Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar išties Kolumbas buvo Jogailos anūkas? Anot Madeiroje dirbančios Rugilės, žmones tai pribloškia

Rugilė dirbo jau daugelyje lietuvių pamėgtų atostogų krypčių, bet vos atvykusi į Madeirą, teigia iškart pajutusi, jog geriau nei čia niekur neberas. Apie Madeiros išskirtinumus, su Lietuva susijusias legendas ir kitas gidės Rugilės Pašukonytės istorijas rašoma kelionių organizatoriaus „Itaka“ pranešime žiniasklaidai.
Rugilė Pašukonytė
Rugilė Pašukonytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Galimybę realizuoti save atrado ne studijose, o netikėtame pasiūlyme

Vedina siekio nuveikti gerų darbų savo šaliai, po mokyklos baigimo Rugilė pasirinko prestižinę politikos mokslų studijų programą. Vis dėlto, nepaisant kilnių tikslų, mergina pamažu situaciją pamatė kitaip.

„Svajonės ėmė bliūkšti suvokus, jog realiausia mano specialybės teikiama perspektyva – tai būti sraigteliu valstybiniame aparate, kuriame savęs realizuoti galimybės nemačiau“, – pasakoja Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė
Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė

Mergina sako, kad jos prigimtis jai tiesiog neleido sėdėti vienoje vietoje, norėjosi pažinti pasaulį, žmones. Viską į savas vietas sudėliojo netikėtas pasiūlymas dirbti gide. Jį priėmusi Rugilė gavo progą ne tik atrasti pasaulį, bet ir pristatyti jį kitiems. Tai tapo netikėtu svajonės išsipildymu.

Vos atvykus į Madeirą – jausmas, kad čia ir dabar nieko netrūksta

Per keliolika darbo metų, Rugilė jau suspėjo padirbėti įvairiose lietuvių pamėgtose atostogų kryptyse. Vis dėlto, tik atvykus į Madeirą, apėmė iki tol nepatirtas jausmas, jog geriau ji jau niekur neberas.

Madeiros gamta yra neabejotinai egzotiškiausia Europoje.

„Ta nenusakoma ore tvyranti ramybė, atsipalaidavimas ir jausmas, jog čia ir dabar nieko netrūksta. Šito neteko patirti kituose saulėtuose kraštuose, garsėjančiuose džiugia ir nerūpestinga atmosfera“, – sako Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė
Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė

Kaip unikalius salos bruožus Rugilė išskiria tai, kad Madeiros gamta yra neabejotinai egzotiškiausia Europoje.

„Daugelis atvykusių, įskaitant ir mane, netenka žado iš netikėtumo. Madeiroje susipina gamtos grožis, švelnus klimatas, Atlanto ir kalnų magija, istorinės mįslės, neaprėpiama įvairovė veiklų ir pramogų, aukšto lygio aptarnavimas, o visa tai vainikuoja salos gyventojų nuoširdumas ir vakarietiškas mentalitetas“, – savo įspūdžiais dalijasi mergina.

Pietietiškas grožis ir vakarietiški kokybės standartai

Rugilė pasakoja, kad daugelis pakeliavę po šiltuosius kraštus dažniausiai būna nusiteikę, jog vietos gyventojai dėl per didelio atsipalaidavimo greičiausiai nepasižymės punktualumu arba, pavyzdžiui, bus tokie chaotiški, kad nesilaikys kelių eismo taisyklių. Tačiau gidė tvirtina, jog tai visiškai nebūdinga madeiriečiams.

„Savo atsakingumu bei požiūriu į darbą, pareigas, jie yra artimesni Vakarų Europos šalių gyventojų mentalitetui, nei Pietų Europos. Tai unikalus kraštas, kuriame vietinių atsipalaidavimas nekliudo jiems užtikrinti aukščiausios kokybės aptarnavimo“, – pasakoja Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė
Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė

Madeira lietuviams gali būti gerokai artimesnė

Turistams iš Lietuvos Madeirą atrasi padedanti gidė pastebi, kad bene labiausiai visus nustebina galima Madeiros ir Lietuvos istorinė sąsaja. Pasak vienos istorinės hipotezės, Madeiroje gyvenęs kunigaikštis Henrikas Vokietis iš tiesų yra neva mūšyje pražuvęs Jogailos sūnus.

Bene labiausiai visus nustebina galima Madeiros ir Lietuvos istorinė sąsaja.

„O kadangi vienas portugalų istorijos tyrinėtojas įrodinėja, jog minėto kunigaikščio vienas iš sūnų, gimusių Madeiroje, buvo ne kas kitas, o Kristupas Kolumbas, tokiu atveju būtų galima daryti išvadą, jog Kristupas Kolumbas yra Jogailos anūkas. Jei pasirinksite tikėti šia hipoteze, tuomet galima teigti, jog Lietuvą ir Madeirą sieja ne vien tiesioginiai skrydžiai“, – su šypsena pasakoja Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilės Pašukonytės užfiksuoti Madeiros vaizdai
Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilės Pašukonytės užfiksuoti Madeiros vaizdai

Ne tik senjorams, bet ir ekstremalams

Tiems, kuriuos domina ne tik istorija, bet ir aktyvios pramogos, Rugilė turi įžvalgų, kad iki šiol Madeiros reputacija, kaip vyresnio amžiaus turistų mėgstama ramių pasivaikščiojimų sala, transformuojasi į kur kas platesnio pramogų spektro kryptį, galinčią pasiūlyti begalę veiklų ekstremalaus sporto entuziastams: vandens sportas, kalnų dviračiai, alpinizmas ir kt.

„Ypač parekomenduočiau išbandyti kanjoningą – leidimąsi kalnų upės vaga, įveikiant krioklius, uolas, besimėgaujant unikaliais laukinės gamtos vaizdais, prieinamais išskirtinai tik tokiame žygyje. Dėmesio vertas ir banglenčių sportas. Madeira turi keletą paplūdimių, idealiai tinkamų mokytis banglente skrosti vandenyno bangas. Abiem atvejais jums pagelbės patyrę ir entuziastingi instruktoriai“, – rekomendacijomis dalijasi Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė
Asmeninio archyvo nuotr. / Rugilė Pašukonytė

Rekomendacijų Rugilė turi ir tiems, kurie planuoja ramesnes atostogas. Jos teigimu, daugelis žino vieną lankomiausių objektų saloje – apžvalgos aikštelę Cabo Girao – trečią pagal aukštį pakrantės uolą Europoje, tačiau retas yra nusileidęs lyniniu keltuvu žemyn į šio skardžio papėdę, kur iš apačios atsiveria ne ką menkesnis vaizdas į uolos didybę.

„Taipogi visai neseniai salos šiaurinėje pakrantėje, Faial gyvenvietėje, buvo įrengta analogiška apžvalgos aikštelė permatomu dugnu, pavadinimu Miradouro do Guindaste, apie ją žino dar nedaugelis, todėl pasitaikius progai būtinai ten nuvykite“, – rekomenduoja gidė.

„Man iki šiol neteko dirbti tokioje kelionių kryptyje, kur būtų šitiek lankomų objektų bei įvairių veiklų vienoje vietoje, todėl poilsiautojai atostogas Madeiroje praleidžia taip turiningai, jog skrenda namo apsvaigę nuo įspūdžių bei planuodami sekančią kelionę atgalios“, – sako Rugilė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius