Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anykščių rajone prie Šventosios vyks tradicinė naktigonė

Anykščių rajone prie Šventosios upės ketvirtadienio vakarą prasidės tradicinė naktigonė, kurioje bus maudomi arkliai, vyks pasirodymai.
Anykščių regioninio parko naktigonė
Anykščių regioninio parko naktigonė / Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos nuotr.

„Siekiame atgaivinti senąsias tradicijas“, – sako Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Anykščių regioninio parko grupės patarėja Rasa Gražienė.

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija pranešime nurodo, kad jau dvyliktąjį kartą rengiama naktigonė šiemt bus skirta Aukštaitijos ir Žirgo metams, į renginį atvyks žirginio sporto klubų „Vilartas“, „Mikadoras“ ir „Origonas“ atstovai su ristūnais.

Pasak organizatorių, bus galima ne tik pasigrožėti arkliais, pamatyti ką jie moka – šokinėti per kliūtis, bėgti pagal raitelio norą, bet ir patiems išmaudyti juos Šventojoje. Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos specialistai žada pamokyti senovinių piemenėlių žaidimų, pinti vainikus.

Šventėje dalyvaus Anykščių regioninio parko produkto ženklo turėtojai su savo produkcija, folkloro ansamblis „Siaudela“, kalvis rodys, kaip pakaustyti arklius, veiks žaidimų kiemelis vaikams, direkcijos botanikės vaišins pačių surinktų žolelių arbata.

„Jau tapo tradicija, kad žmonės atsineša savo užkandžius, ir būtinai iš namų pasiima puodelius“, – sako R.Gražienė.

Pranešime pasakojama, kad vasarą ir rudenį žemdirbiams tekdavo sunkiausi darbai – šienapjūtė, rugiapjūtė, arimas, ir sunkiai dirbę arkliai naktimis turėdavo gerai pailsėti, kad kitą dieną vėl galėtų dirbti. Todėl susibūręs kaimo jaunimas jodavo į naktigonę, kad paganytų arklius, išmaudytų suprakaitavusius upėje ir apsaugotų nuo vilkų bei arkliavagių.

Jaunuoliai ganydavo arklius pasikeisdami – vieni miegodavo, kiti – prižiūrėdavo. Kad naktimis neimtų miegas ir nebūtų nuobodu, jie žaisdavo, gamindavo rankdarbius, pasakodavo vieni kitiems istorijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius