Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įdomių faktų apie Italiją

Kultūros lopšyje – Italijoje – vyksta daug ir įdomių dalykų, o patys italai mums žinomi kaip neaukšti karštakošiai, rūkoriai ir garsiakalbiai. „Pasaulis kišenėje“ ir portalas iRest.su siūlo jums susipažinti su 10 įdomiausių faktų apie šį ilgaulį batą Viduržemio jūroje.
Italija
Italija / Sxc.hu nuotr.

1. Neįprasta italų dienotvarkė. Dažniausiai šalies piliečiai keliasi 6 val. ryte, ir jau 7 val. pusryčiauja kavinėje, nes pusryčiauti namie čia nepriimta. Kavinė – tai draugų ir kaimynų susitikimo vieta. Ir tik apie 10 val. ryto italai pasiekia savo darbus. Pietauja gyventojai apie 13.30, o po pietų visi džiaugiasi siesta. Visose pietų Europos valstybėse siesta priimtinas ir normalus reiškinys, kuris numato darbo nutraukimą nuo 13 val iki 16 val popiet, kuomet saulė itin kepina pakaušį. Likusi darbo dienos dalis iki 19.30 pralekia nepastebimai. Vakarus italai leidžia teatruose, restoranuose, kavinėse arba tiesiog vaikštinėdami po miestą.

Užsienio spaudos nuotr./Italai pietų pertraukas leidžia kavinėse.
Užsienio spaudos nuotr./Italai pietų pertraukas leidžia kavinėse.

2. Dienos metu kiekvienas italas būtinai išgeria nuo 3 iki 10 mažyčių aromatingo espreso kavos puodelių. Tai taip pat nekintanti tradicija.

3. Pirmadienio darbo diena taip pat yra pati trumpiausia, mat prasideda tik 3 val. dienos.

4. Italai labai rūpestingi ir pareigingi auklėjimo procesui bei taisyklėms. Jeigu nenorite patys patirti teisiantį italo žvilgsnį, nedrįskite pereiti gatvės ne tam skirtose vietose.

5. Italų kilmės modelių pasaulyje beveik nėra. Taip yra dėl itin žemo italių ūgio – vidutiniškai jis siekia 160 cm, tačiau tai visiškai netrukdo joms būti pasakiškai gražioms.

AFP/Scanpix nuotr./Aistringiausi pasaulio paplūdimiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aistringiausi pasaulio paplūdimiai

6. Net paprasčiausioje itališkoje bažnyčioje galima pasigrožėti garsių meistrų ir tapytojų darbais. Tai gali būti kabantis Ticianas, Mikelandželo rankų darbo skulptūros, ar Botičelio freskos. Ir tai tik viena iš daugelio į Italiją viliojančių priežasčių.

Novaturo nuotr./Sicilija
Novaturo nuotr./Sicilija

7.  Bet kuriame, net mažiausiame Italijos miestelyje būtinai atsiras vietos „piazza mercato“ aikštei, kur kas savaitę vyksta liaudies mugės. Jose galima įsigyti beveik viską, pradedant prabangiais šaliais ir baigiant naminiais gyvūnais.

8. Neįprastas mokestis Venecijoje. Visos kavinės ir restoranai privalo mokėti šešėlio mokestį, kuris skaičiuojamas išmatuojant šešėlį, metamą skėčių ir stogų. Miesto gyventojai taip rūpinasi iš saulės gaunamo vitamino D kiekiu, todėl prižiūri šešėlių plotus.

Stratocam.com nuotr./Viena ia geriausiai įvertintų Google Earth nuotraukų  Venecijos (Italija) prieplauka.
Stratocam.com nuotr./Viena iš geriausiai įvertintų „Google Earth“ nuotraukų – Venecijos (Italija) prieplauka.

9. Italai turi savo nelaimingą skaičių – 17.

10. Madų besivaikantys italai nešioja marškinėlius, ant kurių pavaizduoti saugumo diržai.Automobiliuose įmontuotais saugumo diržais italai dažniausiai nesinaudoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius