Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėdimą darbą dirbantiems žmonėms – rimtas įspėjimas

Sėdėjimas, kaip ir rūkymas – žudo lėtai. Vis daugiau sveikatos specialistų visame pasaulyje nevengia pasidalinti šiuo gąsdinančiu teiginiu. O gąsdinti yra dėl ko – apskaičiuota, kad išsivysčiusiose pasaulio šalyse žmonės vidutiniškai sėdi po 7-9 valandas per dieną, kartais net daugiau, nei miega.
B.Burneika
B.Burneika / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Lieknėjimas

Asmeninis treneris, sporto studijos „Burneika Fitness“ įkūrėjas pastebi, kad daugiausiai su nutukimu ir kitomis, dėl pasyvaus gyvenimo būdo kilusiomis sveikatos problemomis skundžiasi sėdimą darbą dirbantys žmonės. Ryte atvykę į biurus daugelis nuo darbo stalo pakyla tik eidami iki kavos aparato arba papietauti.

„Tokiems žmonėms fizinė veikla yra būtina. Žinoma, darbo metu nebėgiosi ir neprakaituosi, tačiau bent kelis kartus per savaitę reikėtų rasti laiko aktyvesniam laisvalaikiui ar specialiai suplanuotoms treniruotėms. Jeigu sveikatos būklė neleidžia – reikėtų pradėti bent nuo pusvalandžio pasivaikščiojimo gryname ore, taip pat lengvos, paprastos mankštos. Tai jau bus žymiai geriau, nei nedaryti nieko“, – sako treneris.

Projekto partnerio nuotr./B.Burneika
Projekto partnerio nuotr./B.Burneika

Ilgas sėdėjimas ne tik silpnina pilvo, kojų raumenis, bet ir gali būti prastos nuotaikos, nemigos bei apatijos priežastis. Nors sėdėjimas, atrodytų, tausoja sąnarius, iš tiesų jis gali daryti įtaką ne tik jūsų laikysenai, bet ir eisenai.

„Pastebėta, kad ilgai sėdimą darbą dirbančių žmonių kojų raumenys pasidaro mažiau elastingi. Tai sukelia įvairius judesių ar net eisenos pakitimus. Tikriausiai daugelis yra pastebėję, kad ilgiau pasėdėjus sunkiau išsijudinti, gali pradėti skaudėti nugarą ar sąnarius“, – sako B.Burneika.

Pasak specialisto, idealiausia, jeigu dirbantys sėdimą darbą bent kelis kartus per savaitę galėtų skirti aktyvesnei, suplanuotai fizinei veiklai, tačiau jeigu to padaryti dėl kokių nors priežasčių neįmanoma – reikėtų darbo vietoje daryti bent minimalias pertraukėles ir pajudėti.

Projekto partnerio nuotr./B.Burneika
Projekto partnerio nuotr./B.Burneika

„Tokiems žmonėms patarčiau pamiršti liftus, jeigu yra galimybė, automobilį prie darbo palikti šiek tiek toliau, o gal visai, bent šiltuoju metų laiku, jo atsisakyti. Taip pat yra daugybė būdų ir mankštos pratimų, kuriuos galima kartas nuo karto padaryti darbo vietoje“, – sako treneris.

Sveikatos specialistai sėdėjimą ilgiau nei 6 valandas per dieną prilygina rizikai, kurią sukelia pakelio cigarečių surūkymas kasdien. B.Burneika rekomenduoja visiems, perskaičiusiems šį tekstą, tuojau pat padaryti trumpą mankštą čia pat, darbo vietoje, ant savo kėdės. Ją galite rasti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius