Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 magiškiausi požeminiai urvai: nuo krioklių ir upių iki 12 metrų siekiančių kristalų

Urvų sistemos – vienos iš labiausiai intriguojančių vietų, kurias gali aplankyti žmonės. Pasaulyje yra šimtai tūkstančių urvų, o kai kurie gal dar net nėra atrasti, rašoma „The Travel“.
Magiškiausi požeminiai urvai
Magiškiausi požeminiai urvai / 123RF.com nuotr.

Daugybę urvų galima apžiūrėti ekskursijų metu, tačiau kaip išsirinkti įdomiausią urvą? Štai 9 magiškiausi urvai po žeme, kuriuos tikrai vertėtų pamatyti.

9. Vaitomo jonvabalių urvas

Vaitomo jonvabalių urvas yra vienas iš stebuklingiausių ir labiausiai užburiančių urvų pasaulyje. Jį galima rasti Vaitome, Naujojoje Zelandijoje. Šiame urve būtina apsilankyti, nes čia aptinkama jonvabalių rūšis, kurią galima pamatyti tik kartą gyvenime. Be to, tai vienas iš labiausiai lankomų urvų pasaulyje. Tam, kad švytintys jonvabaliai išliktų gyvi ir klestėtų, urve stebimas anglies dioksido kiekis, temperatūra ir apsilankančių žmonių skaičius. Ekskursijos metu lankytojai keliauja per tris urvo lygius ir plaukia valtimi, kuriai kelią apšviečia šie nuostabūs padarai.

8. Žydrosios grotos urvas

Lankytojams, mėgstantiems vandenyną ir urvus, puikiai tinka Žydrosios grotos urvas Kapryje, Italijoje. Šis jūrinis urvas yra gerai žinomas Kaprio saloje, nes yra prie jos krantų. Savo pavadinimą urvas gavo dėl skaisčiai žydrai švytinčio vandens, kurį taip nuspalvina prasiskverbianti šviesa. Dienos vidurys laikomas geriausiu metu aplankyti šį urvą, nes tada į jį patenka daugiausiai šviesos.

123RF.com nuotr. / Žydrosios grotos urvas, Italija
123RF.com nuotr. / Žydrosios grotos urvas, Italija

7. Mamutų urvo nacionalinis parkas

Mamutų urvo nacionalinis parkas yra viena garsiausių ir didžiausių urvų sistemų pasaulyje. Ją galima rasti Kentukio valstijoje, JAV. Tai ilgiausia urvų sistema, kurioje yra keletas skirtingų ir unikalių objektų, pavyzdžiui, „Užšaldytoji Niagra“, „Stambaus žmogaus kančia“ ir „Didžioji alėja“. Siūlomos kelios ekskursijos, kad lankytojai galėtų atrasti ir pasigrožėti visomis šiomis unikaliomis vietomis. Jokiame kitame urve nėra tiek daug praėjimų ir įdomių atkarpų kaip šioje urvų sistemoje.

123RF.com nuotr. / Mamutų urvo nacionalinis parkas, JAV
123RF.com nuotr. / Mamutų urvo nacionalinis parkas, JAV

6. Kristalų urvas

Dar vienas mistiškas ir stebuklų kupinas urvas – Kristalų urvas Čihuahua, Meksikoje. Šis urvas pilnas didžiausių pasaulyje selenito kristalų, siekiančių net 12 metrų. Vienintelė bloga žinia yra ta, kad šiame urve yra beprotiškai sunku apsilankyti. Čia tvyro itin karšta temperatūra, todėl urve niekas negali išbūti be apsauginės įrangos. Net mokslininkai ir tyrėjai su šia įranga urve gali lankytis tik apie 30 minučių.

5. Nendrinės fleitos (Ludi) urvas

Nendrinės fleitos (Ludi) urvas – nuostabi vieta Kinijoje, netoli Guilino miesto centro, kurioje gausu įdomių geografinių ypatybių. Šis urvas dėl savo nuostabių kalkakmenio darinių lankytojus priima jau daugiau kaip 1200 metų. Visame urve yra šimtai stalagmitų ir stalaktitų, kurie puikiai apšviesti, kad lankytojai galėtų mėgautis urvo ramybe ir grožiu. Taip pat palei urvo sienas yra piešinių, datuojamų VIII a. pr. Kr.

123RF.com nuotr. / Nendrinės fleitos urvas (Ludi) urvas, Kinija
123RF.com nuotr. / Nendrinės fleitos urvas (Ludi) urvas, Kinija

4. Fingalo urvas

Škotijos Stafos vulkaninės kilmės saloje dabar yra vienas garsiausių urvų pasaulyje – Fingalo urvas. Jis gerai žinomas dėl keistų šešiakampio formos kolonų, suformuotų iš bazalto. Aukštas įėjimas gali pasirodyti bauginantis, tačiau užtenka vos kelių žingsnių, kad įeitumėte į vidų ir pasimėgautumėte įspūdingais vaizdais, kuriuos lydi į urvo sienas atsimušančių bangų aidas.

3. Puerto Princesos požeminės upės nacionalinis parkas

Kitas nuostabus urvas su požemine upe yra Palavane, Filipinuose. Puerto Princesos požeminės upės nacionalinio parko urvas ne veltui yra vienas iš 7-ių naujųjų gamtos stebuklų. Vienoje iš didžiausių pasaulyje urvo patalpų teka upė, joje galima pamatyti daugybę gyvių. Čia organizuojama ekskursija laivu, kurios metu urvo lankytojai gali nuplaukti iki 4 kilometrų, tačiau dėl deguonies trūkumo toliau tęsti kelionės neįmanoma.

123RF.com nuotr. / Puerto Princesos požeminės upės nacionalinis parkas
123RF.com nuotr. / Puerto Princesos požeminės upės nacionalinis parkas

2. Škocjano urvai

Škocjano urvai Divačoje, Slovėnijoje, laikomi vienu svarbiausių gamtos turtų Žemėje. Šioje itin įvairialypėje ekosistemoje gausu gamtos grožio, kurio nerasite niekur kitur. Ekskursijos metu lankytojams bus parodytos visos nuostabios urvo ypatybės, įskaitant upę, krioklius ir natūralius darinius, tokius kaip stalagmitai ir stalaktitai.

123RF.com nuotr. / Škocjano urvai, Slovėnija
123RF.com nuotr. / Škocjano urvai, Slovėnija

1. Eisryzenvelto ledo urvas

Šis šaltas, bet nepamirštamas urvas yra Verfene, Austrijoje. Eisryzenvelto urvas yra didžiausias pasaulyje ledo urvas, tačiau ledu padengtas tik pirmasis jo kilometras. Vėliau jis virsta kalkakmenio urvu. Seniausias ledo sluoksnis yra daugiau nei 1000 metų senumo. Urvas ištisus metus išlieka šaltas, nes per šią vietovę pučia atšiaurus vėjas, kuris palaiko minusinę temperatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius