Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltas dušas: tikroji nauda odai, plaukams ir medžiagų apykaitai

Apie šalto ar bent jau kontrastingo dušo naudą žino net ir mūsų močiutės: jis skatina medžiagų apykaitą, pakelia nuotaiką, mažina celiulitą, plaukai tampa sveikesni, blizga, o oda švyti. Jaunos moterys taip pat labai domisi šia, pavadinkime, grožio tendencija. Kadangi dabar ir taip gana šalta, o iš mūsų reta kuri yra „ruonė“, pasidomėkime, kiek iš tiesų verta lįsti po šaltu dušu?
Moteris prausiasi duše
Moteris prausiasi duše / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Vanduo Grožis Dušas

Kalbant apie plaukus, kaip „Health.com“ teigia dermatologė iš Čikagos Jessie Cheung, šaltas vanduo išlygina pasišiaušusius plauko žvynelius ir „užrakina“ drėgmę plaukuose, o tai padeda apsaugoti plaukus nuo lūžinėjimo, plaukai gali labiau blizgėti.

Šaltis skatina kraujo cirkuliaciją, todėl veido oda gali pradėti sveikai švytėti.

Negana to, šaltas vanduo padeda susiaurinti kraujagysles, ir tai laikinai sutraukia poras ir sumažina odos paraudimo ir patinimo riziką.

Šalta temperatūra taip pat skatina kraujo cirkuliaciją (taip organizmas palaiko šilumą), todėl reguliariai tai darant, veido oda gali pradėti sveikai švytėti.

Fotolia nuotr./Moteris duše
Fotolia nuotr./Moteris duše

Tiesa, ryšys tarp šalto dušo ir geresnės nuotaikos kelia daugiau abejonių – įrodymų tam dar mažai. „International Journal of Circumpolar Health“ žurnale buvo paskelbta apie Suomijoje populiarias maudynes žiemą. Teigiama, kad reguliarios maudynės šaltame vandenyje (4 kartus per savaitę) gali pagerinti bendrą savijautą ir suteikti energijos. Kiti tyrimai teigia, kad pakanka dvi tris minutes pasimaudyti šaltame vandenyje, ir tai padeda sumažinti depresijos simptomus. Ir vis tik patys studijų autoriai pripažįsta, kad dar reikia atlikti išsamesnius tyrimus, siekiant patvirtinti arba paneigti šias hipotezes.

Taip pat buvo daryta tyrimų apie tai, kad šalta vandens temperatūra skatina organizmą greičiau deginti riebalus, tačiau įrodymų kol kas mažai.

Dėl ko tikrai verta rinktis kontrastingą dušą ar vėsesnį vandenį, tai kad karštas vanduo nėra naudingas mūsų odai bei plaukams. Nors karštas vanduo atpalaiduoja raumenis, sušildo kūną ir jaučiamės gerai, jis pernelyg praplečia kraujagysles, taip pat naikina odos apsauginį sluoksnį, dėl to nusimaudžius oda parausta, išsausėja, ją gali niežtėti. O juk žiemos laikotarpiu oda dėl didelio temperatūrų skirtumo ir taip būna sudirgusi.

Nėra reikalo ilgai kankintis prausiantis po šaltu dušu, jei tai darote tik dėl naudos odai ir plaukams, o šalto vandens negalite pakęsti. Galite pradžioje praustis po šiltu vandeniu ir tik pabaigoje minutę kitą aplieti kūną ir plaukus šaltu vandeniu. Arba prauskitės 5–10 min. po vėsiu vandeniu. Bent jau nedidelės naudos tikrai bus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius