Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albanija gerina lankomumo rekordus: kodėl verta aplankyti šią šalį?

Jungtinių Tautų plėtros programa pasidalijo tyrimo rezultatais, kurie atskleidė, jog pernai Albanija turėjo rekordinį šalies turizmo sezoną, vien sausio–rugsėjo mėnesiais šalį aplankė 6,4 milijono keliautojų. Kelionių organizatoriaus „Itaka“ pranešime žiniasklaidai rašoma, kad Albanijai nenumaldomai populiarėjant, kelionių ekspertai pataria šalį aplankyti būtent dabar, kuomet šalies investicijos į turizmą didžiausios, o lankytinos vietos vis dar neatrastos ir nepabodusios.
Ksamilas, Albanija
Ksamilas, Albanija / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Albanija Kelionės

Ilgą laiką buvusi uždara, Albanija pagaliau plačiai atveria vartus

Pagalvojus apie atostogų kryptis, Albanija greičiausiai nėra ta šalis, kuri pirma ateitų į galvą. Taip yra dėl to, nes Albanija turistinių krypčių žemėlapyje atsidūrė palyginti neseniai. Iki pat XX a. pabaigos šalis buvo sukaustyta griežto komunistinio režimo. Taigi pirmieji užsienio šalių turistai šalį atrasti pradėjo prieš maždaug 30 metų, kuomet kaimyninės Albanijos šalys pramoginiais tikslais buvo lankomos šimtmečiais.

Kelionių ekspertė Daiva Strumskienė atkreipia dėmesį, kad vis dėlto pastarieji 30 metų šalies turizmo sektoriui buvo produktyvūs. „2022 metais Albanija tapo vienu karščiausių atostogų taškų, pritraukusiu daugiau nei 6,4 milijono keliautojų iš viso pasaulio“, – pasakoja D.Strumskienė.

Europa atranda tai, kas buvo nepasiekiama ir paslaptinga

Tai, kad šalis ilgai buvo uždara, turi įtakos ir žmonių žinioms apie Albaniją. Jos istoriniai ir geografiniai turtai yra tarsi apgaubti paslapties šydu, tad atvykus į šalį čia stebina viskas. Dėl unikalios Albanijos lokacijos, čia susiduria Romos, Bizantijos, senovės Graikijos ir Osmanų civilizacijos, tad šalyje sutinkama daug architektūros stilių bei kultūros akcentų.

123RF.com nuotr. / Albanija, Girokasterio pilis
123RF.com nuotr. / Albanija, Girokasterio pilis

Galbūt ieškodami būtent tokių – dar nematytų – vaizdinių, šią šalį vis labiau atranda Vakarų Europos keliautojai. Skaičiuojama, kad vien 2022-aisiais keleivių iš Ispanijos skaičius išaugo daugiau nei dvigubai (+57 proc.), Nyderlandų keliautojų padaugėjo daugiau nei trečdaliu (+36 proc.), o Belgų atvyko beveik ketvirtadaliu daugiau (+23 proc.).

Kelionių ekspertė D.Strumskienė pasakoja, kad ir lietuviai vis dažniau savo atostogoms renkasi Albanijos kryptį. „2022 m. iš Lietuvos į Albaniją organizavome 1 skrydį per savaitę, ir iš viso 18 skrydžių per sezoną. O dėl didžiulio susidomėjimo šia kryptimi, šiemet planuojame net po 2 skrydžius per savaitę, iš viso net 35 skrydžius, tam, kad galėtume sutalpinti visus Albaniją pamatyti norinčius lietuvius“, – pasakoja kelionių ekspertė.

Albanija pasitinka keliautojus rekordinėmis investicijomis

Savo šalies įspūdingumo potencialą puikiai suvokiantys albanai į turizmo sektorių žiūri rimtai ir keliautojus nori pasitikti su nauja ir kokybiška infrastruktūra. Dėl šios priežasties, 2019 metais, į viešbučių infrastruktūros plėtrą buvo investuota rekordinė – 110 milijonų eurų – suma, ji buvo skirta 67 viešbučiams.

123rf.com nuotr. / Albanija
123rf.com nuotr. / Albanija

„Albanijos investicijos į turizmą – pats geriausias ženklas, kad šalį verta aplankyti būtent dabar. Albanija dar tik kuria savo, kaip atostogų šalies, įvaizdį. Dėl to gausiai į tai investuoja. Siekia palikti keliautojams tik patį geriausią įspūdį. Negalima praleisti šio šanso, tad jei norite pajusti tikrą balkanišką svetingumą ir aukščiausią siekį išpildyti visus Jūsų atostogų norus, visą tai rasite Albanijoje“, – pataria kelionių ekspertė.

Albanijoje stengiasi ne tik turizmo sektorius, bet ir saulė

Nors šalies turizmo sektoriaus darbuotojai deda labai daug pastangų, kad keliautojų atostogos Albanijoje būtų įsimintinos, svarbu pabrėžti, kad atsakingai dirba ne tik jie. Skaičiuojama, kad saulė Albanijoje šviečia 300 dienų per metus, taigi ji taip pat reikšmingai prisideda prie to, kad atostogos keliautojams būtų šiltos bei šviesios.

123RF.com nuotr. / Albanija
123RF.com nuotr. / Albanija

Vasarą vidutinė oro temperatūra Albanijoje svyruoja tarp 24 ir 28 laipsnių. Esant tokiai temperatūrai, jūros vanduo sušyla iki 23–25 laipsnių. Be to, vasarą šalyje labai nedaug lietaus. Statistiškai – 90 proc. visų kritulių iškrenta žiemą, tad albaniškos vasaros būna sausos.

Kelionei pakanka tapatybės kortelės

Albanija nėra Europos Sąjungos narė, tačiau keliaujant iš Lietuvos tai nesukels papildomų rūpesčių. Albanija pripažįsta Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelę galiojančia kelionėms, tad neteks gamintis paso skubos tvarka. Tik svarbu atkreipti dėmesį į tapatybės kortelės galiojimo laiką, ji turi galioti dar bent 3 mėnesius po kelionės pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius