Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintame Čepkelių rezervato take iškilo apžvalgos bokštas: čia atsivers užburianti panorama

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba pranešime spaudai informuoja, kad Čepkelių raisto mokomasis takas yra naujai sutvarkytas, tačiau lankymasis rezervatuose yra reglamentuojamas. Tad mokomaisiais tikslais nuo šių metų gegužės 16 dienos bus galima lankytis Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato naujame take tik su šios saugomos teritorijos direkcijos specialistu.
Čepkelių raisto mokomasis takas
Čepkelių raisto mokomasis takas / VSTT nuotr.

Čepkelių mokomasis takas dėl avarinės būklės buvo uždarytas prieš dvejus metus. Pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)” mokomasis takas rezervate buvo iš esmės atnaujintas. Prie atnaujinimo daug prisidėjo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas
VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas

Mokomojo tako pradžioje pastatyti išraiškingi vartai su dekoratyviais elementais, žyminčiais Čepkelių rezervato simbolius – kurtinius ir spanguoles. Naujai pastatytos informacinės pavėsinės, įrengti nauji mediniai takai ir laiptai link raisto, taip pat suręsta Čepkelių pelkės apžvalgos platforma. Mokomajame take gausu mažosios architektūros elementų ir informacinių stendų, pristatančių Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato vertybes.

Tačiau pats įspūdingiausias – medinis apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria užburianti Čepkelių pelkės panorama. Apžvalgos bokšto aukštis – daugiau kaip 8 m. Bokšte yra dvi aikštelės: apatinė ir 4,2 m aukštyje. Apžvalgos aikšteles puošia spanguolių dekorai. Bokšto grindys ir laiptų pakopos – iš ilgalaikės maumedžio medienos.

VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas
VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas

Čepkelių mokomasis 1,5 km ilgio takas vingiuoja nuo pradžios vartelių link apžvalgos bokšto, o paskui nuveda į apžvalgos platformą pačiame Čepkelių raiste. Informaciniuose stenduose galima sužinoti daugiau apie Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato unikalumą ir tai, kas čia saugoma.

Čepkelių rezervate dominuoja pelkės, jas supa žemyninės kopos, smėlinga lyguma, Katros upės slėnis. Aukštapelkė sudaro daugiau kaip pusę Čepkelių raisto ploto. Čia priskaičiuojama daugiau nei 80 salų ir salelių, daug užpelkėjusių ežerėlių. Vidutinis durpių klodo storis – daugiau kaip 2 m, o didžiausias – 6,5 m.

Čepkeliuose gausu retų ir nykstančių rūšių, tad čia yra daug buveinių, kurios ypatingai svarbios visos Europos biologinei įvairovei. Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas yra tarptautinės reikšmės RAMSAR šlapžemė, taip pat priklausanti Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklui NATURA 2000.

VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas
VSTT nuotr. / Čepkelių raisto mokomasis takas

Čepkelių pelkės mokomojo tako tikslas – parodyti lankytojams dalį būdingiausių Čepkelių gamtiniam rezervatui buveinių: pušynais apaugusias žemynines kopas, aukštapelkę su reliktiniais ežerokšniais ir salomis, greta aptinkamas stepėms bei tundrai būdingas augalų bendrijas.

Be saugomos teritorijos direkcijos leidimo rezervatuose lankytis draudžiama. Tad ir naujame Čepkelių rezervato mokomajame take bus galima lankytis tik mokomaisiais tikslais bei su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos specialistu siekiant susipažinti su šiame rezervate saugomomis gamtos vertybėmis ir kompleksais.

Be saugomos teritorijos direkcijos leidimo rezervatuose lankytis draudžiama.

Ekskursijos į Čepkelius bus organizuojamos 2–3 kartus per dieną. Išankstinė registracija vykdoma Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centre Marcinkonyse tel. +370 672 46388 arba el. p. info@dzukijosparkas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius