Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mes lygūs. Lietuvos žvaigždžių vizažistas Ąžuolas Misiukevičius: „O kodėl moterys dirba statybose?“

Išvydus vyrą su makiažo paletėmis ir teptukais vis dar galima sulaukti įvairių reakcijų. Lietuva dar tebesivaduoja iš stereotipų. „Kartą viena lietuvaitė manęs paklausė, o kodėl tu pasirinkai tokią mergaitišką sritį?“ – pamena šeimų duetų dalyvius gražinęs, o dabar vedantis individualias pamokas ir darantis makiažus individualiai Ąžuolas Misiukevičius. Jam atrodo, kad šiandien rinktis veiklos sritį reikia pagal tai, kur šaukia širdis, ir vaduotis iš stereotipų gniaužtų. Jis ne tik svajoja tobulėti vizažo srityje, bet ir paimti į rankas žirkles – kad savo klientes(-us) galėtų kirpti ir šukuoti, o ne tik išryškinti gražiausius veido bruožus, pasitelkdamas makiažo priemones ir savo meistriškumą.
Simona Nainė ir Ąžuolas Misiukevičius
Simona Nainė ir Ąžuolas Misiukevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Muzikinio projekto „Du balsai – viena širdis“ dalyvius gražinusį, o dabar dirbantį privačiai – turintį savo klienčių būrį, vedantį privačius makiažo pamokėles – 22-ejų Ąžuolą Misiukevičių nuo pat vaikystės traukė grožio ir mados pasaulis.

„Dar būdamas pakankamai mažas mėgau derinti drabužius, kai dauguma vaikų namuose laiką leisdavo žaisdami su žaislais, aš laiką leisdavau žiūrėdamas užsienio kanalus apie madą. Pats išsiskirdavau savitu stiliumi. Mokykloje turėjau polinkį į menus, lankiau privačias pamokas pas dailininką, už baigiamąjį mokyklinį dailės egzaminą – nutapytą paveikslą – gavau dešimtuką“, – pasakoja jis. Be abejo, to nebuvo gana, norint studijuoti meną užsienyje, reikėjo turėti savo darbų portfolio, o Ąžuolas jo neturėjo. Vis dėlto nusprendė, kad pirma kliūtis jo svajonėms kelio neužkirs.

Jis nusprendė pasirinkti Londono Coventry universitetą – ten stojantiems į mados rinkodarą nereikėjo pristatyti darbų.

„Pirmus metus pastudijavęs supratau, kad mados čia beveik nematyti, o verslo planų begalė. Tai mane vargino ir nusprendžiau mesti studijas“, – prisipažino jis. Tuomet grįžo į Lietuvą, kur nusprendė pasimokyti makiažo paslapčių.

Kadangi Ąžuolas – modelis, jis dalyvaudavo įvairiose fotosesijose, projektuose. Vaikinui patikdavo stebėti, kaip makiažas daromas kitiems, jis pastebėdavo kiekvieną smulkmeną.

„Mane tai įkvėpdavo, galvodavau, kaip aš dažyčiau, ir tada nusprendžiau iš tiesų pabandyti pats. Iš pradžių Vilniuje baigiau kursus, kurie truko tik dvi savaites, tačiau norėjosi kažko rimtesnio – įgyti patirties, tapti savo srities profesionalu. Tad atradau „Grimo akademiją“, kurioje įgijau grimuotojo dailininko vizažisto profesiją. Intensyvios studijos truko šešis mėnesius. Dalyvavau įvairiuose projektuose, darbo įdėjau tikrai daug, bet žinojau, ko siekiu“, – sako Ąžuolas.

Vaikinas tvirtina, kad dauguma moterų ir vyrų į jo makiažo kėdę sėdasi noriai ir pasitiki jo rankų meistryste.

„Tiesa, kartą viena lietuvaitė, kurią grimavau, manęs paklausė – o kodėl tu pasirinkai tokią mergaitišką sritį? Atsakiau klausimu: „O kodėl moterys dirba statybose? Ar tai blogai?“, – klausia jis. Ąžuolo nuomone, žmogus turi rinktis savo kelią pats ir daryti tai, kas jam labiausiai prie širdies, nepriklausomai nuo lyties ir vyraujančios stereotipinės nuomonės.

Tiesa, kartą viena lietuvaitė manęs paklausė – o kodėl tu pasirinkai tokią mergaitišką sritį? Atsakiau klausimu: „O kodėl moterys dirba statybose? Ar tai blogai? – klausia jis.

Savo darbų nuotraukomis, virtualiomis makiažo pamokomis Ąžuolas dalijasi socialiniuose tinkluose, tačiau, be pagyrų, dažnai sulaukia ir itin bjaurių, užgaulių komentarų.

„Neslėpsiu, būna dienų, kai galvoji, kodėl žmonės taip elgiasi, kodėl būtent jie taip šlykščiai komentuoja, bet aš žinau, kas esu. Žmonių visuomet bus ir gerų, ir blogų. Mes skirtingi, čia galbūt kultūros ir savigarbos klausimas“, – svarsto Ąžuolas. Jo teigimu, į viską reikia žvelgti su optimizmu. „Šiaip ar taip juk draugų turiu daugiau nei priešų. Be to, net antireklama yra reklama“, – sako jis.

Šunys loja, o karavanas eina – Ąžuolui tiktų šis posakis. Mat klientų jam netrūksta, jo makiažo teptukams paklūsta tiek vyrai, tiek moterys. Pasak Ąžuolo, šiandien beveik visi teatro, kino aktoriai vyrai prieš pasirodymus yra padažomi.

„Podiumu vaikštantys vyrai taip pat būna padažyti. Prieš įvairius vakarėlius aš taip pat naudoju įvairią maskuojamą kosmetiką, juk vyrai dabar ir plaukus dažo, ir į soliariumus vaikšto, ir manikiūrus darosi, todėl to nereikėtų sureikšminti“, – įsitikinęs jis.

Ąžuolui tenka gražinti ir žinomus Lietuvos žmones, tarp jų ir atlikėja Monika Pundziūtė, ir „Nunu“ drabužių kūrėja Simona Nainė, dainininkas Ruslanas Kirilkinas ir daug kitų. Ar žvaigždės įnoringos? Ąžuolas nenorėtų vartoti šio žodžio. Jo teigimu, tiesiog yra tam tikri reikalavimai, kaip turi atrodyti atlikėjas ar aktorius – juos jis ir išpildo.

„Žinot, aš girdžiu prastai, bet matau giliai“, – sako klausos problemą turintis pašnekovas. Tad į priekį jį veda gebėjimas permatyti žmogų, atskleisti bei paryškinti gražiausius jo bruožus, užmaskuoti tai, kas nelabai patinka.

„Kartais pabendravus, tarkime, su kliente, norisi pabrėžti jos charizmą, charakterį, naudojant ryškesnes spalvas“, – teigia jis. O klienčių pageidavimai labai skirtingi. Vienos nori ryškių spalvų, kitos – švelnių. Vienas iš svarbesnių dalykų, pasak makiažo meistro, yra veido modeliavimas:

„Kur pašviesinti, kur patamsinti tam tikrą veido formą. Svarbiausia, turi gebėti išklausyti savo klientę(-ą), patarti. Turi pajausti, ko ji(s) nori iš tavęs, kokio rezultato tikisi“. Anot jo, juk ne vizažistas, o klientas svarbiausias. Šio šypsena ir nuoširdus džiaugsmas rezultatu, sukurti Ąžuolo rankomis, yra didžiausias įvertinimas.

Ąžuolas pastebi, kad klientės vis dažniau pageidauja ne tik makiažo, bet ir šukuosenos. Jas daryti Ąžuolas mokėsi Grimo akademijoje, tačiau ties tuo sustoti nežada – nusprendė studijuoti plataus kirpėjo profilio specialybę. „Kažkada savo klientes ir kirpsiu, ir šukuosiu, ir dažysiu, esant reikšmingoms progoms“, – žada jis.

Daugiau Ąžuolo darbų rasite „Instagram“ @azuollas.

Mes lygūs“ – specialus žurnalistės Kristinos Aržuolaitienės, 2017 m. gavusios „Žiniasklaidos balso“ apdovanojimą Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose, projektas. Jis skaitytojams atskleis temas, kurios visuomenėje skatina lygybę: nepriklausomai nuo lyties, pasirinktos profesijos, seksualinės orientacijos, odos spalvos, socialinės padėties, religijos ar kitų veiksnių, visi esame lygūs.

Galite pasiūlyti kitą projekto pašnekovą? Rašykite el. paštu k.aksamitaite@15min.lt

Visus projekto tekstus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius