-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pūslių ir nuospaudų gydymas: pradurti, nukirpti ar ne? Kaip veikia rūgštinė kaukė-kojinės?

Sausa pėdų oda, netinkama avalynė, ypač nauja, dažnai tampa pūslių ant pėdų atsiradimo priežastimi. Netinkama avalynė ir tam tikros sveikatos bėdos lemia ir nuospaudų susidarymą. Pagrindinis klausimas – kaip elgtis su ką tik atsiradusia pūsle ir kaip šalinti nuospaudas? Ar galima jas pradurti, nukirpti, nuskusti?
Nuospauda
Nuospauda / Vida Press nuotr.

Nuo trynimų – silikoniniai pleistrai

Kaip aiškina Inovatyvios dermatologijos centro vadovė, dermatovenerologė prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė, nuospauda yra odos sukietėjimas, suragėjimas, atsiradęs dėl ilgalaikio vienos ar kitos vietos traumavimo, o pūslė – pritrynimas, kuris netinkamai prižiūrimas gali baigtis ir sepsiu.

Prieš kalbant apie tai, kaip gydyti atsiradusias pūsles, verta paminėti, kaip galima pamėginti jų išvengti, ypač, jei priežastis yra nauji batai. Pašnekovė siūlo įsigyti silikoninių pleistriukų – jų dabar yra pačių įvairiausių, skirtų įvairioms pėdos vietoms. Juos reikėtų klijuoti į batus kaip apsaugą nuo trinties.

Būtina suminkštinti ir dezinfekuoti

Jei jau nutiko taip, kad batai vis dėlto pritrynė ir pėdą „papuošė“ pūsle, jums bus reikalinga vonelė arba dezinfekcinis skystis. Vonelė turėtų būti antiseptinė – jei turite, galite naudoti kalio permanganatą arba dilgėlių lapus, ramunėles, juodosios arbatos pavilgą ar pasidaryti vonelę. Druskos dermatovenerologė pataria geriau nedėti, nes išgrauš.

Būnant namuose pūslę galima ir pradurti. Tam reikėtų vienkartinės adatos, ją ir pažeistą vietą būtina dezinfekuoti. Tada galima atlikti procedūrą – pradurti pūslę ir minkštais judesiais išleisti jos tūrį, kad pūslė subliūkštų ir neliktų audinių tempimo. Paskui būtina dezinfekuoti žaizdelę. Ir geriausia yra ją aprišti, nes vaikščiojimas basomis, batų avėjimas, pasak pašnekovės, padidina riziką patekti infekcijai.

„Didelė rizika yra žmonėms, sergantiems diabetu, ypač pirmo tipo, turintiems imuno supresiją, jei diabetas toli pažengęs, žmogus nelabai jaučia ir savo kojų pirštus. Tai reiškia, kad juos dažniau pritrina, dažniau atsiranda žaizdelės. Kadangi sergančių kraujyje yra nemažai gliukozės, visos žaizdos sunkiau gyja. Todėl jiems iškart reikia geros priežiūros ir tepti antibiotikais. Yra žmonių, kuriems traumų atsiranda dėl įgimtos ar įgytos epidermolizės – visur, kur prisiliečia, atsiranda pūslės“, – pasakoja prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Jei jau nutiko taip, kad batai vis dėlto pritrynė ir pėdą „papuošė“ pūsle, jums bus reikalinga vonelė arba dezinfekcinis skystis.

Jei pūslė pati pratrūko ir vaikščiojant basam pateko dulkių, nešvarumų, gali prasidėti uždegimas, net pūlinis, ta vieta parausti. Gydytojos teigimu, yra rizika, kad toji antrinė infekcija gali nukeliauti į gilesnius audinius, net kraujotaką. Yra žmonių, kurie išvis nekreipia dėmesio į nutrynimus, todėl specialistė pataria visada bent jau dezinfekuoti pažeistą odos vietą.

Padeda ir naminės priemonės

Jei esate gamtoje, padėti gali ir gyslotis, reikia uždėti jį ant žaizdos. Kalbant apie namines priemones, o jos, pasak pašnekovės, tikrai veiksmingos, tinka ir bulvių tarkiai: uždedama košelė, aprišama ir bent porą valandų reikia palaikyti.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

„Vaistinėje galima gauti įvairių priemonių, kurios skatina gijimą, mažina uždegimą. Jei ima skaudėti, perštėti, raudonuoti, yra patinę, paieškokite namuose turimų antibiotikų, pavyzdžiui, baniocino, fudzidino, eritromicino. Jei keletą dienų negerėja, ypač, jei atsiranda raudonas dryželis, tai gali būti ženklas, kad infekcija plinta. Tada jau skubiai reikės sisteminių vaistų, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – sako dermatovenerologė.

Atsikratyti nuospaudų – pas pedikiūrininkę

Nuospauda, pasak prof. M.Bylaitės-Bučinskienės, visada atsiranda dėl mechaninės trinties: arba batai aukšti ir netinkami, arba yra pilnapadystė, stuburo problemų, gali atsirasti po traumos ir pan. Pašnekovė sako, kad dažnai nepastebime, jog nuospauda (keratozė) užsideda ant karpos, tokiu atveju tai jau nėra tikroji nuospauda, nes po ja – karpa.

„Viena išeičių norint, kad nevargintų išsausėjusi, suragėjusi pėdų oda – nuolat lankytis pas pedikiūrininkę, ypač pas tą, kuri atlieka gydomąjį pedikiūrą – reguliariai kas mėnesį tas nuospaudas sutvarko, suminkština.

Vaistinėse yra nuospaudoms minkštinti skirtų vonelių. Po šios procedūros tempamas kremas su šlapalo, pieno, salicilo rūgštimi, paliekama, o po kurio laiko ta suminkštėjusi oda yra arba nudildoma pemza, arba specialia dilde, arba yra nukerpama, – kaip gydyti nuospaudas, pasakoja specialistė.

Viena išeičių norint, kad nevargintų išsausėjusi, suragėjusi pėdų oda – nuolat lankytis pas pedikiūrininkę, ypač pas tą, kuri atlieka gydomąjį pedikiūrą.

– Siūlyčiau pamėginti išsiaiškinti priežastį, kodėl nuospaudos atsiranda, o tada – kaip tinkamai prižiūrėti. Džiugu, kad vaistinėse atsirado daug priemonių su silikonu, įvairių ortopedinių detalių, kurios sumažina nuospaudų riziką, yra naudojamos ir profilaktikai, ir gydymui.

Ant nuospaudos būtinai reikia dėti arba paminkštintą ratuką, arba silikoninį cirkuliarų tvarstį. Jei nepadeda priemonės, kreipkitės į pedikiūrininkę, jei nepadeda ir ji, tada jau į gydytoją.“

Raginį sluoksnį panaikinanti kaukė

Itin puikia priemone tiems, kurių labai sausa, pleiskanojanti, sukietėjusi pėdų ir suskeldėjusi kulnų oda, prof. M.Bylaitė-Bučinskienė vadina šveičiamąją rūgštinę pėdų kaukę-kojines. Pasak jos, tokia kaukė labai gerai suminkština odą, nulupa raginį jos sluoksnį.

Procedūra labai paprasta: apsiavus šias kojines reikia pabūti apie pusvalandį ar ilgiau (sekite pakuotės nurodymus). Kojų oda, pasak pašnekovės, pradeda luptis jau trečią dieną. Lupasi tris keturias dienas, dermatovenerologės žodžiais – „išsineria kaip gyvatė“.

Kalbėdama apie pėdų priežiūrą ji ragino nepamiršti, kad odą būtina drėkinti. „Yra kojinių ir su hialurono rūgštimi, kurios itin gerai maitina, drėkina odą. Žinoma, tokias procedūras galima atlikti ir patiems: pritepti daug kremo, apsukti maistinę plėvelę, palaikyti keletą valandų – tai irgi bus kaukė pėdoms. O jomis pasirūpinti, ypač vasarą, labai reikia, nes daug vaikštome basomis, dėvime atvirą avalynę, tai sausina pėdų odą, ir dėl to daug kam smarkiai suskilinėja pirštai, kulnai“, – sakė gydytoja.

Ar galima nukirpti?

Tikrai dažnai nutinka, kad, užuot pasidomėję, kaip ir ką reikėtų daryti, kuo gydyti, prie nuospaudų prikišame savo nagus ir, tarkime, visiškai sukietėjusią vietą nukerpame, nušveičiame. Viskas gerai, pašnekovė patvirtino, kad tai daryti galima. Tačiau, būtina dezinfekuoti naudojamą priemonę, o pačią nuospaudą – suminkštinti.

Vida Press nuotr./Kerpama nuospauda
Vida Press nuotr./Kerpama nuospauda

Dermatovenerologė šiai procedūrai siūlo pasiruošti iš vakaro: užtepkite kremo su šlapalu ar pieno rūgštimi ant nuospaudos ir apriškite tą vietą maistine plėvele. Ryte pasidarykite vonelę ir nuospaudą šalinkite jums priimtinu būdu – nukirpkite, nuskuskite ar nudildykite. Po procedūros pažeistą odos vietą būtina dezinfekuoti. O kad nuospaudų ir vėl neatsirastų, pėdų odą reikia drėkinti – naudokite drėkinamuosius kremus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius