Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 08 /05 19 08:40

Aplankykite Europą Žemaitijoje: Telšiai kviečia į lakstynes, o Plungėje sužinosite Čiurlionio paslaptį

Minime 20 metų Europos Sąjungoje (ES). Per šį laikotarpį Lietuvos veidas pasikeitė neatpažįstamai – ES investicijos leido atnaujinti apleistus muziejus, skverus, laisvalaikio leidimo centrus, dviračių takus bei sukurti daugybę naujų objektų. Ką iš tokių vietų galime pamatyti Žemaitijoje? Kviečiame apsilankyti Telšiuose ir Plungėje – abu šie miestai turi ką parodyti!
Telšiai
Telšiai / Telšių savivaldybės nuotr.

Telšiai į ES dvidešimtmečio renginius kviečia gegužės 18 dieną – „Užmesk akį“ lakstynėse aplink Masčio ežerą! Žemaitijos sostinė kvies į aktyvų orientacinį žaidimą, kurio metu lankytojai turės konkrečiuose objektuose rasti ar atlikti užduotis.

Birželio 1 dieną Plungėje, Babrungo upės slėnio estradoje, numatomas baigiamasis šventinio maratono renginys, kuriame bus galima susipažinti ne tik su šiame mieste įvykdytais, bet ir su kitais ES projektais iš visos Lietuvos.

Renginiai nemokami, tačiau lankytojai kviečiami užsiregistruoti iš anksto. Detalią renginių programą ir kontaktus registracijai rasite interneto puslapyje Esinvesticijos.lt.

Suprasti akimirksniu

  • Kas? „UžmESk akį“ – CPVA inicijuotas atvirų durų dienų renginių ciklas, skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui paminėti.
  • Renginių programa – ČIA.

Plungėje sužinosite mažai kam žinomą M.K.Čiurlionio paslaptį

Kelionių mėgėjai puikiai žino, kad į Plungę būtina užsukti važiuojant pro šalį, nes jos apylinkės kupinos lankytinų objektų. Nežinote? Paklauskite bet ko turizmo centre, Mykolo Oginskio rūmuose, bibliotekoje su unikaliu laikrodžiu bokšte ar tiesiog vietinio praeivio. Visi jums parodys, kuriame name buvo apgyvendintas Oginskio globojamas M. K. Čiurlionis, o kur galima pamatyti žirgus žemaitukus.

Visi jums parodys, kuriame name buvo apgyvendintas Oginskio globojamas M. K. Čiurlionis.

Kaip Plungės veidas pasikeitė per pastaruosius 20 metų? Apie tai pasakoja Žaneta Vaitkuvienė, savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja. Pasak jos, esminis pokytis – projekto „Babrungo upės slėnio estrados teritorijos ir jos prieigų bei jungčių su Plungės miesto centrine dalimi sutvarkymas“ įgyvendinimas.

Plungės savivaldybės nuotr./Plungės babrungo rekonstrukcija
Plungės savivaldybės nuotr./Plungės babrungo rekonstrukcija

„Projekto įgyvendinimo metu centrinėje Plungės miesto dalyje sutvarkyti Babrungo upės slėnio estrados teritorija ir jos prieigos, Laisvės alėja. Sutvarkytos teritorijos plotas pagal įgyvendintą projektą – 5 tūkst. kvadratinių metrų“, – teigia Ž. Vaitkuvienė.

Prie Babrungo upės slėnio estrados buvo įrengta lauko estrada su 600 vietų žiūrovams ir scenos aikštele, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, numatytos vietos lauko prekybai. Sutvarkytas Babrungo upės pietvakarinis krantas, apšvietimo infrastruktūra, žaliosios zonos.

Plungės savivaldybės nuotr./Plungės babrungo rekonstrukcija
Plungės savivaldybės nuotr./Plungės babrungo rekonstrukcija

„Rekonstruojant Laisvės alėją, atnaujinta važiuojamosios ir pėsčiųjų dalies danga, įrengti mažosios architektūros elementai, apšvietimo infrastruktūra, rekonstruoti laiptai, įrengtas pandusas, įrengti du fontanai, automobilių stovėjimo aikštelė, žaliosios zonos, vaizdo stebėjimo kameros“, – vardija pašnekovė.

Daugelis pastebi, kad dėl minėtų darbų Plungės miestas tapo patrauklesnis ne tik gyventojams, bet ir miesto svečiams, investuotojams, emigrantams, beieškantiems grįžimo į Plungę galimybių. Gyventojams sudarytos sąlygos patogiau ir saugiau judėti pėsčiomis ir dviračiais iš gyvenamųjų rajonų į pagrindinius miesto traukos objektus ir viešąsias įstaigas.

Plungės savivaldybės nuotr./Baigiamas įgyvendinti projektas Plungėje
Plungės savivaldybės nuotr./Baigiamas įgyvendinti projektas Plungėje

Plungėje verta apsilankyti ne vien dėl Oginskių dvaro. Čia galima daug sužinoti apie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimą. Tik Plungėje išgirsite, kaip M.K.Čiurlionis su sniego gniūžte pataikė grafui į veidą.

Rajone verta aplankyti ir Platelių dvarą su visomis ekspozicijomis ir kalėdinėmis eglutėmis ežero dugne. Beje, aplink visą didžiulį Platelių ežerą galite apvažiuoti nauju dviračių taku.

Plungės savivaldybės nuotr./Baigiamas įgyvendinti projektas Plungėje
Plungės savivaldybės nuotr./Baigiamas įgyvendinti projektas Plungėje

Birželio 1 dieną Plungė kviečia nepasididžiuoti ir atvykti į Babrungo upės slėnio estradą, kur nugriaudės baigiamasis šventinio „UžmESk akį“ maratono renginys. Užsukite – nepasigailėsite!

Telšiai kviečia apkeliauti aplink Masčio ežerą

Apkeliauti dar vieną ežerą dviračiu taip pat galite Telšiuose. Vaizdingoje Masčio ežero pakrantėje ES fondų lėšomis įrengtas 1,26 km pėsčiųjų–dviračių takas. Tai – anksčiau pradėto tiesti pėsčiųjų–dviračių tako tęsinys.

Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai
Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai

Telšių savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Šarūnė Žebrauskaitė-Lekavičienė akcentuoja, kad takas jungia Telšių senamiestį, kuris yra vienas iš septynių nacionalinio lygmens senamiesčių Lietuvoje, garsėjantį daugybe lankomų objektų, profesionalių meno kūrinių viešosiose erdvėse gausa, pakrantėje esančiu turtingu Žemaičių muziejumi „Alka“, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto skulptūrų parku ir didžiausia, po Rumšiškių medinės liaudies architektūros, Žemaitijos kaimo ekspozicija po atviru dangumi.

Takas jungia Telšių senamiestį, kuris yra vienas iš septynių nacionalinio lygmens senamiesčių Lietuvoje.

Tai dar ne pabaiga. Pašnekovė teigia, kad dviračių ir pėsčiųjų takai Masčio ežero pakrantėje ir toliau skinasi kelią: „Šiam tikslui Telšių rajono savivaldybė ketina įgyvendinti Telšių miesto tvarios plėtros strategijoje suplanuotus projektus. Vienu projektu pėsčiųjų-dviračių takų plėtra numatyta Parko g. nuo Muziejaus g. iki „Žilvino“ sodų bei iki Žemaitijos kaimo muziejaus. Planuose – rekonstruoti esamus pėsčiųjų takus, įrengti naujus dviračių ir pėsčiųjų takus, apšvietimą, mažąją architektūrą.“

Kitas projektas, kuriuo aplink Masčio ežerą klojami pėsčiųjų-dviračių takai, – tai „Rekreacinės teritorijos palei Masčio ežero pakrantę nuo Žemaitijos kaimo muziejaus per Malūno gatvę iki Telšių miesto ribos atgaivinimas“. Numatyta modernizuoti pėsčiųjų-dviračių taką nuo Žemaitijos kaimo muziejaus per Malūno g. iki Telšių miesto ribos, įrengti sustojimą, apžvalgos aikštelę, apšvietimą, mažosios architektūros elementus, prieplauką, sustiprinti pakrantę, ją išvalyti nuo perteklinių augalų, atnaujinti ir sutvarkyti žaliąją zoną, įveiklinti salą bei pritaikyti aplinką žmonėms su negalia.

Pašnekovė atskleidžia, kad Telšių mieste ir priemiestyje vientiso dviračių tinklo dar nėra, tačiau tikėtina, jog greitai bus. Turima omenyje tai, kad judėjimas dviračiais miestu ir apylinkėmis iš tiesų gali būti sklandus ir absoliučiai pritaikytas poilsiui.

Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai
Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai

„2021–2027 m. ES fondų investicijų programos lėšomis numatoma tolesnė dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūros plėtra Telšių mieste ir priemiestyje, siekiant sujungti takus į vientisą takų sistemos tinklą“, – sako Š. Žebrauskaitė-Lekavičienė.

Dar viena džiugi žinia telšiškius pasiekė prieš porą metų – gyventojams duris atvėrė visiškai atnaujintas Telšių kultūros centras. 400 žiūrovų talpinančioje Kultūros centro salėje atnaujinta scena, scenos dekoracijų ir apšvietimo kėlimo įranga, įrengta choreografijos salė virš scenos. Sutvarkyta salės akustika, įrengtas balkonas, nauja šviesos ir garso įranga, sumontuotos naujos, modernios ir patogios kėdės. Po rekonstrukcijos pastato bendras plotas padidėjo 1 105,70 kv. m.

Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai
Telšių savivaldybės nuotr./Telšiai

Gegužės 18 dieną vykstančiame „Užmesk akį“ renginio orientaciniame žaidime bus galima apibėgti Masčio ežerą, ieškant įdomių paslėptų objektų. Registruokimės čia!

„UžmESk akį“ renginių Telšiuose ir Plungėje žemėlapis

Apačioje žemėlapyje geltonomis ikonomis pažymėjome renginių vietas. Mėlynomis ikonomis – rekomenduojamas aplankyti vietas. Didelė dalis jų atgimė, buvo ar yra tvarkomos ES investicijų dėka.

„UžmESk akį“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) inicijuotas atvirų durų dienų renginių ciklas, skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui paminėti. Tris gegužės savaitgalius savo įmonių ir įstaigų duris atvers tiek viešojo, tiek ir privataus sektorių atstovai, sėkmingai pasinaudoję ir besinaudojantys ES investicijų suteikiamomis galimybėmis. Renginiai finansuojami Europos Sąjungos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius