Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 apleistų vietų, kurias užvaldė gamta: nuo smėliu užpustytų namų iki potvynio sunaikinto miestelio

Nėra nieko gražiau, nei gamta, užvaldžiusi apleistą vietą. Nesvarbu, ar tai būtų stadionas, kuris liko tuščias, sala, kurioje niekas nebesilanko, apleistas pastatas, ar daugybė miestų vaiduoklių, kuriuos pamiršo žmonės.
Apleistos vietos, kurias užvaldė gamta
Apleistos vietos, kurias užvaldė gamta / 123RF.com nuotr.

Sunku nesižavėti, kaip gamta perima šias vietas ir paverčia jas gražiais, laukiniais kraštovaizdžiais. Štai 10 pavyzdžių, rašo „The Travel“.

Houtouwan kaimas, Kinija

Šengšano saloje esantis kadaise apleistas Houtouwan kaimas dabar yra populiari turistų lankoma vieta. Kai XX a. dešimtajame dešimtmetyje gyventojai dėl ekonominių priežasčių pradėjo išvykti, jį užgožė augalai ir medžiai.

Šiandien Houtouwan kaime gamtos mylėtojai iš viso pasaulio pėsčiomis žygiuoja po sodriai žalią kraštovaizdį ir tyrinėja spalvingą architektūrą. Daugeliui tai stebuklinga vieta, kuri atrodo tarsi iš pasakos. Tai taip pat puiki vieta pasigrožėti nuostabiais šalia esančio vandenyno ir kalnų vaizdais.

„Nara Dreamland“ atrakcionų parkas, Japonija

2006 m. „Nara Dreamland“, kadaise buvęs didžiausias Japonijoje atrakcionų parkas, buvo priverstas užsidaryti dėl smarkiai sumažėjusio lankytojų skaičiaus. Tai vienas iš daugelio miestų vaiduoklių, kuriame aktyviais veiklos metais buvo daug smagių atrakcionų, žaidimų ir pramogų įvairaus amžiaus žmonėms. Tačiau po ilgų metų nepriežiūros apleistą parką užvaldė gamta.

Ilgą laiką „Nara Dreamland“ tarnavo kaip žaidimų aikštelė vietiniams laukiniams gyvūnams ir miesto tyrinėtojams bei fotografams, norintiems užfiksuoti gražius, bet šiurpius griuvėsius. 2016 m. šis apleistas atrakcionų parkas buvo nugriautas.

Rubjerg Knude švyturys, Danija

Rubjerg Knude švyturys Danijoje turi ilgą ir įdomią praeitį. Švyturys pastatytas 1900 m. – iš pradžių jis buvo pastatytas siekiant įspėti žvejus apie pavojingus vandenis netoli šiaurinės Danijos dalies. Tačiau aplink švyturį ir už jo pradėjus formuotis smėlio kopoms, jį teko perkelti toliau nuo kranto.

123RF.com nuotr. / Rubjerg Knude švyturys, Danija
123RF.com nuotr. / Rubjerg Knude švyturys, Danija

Bėgant metams prie švyturio kaupėsi vis daugiau smėlio, todėl 1968 m. jo buvo atsisakyta. Rubjerg Knude švyturys iki šiol išdidžiai stovi smėlyje ir yra gerai žinoma vieta gamtos mylėtojams, norintiems pamatyti neįtikėtiną pavyzdį, kaip gamta gali pasiimti žmogaus sukurtus statinius.

Romano kyšulio kupolinis namas, Florida, JAV

Netoli Dešimt tūkstančių salų įlankos Floridoje krantų stovi apleistas Romano kyšulio kupolo namas – kadaise populiarus atostogų namas, kurį užgožė vandenynas.

Daugelį metų niokojamas uraganų ir audrų, kupolinis namas tapo gamtos galios susigrąžinti bet kokią apleistą vietą simboliu. Turistai čia lankosi norėdami pamatyti nuostabią architektūrą ir gražų kraštovaizdį, taip pat patirti jausmą, kad esi vietoje, kuri yra ir sukurta žmogaus, bet vis labiau susijusi su gamta.

123RF.com nuotr. / Romano kyšulio kupolinis namas, Florida, JAV
123RF.com nuotr. / Romano kyšulio kupolinis namas, Florida, JAV

Dunmoro parkas, Škotija

Daugybė vaiduoklių miestų visame pasaulyje yra bauginančiai gražūs ir apleisti. Viena iš tokių vietų yra Škotijoje esantis Dunmoro parkas, kuris išpopuliarėjo dėl savo „ananasinio“ pastato ir jau seniai pateko į daugelį „gražiausių apleistų vietų“ sąrašų.

Jis buvo sukurtas XVIII a., tačiau sunyko po to, kai savininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą savo valdoje. Gamtos mylėtojai niekada nepraleidžia progos apsilankyti šioje nuostabioje vietoje, kurios architektūra susilieja su aplinkiniu mišku taip, kad yra ir šiurpi, ir graži vienu metu. Nedidelis valdoje esantis ežeras taip pat yra puiki vieta pasigrožėti nuostabiu kraštovaizdžiu.

Juan Parangaricutiro, Meksika

1943 m. San Juan Parangaricutiro miestą palaidojo išsiveržusio ugnikalnio lavos masė. Tačiau jau po kelerių metų netoliese iškilo kitas miestelis, pavadintas Juan Parangaricutiro, kuris tapo klestinčia bendruomene. Tačiau 1960 m. ugnikalnis vėl išsiveržė ir sunaikino miestelį, palikdamas po savęs tik juodų akmenų lauką. Dabar Juan Parangaricutiro yra populiari turistų, norinčių pamatyti, kas liko iš kadaise klestėjusio miestelio, kelionių kryptis.

123RF.com nuotr. / Juan Parangaricutiro, Meksika
123RF.com nuotr. / Juan Parangaricutiro, Meksika

Vaiduoklių miestas, Namibija

Kolmanskopo miestas-vaiduoklis Namibijoje yra viena šiurpiausių apleistų vietų pasaulyje. Kadaise čia gyveno klestinti kalnakasių bendruomenė, o dabar Kolmanskopas yra miestas-vaiduoklis, kurį užgožė atšiauri Namibijos dykuma.

123RF.com nuotr. / Vaiduoklių miestas, Namibija
123RF.com nuotr. / Vaiduoklių miestas, Namibija

Dykumos smėlis dengia griūvančius namus ir pastatus, suteikdamas jiems šiurpią ir nežemišką atmosferą, kuri yra išties unikali. Šio miesto-vaiduoklio lankytojus stebina stulbinantys griuvėsiai ir įspūdinga istorija, be to, čia galima pamatyti, kaip dykuma pamažu susigrąžina viską, ką sukūrė žmogus.

Valle Dei Mulini, Italija

Dar XIII a. Valle dei Mulini mieste Italijoje veikė klestintis popieriaus fabrikas, kuriame buvo gaminamas aukštos kokybės popierius svarbiems dokumentams. Tačiau XIX a. pabaigoje galingas potvynis sunaikino didžiąją dalį miestelio infrastruktūros. Netrukus Valle dei Mulini buvo apleistas ir paliktas gamtai, kuri nuo to laiko ėmė jį užgožti. Apsilankiusieji šioje įstabaus grožio vietoje bus nustebinti neįtikėtinų griuvėsių, juos supančio gražaus miško ir gausios istorijos.

123RF.com nuotr. / Valle Dei Mulini, Italija
123RF.com nuotr. / Valle Dei Mulini, Italija

Šarlerua elektrinė, Belgija

Jei norite šiuolaikiškesnės apleistos vietos, ieškokite Šarlerua esančios elektrinės. Ši elektrinė buvo labai svarbi miesto ekonomikos dalis, tačiau 2007 m. ji buvo uždaryta ir nuo to laiko apleista. Dabar ji tapo populiaria miesto tyrinėtojų ir nuotykių ieškotojų vieta.

Dėl neįtikėtinos elektrinės architektūros, be stulbinančių elektros linijų ir kitų žmogaus sukurtų elementų, ją būtina pamatyti tiems, kurie ieško nežemiškų įspūdžių.

Senų automobilių miestas, Džordžija, JAV

Keliautojai, norintys aplankyti labiau tradicinę apleistą vietą, turėtų vykti į Senų automobilių miestą, esantį nedideliame Vaito miestelyje, Džordžijos valstijoje. Šioje 34 akrų teritorijoje yra daugiau kaip 4000 senų automobilių, kuriuos paliko jų savininkai. Daugelis automobilių vis dar yra geros būklės, o kai kurie iš jų paversti meno kūriniais, atiduodančiais pagarbą buvusiai automobilių šlovei.

123RF.com nuotr. / Senų automobilių miestas, Džordžija, JAV
123RF.com nuotr. / Senų automobilių miestas, Džordžija, JAV

Šią vietą verta aplankyti tiems, kurie žavisi senoviniais automobiliais, ir keliautojams, norintiems pamatyti ką nors unikalaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius