-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po deginimosi saulėje ant odos gali atsirasti baltų dėmių: kaip jų išvengti?

Ar po deginimosi saulėje esate pastebėję ant odos atsiradusias vieną ar net kelias baltas dėmes? Tai baltmės (lot. vitiligo) – odos ligos, pasireiškiančios išnykusia pigmentacija odoje ir gleivinėse, požymiai. Ar šios dėmės pavojingos, kokios priežastys tai lemia, ar įmanoma odą išgydyti, manodaktaras.lt kalbasi su gydytoja dermatovenerologe Cicilija Daineliene.
Baltmė
Baltmė / 123RF.com nuotr.

Moterys kreipiasi dažniau

„Kaip žinome, odos ir plaukų spalvą lemia melaninas (tamsios spalvos pigmentas). Baltmė pasireiškia dėl melaniną gaminančių ląstelių (melanocitų) funkcionavimo sutrikimų arba žūties. Liga nėra užkrečiama, tačiau gali sukelti stresą, mažinti savivertę“, – pasakojo klinikos „Šeimos gydytojas“ dermatovenerologė.

Baltmė gali atsirasti bet kuriame amžiuje, dažniausiai išryškėja perkopus 20 metų amžiaus slenkstį, retai pasitaiko kūdikiams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Moterų ir vyrų sergamumas, pasak gydytojos, pasiskirsto vienodai, tačiau moterys linkusios dažniau kreiptis į specialistus. Bendras ligos paplitimas siekia apie 0,3–0,5 proc.

Liga nėra užkrečiama, tačiau gali sukelti stresą, mažinti savivertę.

Baltmė pasireiškia aiškių ribų pieno baltumo ploteliais, kurių gali būti vienas arba daugybė, jie išsidėstę abiejose kūno pusėse. Liga gali būti išplitusi visame kūne arba apimti tam tikrą kūno dalį bei pavienius plotelius.

Kas nulemia baltų dėmių atsiradimą

Priežastys, dėl kurių atsiranda baltmė, anot dermatovenerologės, gali būti įgimtos (paveldėtos) arba įgytos: „Melanocitų pažeidimams įtakos gali turėti autoimuninis procesas, t. y. organizmas pats naikina šias pigmentines ląsteles. Taip pat ir kiti veiksniai gali turėti įtakos melanocitų pažeidimams – tai saulės poveikis, cheminis odos pažeidimas, darbas su pramoninėmis medžiagomis, mechaninės traumos ir kt.“

Vitiligo liga yra linkusi atsirasti saulės veikiamose vietose, gleivinėse ar kitose kūno vietose, taip pat gali atsirasti žili plaukų ploteliai galvos odoje, antakių, barzdos srityje – tose vietose yra baltmės ploteliai.

Pasak gydytojos, medicininiu požiūriu ši liga nėra pavojinga, tačiau žmogus kenčia psichologiškai dėl estetinio odos vaizdo.

Specifinio gydymo nėra

Baltmės pažeistos odos vietos diagnozuojamos paciento apžiūros metu remiantis klinikiniu vaizdu. Tačiau specifinio baltmės gydymo nėra.

„Daugumai žmonių padeda ultravioletinis gydymas spinduliais – tai paskatina melanocitų gamybą, atgaunama spalva, tačiau šis gydymas bus neefektyvus, jei melanocitai visiškai suardyti“, – paaiškino dermatovenerologė ir pridūrė, jog ligos pradžioje, tik pasireiškus baltmės simptomams, efektyvūs yra priešuždegiminiai hormoniniai tepalai, kurie stabdo melanocitų ardymą.

Kartu patariama vartoti ir vitaminą D. Specialistė patarė kuo greičiau kreiptis į gydytoją dermatologą, išsitirti ir kuo anksčiau pradėti gydymą: „Tačiau visiško pasveikimo tikimybės nėra, pagerėjimas vienoje vietoje dar nereiškia, kad neatsiras naujų baltmės židinių kitose kūno vietose“.

Apsaugos nuo saulės priemonės – būtinos

Saulėje patariama būti saikingai, būnant ilgiau būtina naudoti stiprius apsauginius kremus nuo saulės su SPF 30/50 ar didesniu apsauginiu filtru. Tačiau, anot gydytojos, tai nereiškia, kad išsitepus apsauginiu kremu galima ilgai mėgautis saulės spinduliais.

Būnant saulėje baltmės plotus reikia tepti apsauginiais kremais kas dvi valandas, po maudynių pasitepti iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius