Spalį skridome atostogų, oro uosto darbuotoja pagyrė mano plaukus – labai nustebau. Dar teko sudalyvauti menininkės Rasos Vilčinskaitės papuošalų fotosesijoje, ji visai atsitiktinai pamatė mane teatre, o kaip tik ieškojo žilus plaukus turinčios moters“, – maloniais nutikimais dalijosi pašnekovė.

I.Maršalkaitė-Davidavičienė: „Svajojau, kad plaukai pražystų sidabru“

53-ejų menininkė Iva Maršalkaitė-Davidavičienė, kalbėdama apie savo plaukus, pasakojo, kad anksčiau juos tamsindavo, bet jau senokai plaukų nebedažo ir leidžia jiems natūraliai žilti.

„Mano plaukai žilsta sruogomis, todėl aplinkiniams vis dar kyla klausimų, ar juos dažau, – sakė pašnekovė ir atskleidė, kad didžiausia svajonė paauglystėje buvo turėti pilkus plaukus. – Svajojau, kad plaukai pražystų sidabru (šypsosi). Tačiau tais laikais išgauti tokį atspalvį buvo sunku, todėl dabar man tai yra kaip dovana.“

Asmeninio archyvo nuotr./Iva Maršalkaitė-Davidavičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Iva Maršalkaitė-Davidavičienė

Ji taip pat pritaria minčiai, kad ne visoms savi žili plaukai gali tikti, priklauso ir nuo žmogaus odos tipo. „Bet, jei tau patinka, jautiesi gerai, kodėl gi ne“, – sakė menininkė.

Paklausta apie norą turėti pilkus plaukus, pašnekovė teigė visada norėjusi būti ne mama, o močiutė, pagyvenusi moteris, pasak jos, savyje turi viską, gali būti savimi.

„Tai yra duotybė ir dovana būti savimi, nes kai esi jaunesnė, visuomenė daro didelę įtaką tam, kaip turi atrodyti. Man apskritai visada buvo svarbus natūralumas. Čia kaip su kvapais – kai kurios moterys baiminasi, kad neįtiks vyrui ar dar kam, bet jei moki save pozicionuoti, įkvėpti kitus – tai yra gražus pavyzdys.

Paauglystėje svajojau turėti pilkus plaukus. Tačiau tais laikais išgauti tokį atspalvį buvo sunku, todėl dabar man tai yra kaip dovana.

Dar teko skaityti, kad plaukų žilimas susijęs ir su širdies sveikata. Plaukai balsta dėl to, kad atspindėtų saulės šviesą. Sakykime, metams bėgant širdis silpsta, taigi šis žilimo procesas veikia kaip apsauga nuo saulės, kad žmogaus neištiktų infarktas ir pan. Atrodo keistai, bet tai tarsi natūrali mūsų apsauga nuo išorinio poveikio.

Viskas vyksta ne šiaip sau. Kaip sakau, gamta yra pats didžiausias menininkas. Jei sugebi džiaugtis ir nepasiduoti visuomenės spaudimui, gamta tikrai tobulai nutapo“, – šypsodamasi kalbėjo I.Maršalkaitė-Davidavičienė ir pridūrė, kad tai, jog pačiai svarbu natūralumas, nereiškia, kad visos turi tuo sekti – galbūt kitai moteriai, pašnekovės žodžiais, kur kas labiau tiks ryškūs vyšniniai plaukai.

Asmeninio archyvo nuotr./Iva Maršalkaitė-Davidavičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Iva Maršalkaitė-Davidavičienė

Grožio salonuose ji lankytis nemėgsta, tad, kai turi laiko, savo plaukus aliejinėmis kaukėmis palepina namuose. „Išsiplovusi plaukus jų galiukus mėgstu patepti įvairiais aliejukais, naudoju indiškus, kurie suteikia blizgesio. Plaukams itin tinka arganų aliejus, mėgstu ir rozmarinų eterinį aliejų – jis skatina plaukų augimą. Įlašinu jo į kurį nors šalto spaudimo aliejų, sumaišau ir ištrinu plaukų šaknis. Jei turite galimybę pabūti pirtyje, išnaudokite ją – įtrinkite aliejų į plaukų šaknis, apvyniokite galvą rankšluosčiu ir pasėdėkite pirtyje. Tai yra puiki procedūra plaukams puoselėti“, – patarė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius