Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais?

Nereta moteris susiduria su išsausėjusių ir lūžinėjančių plaukų problema. Ypač aktuali ji tampa tuomet, kai sugrįžtame pasibaigus vasaros atostogoms ir išvystame tris mėnesius karščio, saulės ir sūraus vandens alintus plaukus. Apie tai, ką tokiu atveju daryti ir kaip atgaivinti plaukus bei sugrąžinti jiems natūralų žvilgesį, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios natūralios kosmetikos ir aromaterapijos parduotuvės „BIOCOS academy“ vadove Dalia Nosevičiene.
Moteriai slenka plaukai
Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais? / 123RF.com nuotr.

Sveikus ir tvirtus plaukus išlaikyti nėra paprasta

„Tvirtus ir sveikus plaukus turėti nėra paprasta, kai nuolat esame viliojami įvairiausiomis spalvomis, gundomi banguotomis garbanomis arba tiesiais, tarsi ką tik lygintuvu išlygintais plaukais, – sako D.Nosevičienė. – Galinga grožio industrija parduoda begales plaukų priežiūros priemonių: dažų, formavimo priemonių, ploviklių, kurie ne tik suteikia plaukui kitokią spalvą ar formą, bet ir ilgainiui jį nualina. O tuomet vartotojams jau siūloma daugybė plaukus atstatančių, gydančių produktų, kurių neprireiktų, jei iš pat pradžių savo plaukais būtume rūpinęsi kitaip“, – teigia specialistė ir priduria, jog paprasčiausias receptas, norint išlaikyti sveikus ir tvirtus plaukus, nėra jau toks paprastas. To norinčiam prireiks nedažyti plaukų cheminiais dažais, vengti karšto oro džiovintuvų ir tiesintuvų, naudoti švelnius šampūnus be agresyvių plaunamųjų medžiagų ir silikonų, žiemą saugoti nuo šalčio, vasarą – nuo saulės spindulių, jūros vandens. Taip pat, nešukuoti šlapių plaukų, sveikai maitintis ir gerai išsimiegoti.

Partnerio nuotr./Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais?
Partnerio nuotr./Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais?

Anot pašnekovės, dauguma įprastinės kosmetikos gaminių siekia vartotojui sukurti efektą čia ir dabar, tad žvilgesį gali suteikti net pačios blogiausios būklės plaukams. Naudojant natūralias priežiūros priemones rezultatų reikia laukti šiek tiek ilgiau, o rimtų problemų trumpam užmaskuoti tiesiog nepavyks. „Pats didžiausias natūralių priežiūros priemonių privalumas yra tai, jog teisingai jas naudodami ne tik nepabloginsite plaukų būklės, bet ir po truputį atstatysite plaukus, atsikratysite niežinčios jautrios galvos odos, pleiskanų, lūžinėjančių plaukų ir kitų problemų“, – tikina BIOCOS academy vadovė, jau dešimt metų kurianti natūralią kosmetiką iš augalinės kilmės žaliavų. D.Nosevičienė pažymi, jog natūralūs produktai įprastai ir kainuoja pastebimai pigiau nei prabangiose pakuotėse pateikiamos sintetinės medžiagos.

Vienas efektyviausių – kokosų aliejus

Specialistės teigimu, džiovinant karštu oru, veikiant ultravioletiniams spinduliams bei sūriam vandeniui, plaukas netenka drėgmės, kuri yra būtina norint džiaugtis elastingais, lanksčiais bei stipriais plaukais. Pasak jos, vienas efektyviausių aliejų plaukų drėkinimui bei stiprinimui yra nerafinuotas šalto spaudimo kokosų aliejus. „Dėl savo unikalios sudėties ir jame esančio didelio kiekio riebiosios laurino rūgšties, šis sotiesiems riebalams priskiriamas aliejus itin giliai prasiskverbia į plauką, taip sureguliuodamas drėgmės kiekį plauko viduje bei apribodamas į plaukus įsigeriančio vandens kiekį. Tai – vienas kasdienių plaukus pažeidžiančių veiksnių. Be to, laurino rūgštis yra labai artima plaukų keratinui. Dėl savo mažos molekulinės masės ir linijinės riebalų rūgščių grandinės struktūros laurino rūgštis skverbiasi giliai į plauko ašį, tad plaukai tampa atsparesni mechaniniams pažeidimams“, – pasakoja BIOCOS academy vadovė Dalia ir priduria, jog kaip alternatyvą kokosų aliejui galima naudoti garsųjį polineziečių MONOI de Tahiti aliejų. Tai – gardenijų žiedų ištrauka kokosų aliejuje, kuri ne tik padės sudrėkinti ir sustiprinti plaukus, bet ir apgaubs nuostabiu aromatu.

Partnerio nuotr./Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais?
Partnerio nuotr./Natūrali plaukų priežiūra: ką daryti, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais?

Norint suteikti plaukams žvilgesio, anot pašnekovės, reiktų rinktis tuos aliejus, kurie nesiskverbia gilyn į plauką, bet apgaubia jo išorinį sluoksnį, sudarydami apsauginę plėvelę. Tai gali būti simondsijų, makadamijų, migdolų aliejai, veikiantys kaip alternatyva sintetiniams silikonams.

Eteriniai aliejai stiprina plaukus ir spartina jų augimą

Pasak pašnekovės, plaukų priežiūros receptuose dažnai galima sutikti ne tik bazinius, bet ir eterinius aliejus, kurie, stimuliuodami galvos odos kraujotaką, pagerina maisto medžiagų tiekimą į plauko šaknį. „Naudojant eterinius aliejus plaukai tampa stipresni, storesni, paspartėja jų augimas. Klasika plaukų priežiūros priemonėse jau tapo rozmarinų eterinis aliejus, skatinantis folikulų veiklą, pelargonijų eterinis aliejus, reguliuojantis odos išskiriamų riebalų (sebumo) pusiausvyrą, pušų, atlasinių kedrų, kvapiųjų šalavijų, bosvelijų aliejai“, – pasakoja D.Nosevičienė, daug metų į rinką tiekianti aukštos kokybės eterinius aliejus. Ji pažymi, jog eterinius aliejus reiktų skiesti su baziniais aliejais, tokiais kaip kokosų, apie 0.5–2.5 proc. koncentracija, o kelis lašelius galima įlašinti į naudojamą šampūną, plaukų kondicionierių ar kaukę. BIOCOS academy vadovė pabrėžė, kad efektyvaus poveikio plaukams ir galvos odai galima tikėtis tik iš kokybiškų nerafinuotų, šalto spaudimo aliejų, grynų, neskiestų eterinių aliejų, ir rekomenduoja atidžiai rinktis produkcijos tiekėją.

Rekomendacijos nualintų plaukų atgaivinimui

Vasaros laikotarpiu plaukai itin stipriai nukenčia nuo ultravioletinių saulės spindulių. Išblunka ne tik jų spalva, plaukas netenka ir didelio kiekio drėgmės. Specialistės teigimu, tokiais atvejais reiktų reguliariai naudoti drėkinamąsias, plaukus atstatančias bei maitinamąsias kaukes, kondicionierius. „Nereiktų apsiriboti kondicionieriaus palaikymu 2 minutes. O nušiurusius ir išsausėjusius plaukų galiukus geriausia patikėti kirpėjui“, – teigia pašnekovė.

Natūralios kosmetikos gamintojo vadovė Dalia dalinasi ir atstatančios kaukės, skirtos nualintiems plaukams, receptu. Jai prireiks:

  • 30 g kokosų aliejaus;
  • 5 g ricinų aliejaus;
  • 15 g simondsijų aliejaus;
  • 20 lašų rozmarinų eterinio aliejaus;
  • 10 lašų levandų eterinio aliejaus.

Visus aliejus reikia sumaišyti tarpusavyje. Kaukę tepti ant sudrėkintų plaukų per visą plauko ilgį, švelniai įmasažuojant į plaukus. Uždengti plaukus rankšluosčiu ir laikyti bent 2 valandas, o geriausiai – visą naktį. Ryte gerai išplauti plaukus švelniu šampūnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius