Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite turėti tobulą odą? Gydytoja ir natūralios kosmetikos kūrėja atskleidė 5 žingsnius

„Jei kosmetikos sudėtyje yra žodis, kuris skamba kaip keiksmažodis, jame yra 30 raidžių, tai, tikėtina, nėra gamtinis ingredientas. Kam rizikuoti, jei galima nerizikuoti ir tokį patį efektą gauti natūraliomis priemonėmis?“ – klausia 29-erių m. gydytoja, natūralios kosmetikos kūrėja Rūta Merkytė. 15min GYVENIMAS ji atskleidė 5 taisyklingos priežiūros žingsnius, vedančius tobulos odos link.
Rūta Merkytė-Elekšienė
Rūta Merkytė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rezidentūroje studijuodama pulmunologiją (plaučių ir kvėpavimo takų ligų gydymas) vilnietė R.Merkytė nėrė į pomėgio paieškas. Kadangi gydytojai patiko maisto ruošyba, ji ėmė virtuvėje eksperimentuoti. Taip iš vandens ir alyvuogių aliejaus gimė pirmoji kosmetika. Šiandien Rūta jau valdo įmonę, kurios parduotuvėse prekiaujama jos pačios pagaminta natūralia kosmetika.

„Mano arkliukas – veido kremai“, – teigia „Manilla“ prekės ženklo įkūrėja, kurios pagaminti trys produktai parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ apdovanoti ir įvertinti kaip vieni geriausių kosmetikos gaminių Lietuvoje.

Ateitis – individualizuoti produktai

Gydytoja skatina atkreipti dėmesį į odos sveikatą.

„Net 20 proc. moterų periodiškai kenčia nuo įvairių kosmetikos sukeltų reakcijų. Kiekvienas mūsų kasdien naudojame 5–20 skirtingų kosmetikos gaminių (į juos įeina ir dantų pasta, šampūnai ir kt.).

Dažniausiai odos reakcijas sukelia būtent kosmetikoje esantys agresyvūs konservantai, kvapikliai, dažikliai. Šie komponentai pagražina patį gaminį, tačiau neneša naudos žmogui“, – teigia nuo 2012-ųjų kosmetiką kurianti, trečiąją savo parduotuvę Lietuvoje atidariusi moteris.

Net 20 proc. moterų periodiškai kenčia nuo įvairių kosmetikos sukeltų reakcijų.

Pasak jos, kosmetikos ateitis – individualizuoti produktai. Kiekvienam žmogui būtinas individualizuotas kosmetikos krepšelis, nes visų oda skirtinga ir susiduria su skirtingais poreikiais.

15min GYVENIMAS skaitytojams R.Merkytė papasakojo apie svarbiausias kasdienės odos priežiūros taisykles ir penkis svarbiausius žingsnius tobulos odos link – valymą, tonizavimą, odos drėkinimą bei maitinimą, apsaugą nuo žalingų aplinkos veiksnių bei papildomas procedūras, tokias kaip odos šveitimas bei remineralizavimas su veido kaukėmis. Šiais laikais, anot jos, svarbiausia – produkto veiksmingumas.

  • Pirmas žingsnis – odos valymas

R.Merkytės įsitikinimu, dauguma moterų ne visai teisingai atlieka paprasčiausias rutinines odos priežiūros procedūras, tokias kaip odos prausimas.

„Prausti veido odą reikia tiek ryte, tiek vakare. Po nakties oda taip pat būna atlikusi savo darbą. Medžiagų apykaitos produktai pasišalina per poras ir lieka ant veido paviršiaus. Tad odos prausimas – ne tik makiažo nuvalymas, bet ir per naktį ant odos susikaupusių nešvarumų, sebumo pertekliaus pašalinimas.

Ryte naudojamas tik veido prausiklis. O vakare pirmiausiai pieneliu, miceliniu vandeniu ar specialiai makiažui skirtu prausikliu nuvalome makiažą bei tuomet nuprausiame odą jau veido prausikliu.

Makiažo nuvalymas ir odos prausimas – du skirtingi dalykai! To dažna moteris nežino, mano, kad veido prausikliu galima nuvalyti ir makiažą. Taip, jis nusivalys, bet dauguma nešvarumų liks ant odos, o tai gali sukelti įvairias reakcijas. Tokias, kaip, tarkim, porų užsikimšimas.

Jei nenaudojate dekoratyvinės kosmetikos, tiek ryte, tiek vakare užteks veido prausiklio“, – paaiškino pašnekovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Merkytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Merkytė

Ji pabrėžė, kad neužtenka nuvalyti veido odos tik miceliniu vandeniu. Kodėl? Nes jame yra muilo sudedamųjų dalių – surfaktantų. Išmuilavę veidą juk nepaliekame muilo ant jo.

„Net ir micelinį vandenį reikia nuplauti. Nebent jis – supernatūralus“, – teigė kosmetikos ekspertė.

Makiažo nuvalymas ir odos prausimas – du skirtingi dalykai! To dažna moteris nežino.

  • Antras žingsnis – tonizavimas

Dauguma moterų, pasak R.Merkytės, nežino, kam yra reikalingas tonikas. Odos tonizavimas – tai tarpinis žingsnis, kurį dauguma dailiosios lyties atstovių praleidžia – po prausimo iškart naudoja serumą ar emulsiją.

„Tonikas yra labai svarbus, nes atlieka tris ar net keturias funkcijas. Vanduo, kuriuo mes prausiame veido odą, yra šarminis – siekia 8 ar net 8,5 pH. O odos natūralus pH, vadovaujantis naujausiais tyrimais, yra 4,7 pH (anksčiau buvo įvardijamas 5,5 pH). Tad odos ir vandens rūgščių-šarmų disbalansas gali būti net dvigubai didesnis.

Dėl šios priežasties labai svarbu po nuprausimo vandeniu odai grąžinti natūralią rūgštinę būseną, kad ji nebejaustų streso. Tonikas būtent tą ir padaro – subalansuoja odos pH. Ji ir pati atsistatytų, bet apkrausite nereikalingu darbu. Dėl to gali išsibalansuoti visa odos apykaita“, – teigia gydytoja.

Anot jos, kremo ar serumo veiksmingumas tiesiogiai susijęs su tuo, kaip oda buvo paruošta. Tonikas yra būtinas, kad išgautume iš serumo/kremo šimtaprocentį veiksmingumą. Jeigu odos balansas nesureguliuotas, priemonė turės atlikti papildomą darbą, kad sureguliuotų pH.

„Be to, vandenyje yra daug ištirpusių druskų, sulfatų, magnio ir t. t. Tos mikrodalelės kemša poras, gali erzinti odą, ją sausinti, sukelti dirginimus, spuogelius. Tonikas tarsi padeda surinkti tuos druskų kristalus, taip sumažindamas dirginimų galimybę.

Dar viena toniko funkcija – odos atgaivinimas, sudrėkinimas. Dažniausiai tonikai būna su įvairiais ekstraktais, suteikiančiais odai pirminį komfortą“, – patikino pašnekovė.

  • Trečias žingsnis – veido odos drėkinimas ir maitinimas

Tai atliekama su serumais ir kremais. Kuo skiriasi serumas nuo kremo?

„Serumas yra koncentruotas gaminys, kuris turi mažiau ingredientų nei kremas. Norma – nuo 6 iki 10 ingredientų, kurių koncentracija būna kur kas didesnė.

Serumas skirtas tam tikrai odos problemai, pvz., dehidratacijai, pigmentacijai, bėrimams, spręsti. Tai yra tikslinė priemonė. O štai kremai yra optimalios priemonės, suteikiančios odai komfortą – optimalų drėkinimą ir maitinimą. Kremų struktūra yra iš didesnių molekulinių sudedamųjų dalių, todėl jie labiau veikia odos paviršiuje. Serumai veikia gilesniuosius odos sluoksnius“, – palygino Rūta.

Dažniausiai kremai ir serumai būna drėkinamieji. Tačiau nereikėtų pamiršti ir odos maitinimo. Kas nutinka, kai odą gausiai drėkiname kokia priemone, bet nesuteikiame maitinimo?

„Maitinimo elementą sudaro aliejinė produkto fazė – tam tikras natūralus šalto spaudimo aliejus, kurių kreme būna nuo 5 iki 15 proc. Jei labai sudrėkiname odą, ji tampa drėgnesnė už orą. Tuomet vyksta garavimas – daug drėgmės netenkame. Kad nuo to apsisaugotume, reikia ant odos uždėti natūralią plėvelę, kuri nekimštų porų, leistų odai kvėpuoti ir tuo pačiu neleistų drėgmei išgaruoti.

Įsivaizduokite stiklinę vandens, kurią pripilate ir ant viršaus užpilate aliejaus. Vanduo neišgaruoja. Jei paliksite stiklinę vandens atvirą, vakare pusės to vandens nebeliks. Tad labai svarbu kiekvieną serumą „užrakinti“ kremu. Svarbu, kad kremas būtų emulsija, kad nebūtų pagamintas vandens ar gelio pagrindu.

Riebiaodės, pastebėjau, daro didelę klaidą – naudoja tik serumus, pagamintus vandens pagrindu, ir visiškai „neužrakina“ jo kremu. Tačiau net riebios odos savininkėms reikia kiek riebalų. Kitaip oda dehidratuos ir iškils daugiau problemų“, – pabrėžė Rūta.

Serumas ir kremas turi eiti išvien.

  • Ketvirtas žingsnis – veido SPA

Pašnekovės įsitikinimu, kiekviena moteris gali pasidaryti grožio procedūras namie – nebūtina eiti pas kosmetologus. Veido SPA – tai odos šveitimas bei odos atgaivinimo kaukės.

„Šveitimų būna įvairių rūšių. Pirmiausia, tai mechaninis šveitimas su smulkiomis granulėmis. Yra ir rūgštinis. Rūgštys pašalina išorinį odos sluoksnį, taip oda gali greičiau atsinaujinti.

Dažnai manęs teiraujasi, kokio amžiaus sulaukus galima pradėti naudoti hialurono rūgštį? Tai drėkinanti priemonė, tinkanti bet kokio amžiaus žmogui. Tačiau, kol oda nėra brandi, į tai reikia žiūrėti kaip į vaistą, o ne kasdienę priemonę.

Nuo 28-erių metų fiziologiškai oda pradeda senti. Tuo metu ir reiktų intensyviau pradėti ja rūpintis. Nereikia bijoti hialurono, ypač jei oda nudegė kelionėje ar nušalo žiemą“, – paaiškino specialistė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Po šveitimo, pasak jos, visuomet rekomenduojama kaukė, nes oda yra gerai atsivėrusi, paruošta priimti naujas medžiagas.

Kaip dažnai atlikti SPA, priklauso nuo odos tipo. Jei oda riebi, ji yra storesnė, ne tokia jautri, tad šveitimus galima atlikti 1–2 kartus per savaitę. Jei sausa ir jautri, rekomenduojama dažniau naudoti kaukes, rečiau atlikti šveitimus (1–2 kartus per mėnesį).

  • Penktas žingsnis – saulės apsauga (SPF)

Ji reikalinga net ir žiemą ar tuomet, kai debesuota. Ultravioletiniai spinduliai sukelia pigmentaciją, oda sensta, prasideda dehidratacija.

„Įdegis yra gražu, bet... Naudojant SPF galima taip pat įdegti, tik šis procesas ilgiau užtrunka. Nenaudojant saulės apsaugos galima pasenti greičiau, nei genetiškai yra užprogramuota.

Ką reiškia skaičiai prie SPF (apsaugos nuo saulės faktorius)? Jei nurodyta, kad SPF15, tai nereiškia, kad tik 15 min. kremas apsaugo nuo tiesioginių saulės spindulių. Pirmiausiai reikia žinoti savo odos tipą – per kiek laiko ji įdega, parausta. Lietuvių dažniausiai yra 2 odos tipas, o tai reiškia, kad, būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose, tokia oda parausta per 3–5 minutes.

Šį skaičių reikėtų dauginti iš to, kuris nurodytas ant pakuotės. Jei nurodyta SPF15, 15 reikia dauginti iš 3, 4 ar 5 minučių. Tad 75 minutes aš galiu būti saulėje be „antro kremo patepimo“, – paaiškino R.Merkytė.

Lietuvių oda – plona ir jautri

Genetika, anot jos, lemia 50 proc. mūsų odos būklės. 20 proc. – gyvenimo būdas: miego, sporto bei maisto režimas. Likusius 30 proc. – naudojamos kosmetinės priemonės, odos priežiūros procedūros.

Koks džiaugsmas sausiaodėms? Jos jaunos būna gražios, neblizga veidas, tačiau oda anksčiau pasensta. Dėl to joms reikia daugiau drėkinimo.

„Kosmetika nėra panacėja, nepadarys stebuklų, tačiau 30 proc. yra tikrai daug. Tad tinkamomis kosmetikos priemonėmis ir tinkama odos priežiūra galima išties pagerinti odos būklę. Pvz., negali sureguliuoti hormonų apykaitos, kad nesiriebaluotų oda, bet gali suvaldyti tai, kad poros nesikimštų.

Riebiaodės turėtų džiaugtis – lėčiau sensta tokia oda. Ji visuomet būna su natūralia apsauga. O koks džiaugsmas sausiaodėms? Jos jaunos būna gražios, neblizga veidas, tačiau oda anksčiau pasensta. Dėl to joms reikia daug daugiau drėkinimo“, – šyptelėjo kosmetikos žinovė.

Kuo ypatinga lietuvių veido oda?

Lietuvių oda, anot pašnekovės, yra plona, tačiau nereiškia, kad sausa. Turime mažiau išbandymų – nekamuoja nei kaitri saulė, nei itin didelis šaltis, todėl oda nėra užsigrūdinusi – kiek jautresnė. Dėl šios priežasties reikėtų vengti vakarietiškai kosmetikai būdingų kvapiklių, ryškių spalvų.

„Būna, kad klientės klausia, kodėl nusipirko natūralią kosmetikos priemonę su taukmedžio sviestu, tačiau ji nekvepia, o, jų žodžiais tariant, smirdi. Yra įpratusios, kad taukmedžio sviesto kvapas – malonus švaros kvapas. Deja, tai ne taukmedžio sviesto, o kvapiklių sukuriamas kvapas.

Yra „mass market“ kosmetika, kuri užima didžiąją dalį kosmetikos rinkos. Tokia kosmetika skirta patenkinti pagrindinius žmogaus odos poreikius: nuprausti, išplauti galvą, drėkinti. Nesiorientuoja šie produktai į odos, plaukų būklės pagerinimą.

Konservantai – vienas iš labiausiai alergizuojančių ir odos problemas sukeliančių ingredientų. Dabar galima sukurti produktus be konservantų, kurie galios vienerius metus, tad kam pirkti tuos, kurie turi konservantų?“ – retoriškai klausė Rūta.

Pasak jos, Lietuvoje egzistuoja didelė kosmetikos gaminių ženklinimo problema – gamintojas rašo tai, kas jam šauna į galvą. Pvz., parašo, kad šampūnas be alkoholio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Merkytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Merkytė

„Tačiau į šampūnus alkoholio ir taip niekas nededa. Žmogus galvoja, aha, be alkoholio, tai reiškia, kad geras, reikia pirkti. Žodis „be“ labai suveikia. Reklaminis šūkis“, – teigė R.Merkytė.

Svarbi moterims, pasirodo, yra ir kosmetikos pakuotė. Kai R.Merkytė savo produkciją ėmė pardavinėti lietuvių kurtoje dailioje pakuotėje, pardavimai iškart šoktelėjo dukart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius