-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastikos chirurgas: nusiurbtus riebalus galima panaudoti veido odai atjauninti

Liposakcija, arba riebalų nusiurbimas, yra trečia pagal populiarumą plastinė operacija Lietuvoje (po krūtų ir akių vokų). Jau seniai plastikos chirurgai yra paneigę mitus, kad riebalų nusiurbimo operacija skirta svoriui mažinti. Tačiau pasitelkus ją išties galima padailinti kūno formas ir net atjauninti veido odą.
Graži moteris
Graži moteris / Vida Press nuotr.

Riebalų nusiurbimo operacija dar vadinama kūno kontūravimo operacija. Kaip teigia „Baltijos Amerikos klinikos“ plastikos chirurgas Darius Bagdanavičius, riebalus galima nusiurbti nuo įvairių kūno vietų, kuriose yra riebalinės sankaupos, ir panaudoti toms vietoms, kurioms reikia.

– Įvardykite vietas, kur susidaro riebalinės sankaupos ir gali būti siurbiami riebalai?

– Riebalinės sankaupos moteriai dažniausiai yra ant pilvo, juosmens, kartais – ant nugaros, šlaunų viduje, išorėje, ties keliais. Kartais riebalų sankaupų moterys turi ir pagurklyje. Vyrams riebalų nusiurbimo operacijos dažniausiai atliekamos pilvo, juosmens ir krūtinės srityje.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: viskas, ką norėtumėte žinoti apie riebalų nusiurbimo operacijas

– Kam nusiurbti riebalai gali būti panaudojami?

– Nusiurbtus riebalus galima panaudoti įvairiai. Tai yra mūsų kamieninės ląstelės, jos gali būti panaudojamos ir gydymo tikslais, pavyzdžiui, ortopedijoje – sąnariams, jas gali panaudoti ir dermatologai, plastikos chirurgai – siekiant atjauninti veido ar rankų odą, dekoltė zoną.

Kitas būdas – tūriui atstatyti. Dažnai naudojama krūtų operacijoms, dabar labai populiarėja „braziliškų užpakaliukų“ operacijos, kurioms naudojami nusiurbti riebalai. Juos galima suleisti ir į veidą, pakontūruojant skruostus, žandikaulio liniją, suteikiant veidui pilnumo, švytėjimo.

– Ar visų tų operacijų, apie kurias kalbate, rezultatas yra visam gyvenimui, ar po kurio laiko tektų procedūrą kartoti?

– Pasauliniais duomenimis, suleisti riebalai prigyja 40–70 proc. Kiekvienoje zonoje prigyja skirtingai. Geriausiai – sėdmenų srityje, veido ir krūtinės – šiek tiek mažiau. Tai, kas prigyja, lieka visam gyvenimui, nebent žmogus po operacijos daug sportuos, tuomet mažės viso kūno riebalų ląstelės, įskaitant ir tas, kurios buvo suleistos, arba pradės labai daug valgyti – tada ir jos didės.

Taigi į šį klausimą galima atsakyti dvejopai: taip, tai yra visam gyvenimui, bet ne, jei po operacijos keičiasi jūsų režimas, gyvenimo būdas. Kartais reikia injekuoti papildomą kiekį riebalų, jei norime dar padidinti tūrį ar pakontūruoti tam tikrą formą.

Suleisti riebalai prigyja 40–70 proc.

– Kalbant apie krūtų ir sėdmenų operacijas, joms gali būti naudojami ir riebalai, ir implantai. Kodėl vienais atvejais riebalai, kitais – implantai?

– Tai priklauso nuo paciento. Jei jis turi pakankamai riebalų, kuriuos galima nusiurbti ir persodinti, tada viskas gerai. O jei neturi – dedami implantai. Arba, jei pacientas labai intensyviai sportuoja, taip pat rekomenduojame dėti implantus, nes priešingu atveju įsodinti riebalai sumažės.

– Kokį kiekį riebalų galima nusiurbti, kad tai nepakenktų žmogaus sveikatai?

– Tai priklauso nuo kūno sudėjimo, kūno masės indekso. Saugus kiekis yra iki 3 litrų. Jei žmogus turi didesnes riebalų sankaupas tam tikrose vietose, galima nusiurbti ir iki 6 litrų.

– Kada negalima pacientui atlikti riebalų nusiurbimo operacijos?

– Jei žmogus serga tam tikromis ligomis, dėl kurių negalima narkozė. Jei žmogus turi didelį antsvorį ir nori mažinti svorį. Būna tokių situacijų, bet matome, kad tas kelių litrų riebalų nusiurbimas iš esmės niekuo nepadės, bus pašalintas tik minimalus kiekis, tad tokia operacija iš esmės neduos rezultato.

– Ar nusiurbti riebalai gali ataugti? Ir ką tada žmogus turėtų daryti, kad taip nenutiktų?

– Dabar jau galima pašalinti kuo daugiau ląstelių iš organizmo, tačiau dalis jų vis tiek lieka. Jei pacientas po operacijos nesilaikys įprasto gyvenimo būdo, pradės daugiau valgyti, mažiau judėti, dalis ląstelių gali ataugti.

Jei pacientas po operacijos nesilaikys įprasto gyvenimo būdo, pradės daugiau valgyti, mažiau judėti, dalis ląstelių gali ataugti.

– Jei po nusiurbtų riebalų lieka odos perteklius – kaip tai tvarkoma, kas daroma?

– Būna atvejų, kai po operacijos lieka odos perteklius. Kartais net prieš operacijas siūlome sujungti kelias operacijas, pavyzdžiui, riebalų nusiurbimą ir kurią nors kitą operaciją. Jei kalbame apie pilvo zoną ir dar prieš operaciją matome, kad pilvo apačioje oda yra šiek tiek kabanti, siūlome atlikti pilvo, juosmens nusiurbimą ir kartu atlikti pilvo plastiką. Tada nebeliks kabančios odos.

Toks pat variantas galimas ir šlaunų zonoje. Jei šlaunų oda gana plona, nusiurbus riebalus ji tampa laisva. Jei prabėgus 4–6 mėnesiams po riebalų nusiurbimo operacijos matome, kad pacientui toje vietoje liko laisva oda, siūlome atlikti šlaunų plastiką, o jei oda susitraukia – tada viskas gerai.

– Kokių neigiamų padarinių, komplikacijų gali būti po riebalų nusiurbimo operacijos?

– Prie komplikacijų priskiriamas kraujavimas arba infekcija, kraujavimas dažniausiai palieka mėlynes, kurios per tris keturias savaites dingsta. Kaip operacijos liekamasis reiškinys yra tinimas, jis gali laikytis nuo trijų savaičių iki trijų mėnesių. Gali likti nelygumų odoje – pilvo, priekinėje ir išorinėje šlaunų srityje. Bet, žinoma, visada stengiamasi operacijas atlikti taip, kad tokių padarinių neliktų.

– Jei žmogui kliūva kuri nors kūno vieta, tarkime, ne itin reikšminga, bet jis ten turi riebalų sankaupų. Ar norint tai susitvarkyti pakaktų geros, tikslingos mankštos, ar vis dėlto riebalų sankaupų sportu nepanaikinsi?

– Yra daug kūno vietų, kurioms gali padėti sportas, vienos tokių yra pilvas ir šlaunys. Tačiau yra vietų, kur sportas, deja, sunkiai padeda. Kalbant apie moteris, tokios vietos yra keliai ir juosmuo, vyrams – juosmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius