Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

59 dienas Tailande praleidusi lietuvė patarė, kaip čia pakeliauti kuo pigiau: „Buvo nerealu!“

Kelionių agentė Jolita Petraitytė save laiko „oficialiai išprotėjusia dėl kelionių“. Dabartinis jos tikslas – ištisus metus gyventi vasaroje, pažinti įvairias šalis, aplankyti autentiškas vietas, pamatyti, kaip žmonės gyvena kitame pasaulio gale. Jolita džiaugiasi įgudusi keliauti tik su kuprine ir šią žiemą išvykusi tyrinėti Tailando.
Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Jolitos įspūdžiai iš Tailando / Asmeninio archyvo nuotr.

Per du mėnesius trukusią kelionę Jolita spėjo aplankyti ne vieną regioną ir pamatyti šalį iš skirtingų pusių. Dalijamės patyrusios keliautojos įspūdžiais, užfiksuotomis akimirkomis bei praktiškais kelionių patarimais.

– Kaip atrodė jūsų maršrutas po Tailandą?

Tailande praleidau 59 dienas. Pradėjau nuo Bankoko, nes ten buvo skrydis, tuomet keliavau į Patają, Ko Lantą, Sametą, Čangą, turėjau paviršinio nardymo ekskursiją į Koh Rang nacionalinį parką, tada – Koh Kood, dar keliavau prie Koh Mak, Koh Wai. Taip praėjo pirmas mėnuo.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

Toliau reikėjo iš Trato oro uosto grįžti į Bankoką, kad nuskrisčiau į Samujaus salą, čia prabuvau porą savaičių, po to persikėliau į Pangano salą dar dviem savaitėms. Ten dar pasiėmiau dienos turą į Tau salą ir Koh Nang Yuan privačią salą.

– Pagal ką rinkotės lankomas vietoves?

– Naudodamasi „Google“ ieškau įvairių tinklaraštininkų ir kelionių svetainių, apie lankytinus objektus skaitau keliose vietose, pasitikrinu nuotraukas, kaip tos vietovės atrodo, tada sprendžiu, ar man gražu, ar noriu tai pamatyti.

Žodžiu, atsirenku topus, juos žymiuosi „Maps.me“ programėlėje, pasirašau sau pastabas, kad vėliau nepamirščiau, kodėl norėjau ten nuvykti. Keletą vietų esu nusižiūrėjusi iš „Facebook“ grupės „Tailandiečiai“ keliautojų įrašų.

– Ar kelionės planu pasirūpinote iš anksto?

– Aš esu didelė pasiruošimo fanė, man pusė kelionės malonumo yra pats planavimas, galvojimas, kaip aš ten nuvyksiu, ką pamatysiu, todėl ir šią kelionę pradėjau planuoti prieš 4 mėnesius. Mintyse jau turėjau tuos vaizdus, kuriuos pamatysiu, ir su nekantrumu laukiau, kada išvyksiu.

Jau prieš kurį laiką esu supratusi, kad aš nesu spontaniškas keliautojas. Jei esu kažko nepasiruošusi, neužsirezervavusi apgyvendinimo ar nesusižymėjusi, ką noriu aplankyti, aš net negaliu atsipalaiduoti kelionėje! Žinau, kad čia toks kontrolės poreikis, bet man daug maloniau yra žinoti, kur ir kada vyksiu.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

Šį kartą telefono užrašinėje turėjau visiškai išsmulkintą planą, kada, kur turiu persikelti gyventi, kada skrydžiai, kada keltai, kiek kas maždaug kainuos, susirašiau pastabas dėl transporto, kaip patogiau keliauti, kur, ko ieškoti ir pan.

Kai kelionė prasideda, aš tiesiog seku savo užrašus, o kokia tvarka aplankyti lankytinus objektus jau sprendžiu vietoje, priklausomai nuo oro sąlygų arba pagal tai, kuriam laikui noriu išsinuomoti mopedą.

– Kuri iš Tailando salų jums paliko geriausią įspūdį, šilčiausius prisiminimus?

– Mano asmeninis salų TOP 3 yra: Nr. 1 – Koh Kood, Nr. 2 – Čango sala, Nr. 3 – Pangano sala. Aš dar nesu buvusi Krabio regione, todėl mano topas yra iš aplankytų salų. Jei grįžti žiemoti – grįžčiau į Koh Kood, nes ši sala mane pakerėjo savo žydrais, gana tuščiais paplūdimiais, mažai turistų, pati sala nedidelė, nėra didelio eismo. Kad suprasti salos paprastumą, ten net nėra „7-Eleven“!

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

Visoje saloje yra 2 vaistinės, 1 maža ligoninė. Ten yra apsistoję nemažai europiečių, saloje susikūrusių savo verslus – gyvena ir mėgaujasi gyvenimu bei geru klimatu. Susipažinau su keliais užsieniečiais, kurie ten žiemoja, su jais eidama į kokį barą, jaučiausi kaip draugų rate, nes visi ten visus pažįsta, visi tarpusavyje bendrauja. Žodžiu, man buvo nerealu!

– Kokie tajų patiekalai yra jūsų mėgstamiausi? Gal teko paragauti ko nors netikėto?

– Man labai skanus visas jų maistas. Turbūt neteko valgyti neskaniai, visi turėjo savo skonius, poskonius. Bet turbūt įsimintiniausia būtų kepti ryžiai su vištiena ir anakardžiais, kepti makaronai su jūros gėrybėmis, tada žaliasis ir geltonasis kariai su ryžiais ir visos žuvys su jūros gėrybėmis.

Teko ragauti keptą kirmėlę, bet jos skonis man priminė sudegintą picos padą.

Kas dėl naujų bandymų, teko ragauti keptą kirmėlę, bet jos skonis man priminė sudegintą picos padą, tad kirmėlių ir vabzdžių asortimentas liko nebeišbandytas.

– Ką galėtumėte patarti žmogui, siekiančiam po Tailandą pakeliauti kuo pigiau?

– Nebijoti gyventi paprastose vietose, hosteliuose, eiti valgyti į tas vietas, kur vietinių yra daugiau nei turistų, tada ir skanu, ir pigu, ir jūsų lauks šviežias maistas. Suprantu, kad hosteliai – ne visiems, bet, pavyzdžiui, jei keliaujate keliese, galite užsirezervuoti vietas keturviečiame kambaryje ir jame būti visi kartu.

Kas dar padeda sutaupyti – tai rekomendacijų prašymas iš kitų keliautojų, viešbučio ar hostelio registratūros. Juk kažkas jau viską aplankė ir tikrai turi gerų patarimų ar pažįstamų, kas gali pigiau pervežti, kas pigiau nuplukdyti ir pan.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

Ar pigiau pavyks pakeliauti, priklauso nuo paties keliautojo požiūrio į švarą ir komfortą. Tokiems kaip man svarbiausia lova, dušas ir nakvynės namų vieta, kad nebūtų sudėtinga ar toli keliauti iki lankytinų vietų. Jei kažkam reikia labai gražių, dar dažais kvepiančių sienų, infinity baseinų, tuomet taupesnis planas nepavyks.

– Kaip manote, ką privalu bent kartą patirti apsilankius Tailande?

– Būtina paragauti gatvės arba visai vietinių restoranėlių, turgelių maisto, pasivažinėti džiunglėmis su mopedu, išsimaudyti po kriokliu, nebijoti sunkiai pasiekiamų vietų, jos dažnai būna vienos gražiausių. Ir nusipirkti laisvas su drambliukais kelnes, kad per daug nesijaudinti, jog per atostogas nuo skanaus tajų gaminamo maisto priaugo vienas kitas kilogramas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

– Ar iš jūsų darbo kelionių agentūroje patirties matyti, kad žmonės vis dažniau renkasi tokias egzotiškas ir tolimas kryptis kaip Tailandas?

– Kol kas pagal perkamumą ir užklausų skaičių lietuviai vis dar masiškai keliauja į Turkiją. Ten – komfortas, viskas įskaičiuota, galima pasyviau ilsėtis, aplankant 1–2 vietas ir daugiau mėgaujamasi viešbučio teikiamais patogumais, pramogomis.

Tailandas, visgi, daugiau tiems, kas nori aktyviai keisti gyvenamas vietas, nebijo egzotikos, kieno negąsdina labai paprastas, kartais skurdus tajų gyvenimas, lūšnelės, šiukšlės pakelėse, kam buvimas viešbutyje yra ne prioritetas, kas nori patirti nuotykių, nori pamatyti kuo daugiau pačios šalies.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolitos įspūdžiai iš Tailando

– Ar esate keliavusi ir kitose Pietryčių Azijos šalyse? Kuo, jūsų manymu, Tailandas išsiskiria nuo kaimyninių šalių?

– Esu buvusi Singapūre, o dabar esu iškeliavusi į Indoneziją. Kol kas Tailandas lenkia skaniu maistu, o dėl gamtos grožio, kol kas visos šalys man apylygės, negaliu išskirti. Gal galėsiu tai padaryti, kai baigsis kelionė po Indoneziją.

Savo kelionių patirtimis ir įspūdžiais Jolita dalijasi savo „Facebook“ grupėje „Kelionės su Jolita“ bei „Instagram“ paskyroje.

Daugiau informacijos apie Tailandą galima rasti tinklaraštyje Tailandieciai.lt ir feisbuko grupėje Tailandiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius