Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pudros spalvą tikrinti ant riešo – klaida: makiažo gudrybės ir nuodėmės

Mokslininkams kuriant vis veiksmingesnes grožio priemones ne visada lengva susigaudyti jų gausoje ir kas kam tinka. Kuo maskuoti trūkumus ir išryškinti privalumus, kad rezultatas būtų nepranokstamas? Apie makiažo naujoves, naudojimo gudrybes ir klaidas bei kaip jų išvengti, paprašėme pakonsultuoti „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovės Aušros Vareikienės.
Makiažo pagrindas
Makiažo pagrindas / 123RF.com nuotr.

Kada naudoti pudrą, o kada kremą su atspalviu? Kodėl spalvą rinktis bandant ant riešo – klaida? Į kokias medžiagas pudrų sudėtyje atkreipti dėmesį, kada kokias naudoti, kuo tepti? Tai tik dalis klausimų į kurios atsakė grožio vaistinių vadovė.

Naudojant kremą su atspalviu nebereikia įprasto?

Prieš priimant sprendimą, rinktis pudrą ar kremą su atspalviu, A.Vareikienė patarė užduoti sau klausimą, kokio efekto tikimės ir atkreipti dėmesį į tai, kad nei kremas su atspalviu, nei makiažo pagrindas nepakeis mūsų odos priežiūros rutinos ir neišspręs jos problemų.

123RF.com nuotr./Veido odos priežiūra
123RF.com nuotr./Veido odos priežiūra

Kremas su atspalviu gali atstoti dieninį kremą, nes jis dažnai turi drėkinančių, apsauginių savybių, o taip pat suteikia odai atspalvį. Naudojant jį oda aprūpinama visai ingredientais, kurių paprastai gauname iš dieninio kremo, kremo su atspalviu naudojimas vietoje įprasto kremo turėtų būti labiau išimtis odos priežiūros rutinoje, nei taisyklė.

Grožio ekspertė patarė prieš kremą su atspalviu odą palepinti serumu.

Kremų su atspalviu rūšys: tinka ir vyrams

Kremų su spalva yra įvairių rūšių – jie gali būti drėkinantys, apsaugantys.

„Ši priemonė padeda mūsų odai atrodyti natūraliai, nesukuria kamufliažinio įvaizdžio, todėl reikėtų suprasti, kad naudojant ją matysis viskas – poros, odos tipas, nebus dirbtinio kaukės įvaizdžio“, – vardijo A.Vareikienė.

Asmeninio albumo nuotr./Aušra Vareikienė
Asmeninio albumo nuotr./Aušra Vareikienė

Kremas su spalva suteikia odai švytėjimo ir sulygina atspalvį. Neretušuoja reljefo, nepaslepia spuogelių, pigmentinių dėmelių, bet juo pateptas veidas atrodo natūraliai.

Kaip pastebi grožio ekspertė, užsienyje jau seniausiai kremus su atspalviu naudoja ir vyrai, pavyzdžiui, užimantys atsakingas pareigas, kurie visada turi atrodyti pailsėję, žvalūs. Ši priemonė tam puikiai tinka.

Fotolia nuotr./Kuris makiažo pagrindas geriausias?
Fotolia nuotr./Kuris makiažo pagrindas geriausias?

Kremus su atspalviu A.Vareikienė rekomenduotų norintiems skaidraus padengimo, neturintiems didelių veido problemų arba nekreipiantiems dėmesio į jas, norintiems švelnaus efekto, jaunimui, o taip pat savaitgaliais, per atostogas, darbui iš namų.

Viskas apie pudras

„Jeigu norite švelnaus, šilkinio efekto, rinkitės kreminę pudrą, kuri yra skysta, vandens pagrindo. Jeigu norite modeliuoti veidą, rinkitės pieštukinę kreminę pudrą ir maskuojamąjį pieštuką, o ant viršaus naudokite kreminę kompaktinę pudrą, kurią galima paskirstyti tiek sausa, tiek sudrėkinta kempinėle – taip pasidarysite puikų makiažą, kuris laikysis iki 8 valandų“, – sakė grožio vaistinių vadovė.

Labai svarbu nepamiršti ir birios pudros. Pasak A.Vareikienės, klaidinga galvoti, kad naudojant kreminę pudrą birios pudros nebereikia. „Biri pudra ne tik užfiksuoja makiažą, panaikina blizgesį, bet ir sukuria satininę odos išvaizdą. Jeigu baiminamasi, kad oda atrodys tarsi pripudruota, o makiažas subėgs į raukšles, svarbu žinoti, kad tokiu atveju problema yra ne pudra ir ne makiažas, o neteisingai paruoštas veidas“, – aiškino 15min pašnekovė.

Vida Press nuotr./Biri pudra
Vida Press nuotr./Biri pudra

Pudrą visuomet rekomenduojama naudoti jau ant paruošto veido, po įprastos odos priežiūros rutinos. Svarbus ir pats padengimas. Birią pudrą reikėtų šluoti vėduokliniu šepetėliu nubraukiant perteklių pagal plaukelį žemyn, o ne įtapšnoti į veidą.

Fenomenali pudra

Mineralinę pudrą, kuri vis populiaresnės, A.Vareikienė vadino fenomenalia. Ją galima naudoti ir be makiažo pagrindo ar kremo su atspalviu. Ši pudra turi ir apsauginių savybių, ir drėkina, su ja, priklausomai nuo šepetėlio ir padengimo, galime atlikti visą makiažą. Mineralinę pudrą paprasta naudoti, ji parduodama įvairių formų ir tinka visiems odos tipams.

„Mūsų vaistinėje esančios pudros yra nekomedogeninės, tai yra neužkemšančios porų, nesukeliančios spuogų, neskatinančios uždegimo, tai – dermatologų patikrinta kosmetika, saugi naudoti“, – pabrėžė grožio vaistinių vadovė.

Kokį makiažo pagrindą rinktis ir kas tinka net paaugliams

Riebiai, mišriai odai A.Vareikienė visada rekomenduoja makiažo pagrindą be riebalų (oil free) arba vandens pagrindu. „Jeigu labai stipriai bandysite maskuoti riebią odą, dar labiau išryškės problema, tad to reikėtų vengti. Geriau rinktis lengvesnes kremines pudras, bet daugiau dėmesio skirti maskuojamosioms priemonėms, kurios padės papildomai užmaskuoti problemines vietas. Taip pasieksite švelnesnio efekto ir veidas neatrodys perkrautas“, – patarė grožio ekspertė.

Vida Press nuotr./Makiažo pagrindas
Vida Press nuotr./Makiažo pagrindas

Tiek jautriai, tiek sausai odai kuriamos specialios kreminės pudros. Pavyzdžiui, kai kurių gamintojų pudrose jautriai odai naudojami antialerginiai ingredientai.

Jautrios odos savininkams tinka skaidrus vandens pagrindo makiažo pagrindas, kurį galima naudoti netgi paaugliams.

Kuo tepti ir kaip prižiūrėti šepetėlius

Kompaktinės kreminės pudros gali būti dviejų rūšių – tepamos, kaip kremas arba naudojamos makiažui fiksuoti, bet drėkinant kempinėlę ir su jomis galima išgauti visai kitą efektą.

A.Vareikienė drąsina nebijoti pudros tepti ir švariais pirštais. Kuo toliau, tuo labiau populiarėja pudrai paskirstyti skirti šepetėliai, kabuki šepetėliai, įvairūs stori sintetinių pluoštų šepetėliai, taip pat kempinėlės – plokščios, sferinės.

„Svarbu nepamiršti po kiekvieno naudojimo įrankį išplauti su muilu“, – pabrėžė A.Vareikienė.

Pasak ekspertės, technologijos taip pažengusios, kad patys šepetėliai gaminami su apsauga. Dažniausiai jie yra sintetiniai. „Natūralaus šepetėlio minusas, kad į patį šerelį prisigeria priemonių, todėl gali imti daugintis bakterijos, o iš vidaus jų neišvalysi. Naujų technologijų šepetėliai ne tik neįelektrina veido, juos galime plauti, jų šereliai uždari, jie yra labai švelnūs ir ilgaamžiai“ – sakė grožio vaistinių vadovė.

NE pudros spalvos tikrinimui ant riešo

Pudros spalvą tikrinti ant riešo, kaip daug kas daro, A.Vareikienė vadino klaida: „Mūsų rankos vidinė dalis, ko gero, pati mėlyniausia, todėl jei ant jos „matuosime“ spalvą bus netikslu. Viršutinė delno dalis – tamsesnė, neretai pigmentuota, todėl irgi nebūtų teisinga pagal ją rinktis pudros spalvą“, – argumentavo 15min pašnekovė.

Vida Press nuotr./Makiažas
Vida Press nuotr./Makiažas

Tiksliausia pudros spalvą išsirinkti pasibandžius ant kaklo, o tiksliau – kaklo perėjime į smakrą. Paklausta, kodėl, A.Vareikienė atkreipė dėmesį, kad ši dalis geriausiai atspindi skirtumą tarp kaklo ir veido odos spalvos: „Mūsų kaklas natūraliai šviesesnis už veidą, todėl jeigu pudrą rinksimės jo spalvos, o naudosime ant veido, bus per didelis skirtumas. Pudros spalva neturi būti tokia, kaip kaklo, ir tokia pat, kaip veido. Geriausia – tarpinė. Todėl reikėtų rinktis mažiausiai iš trijų atspalvių, braukiant juos šalia vertikalia linija ir rinktis tą, kurio atspalvis mažiausiai matomas“, – patarė „Eurovaistinės“ atstovė.

Dažniausios klaidos

Kalbėdama apie pudros spalvos pasirinkimo klaidas, A.Vareikienė pastebėjo, kad dažniausiai renkamės ne tik per tamsias priemones, bet ir vieną spalvą visiems sezonams.

Vasarą rekomenduojama naudoti lengvesnės tekstūros priemones. Jeigu nenorime keisti spalvos ir visais sezonais renkamės tą pačią, ekspertė vasarą pataria naudoti vadinamąsias saulės pudras su apsauga nuo žalojančių saulės spindulių, kurias paprasta padengti, o efektas primena lengvą įdegį.

Fotolia nuotr./Kosmetika
Fotolia nuotr./Kosmetika

Žiemą A.Vareikienė naudoti saulės pudros nerekomenduoja, mat vasaros saulė yra geltona, oranžinė, ruda, o vasarą – rožinė, balkšva, tad naudojant saulės pudrą oda atrodys nenatūraliai oranžinė.

Kas svarbiausia, kad veidas atrodytų gražiai

Jokia dekoratyvinė kosmetika negarantuos stulbinančio efekto, jeigu organizmu nesirūpinsime visapusiškai, nepraktikuosime grožio rutinos. Gera veido būklė neįsivaizduojama be visavertės mitybos, taip pat turime pasirūpinti, kad organizmui nestigtų būtinų medžiagų, naudinga reguliariai, pasitarus su vaistininku, vartoti gerųjų bakterijų.

„Per naktį nei susigadinsime, nei pataisysime veido odos būklę, todėl grožio rutiną reikėtų kasdienybe paversti jau dabar: bent kartą ar du per savaitę atlikti veido šveitimą, pasilepinti ilgo poveikio kauke, pasidaryti drėkinamųjų kaukių ne tik veidui, bet ir plaukams“, – patarė „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė.

Planuojant šventinį makiažą A.Vareikienė rekomendavo atkreipti dėmesį, kur bus šventė: „Populiarėja šventės lauke, tad svarbu pasirūpinti veido, lūpų, rankų apsauga nuo šalčio, turėti su savimi lūpų balzamą“.

Jeigu šventė planuojama dieną, geriau vengti „sunkaus“ makiažo. Šventinę nuotaiką padės kurti ryškesnis akių makiažas, natūralių spalvų akių kosmetika.

123RF.com nuotr./Mėlyni akių vokų šešėliai
123RF.com nuotr./Mėlyni akių vokų šešėliai

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius