Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atostogų – į vieną gražiausių pasaulio salų patirti lėtesnį gyvenimą

Tenerifė laikoma viena gražiausių pasaulio salų, išdidžiai iškėlusi aukščiausio Ispanijos kalno – Teidės ugnikalnio karūną su unikaliais spalvingos lavos peizažais, pristatanti savo vizitinę kortelę – juodo smėlio paplūdimius, kviečianti aplankyti unikalios architektūros miestelius, vešlias bananų plantacijas, turistus svetingai sutinkanti lėtu, saloms būdingu gyvenimo tempu.
Tenerifė
Tenerifė / 123RF.com nuotr.

Kanarų salose turizmo sezonas nenutrūksta visus metus, tačiau lietuvius labiausiai vilioja šaltuoju metų laiku, kai pas mus tamsu, lietinga ir šalta, o Tenerifėje visą laiką šviečia saulė. Atvykstantys atostogauti ar čia praleidžiantys visą žiemą sako, kad praranda laiko nuovoką – Tenerifėje klimatas lepina šiluma ir kiekvieną dieną dovanoja atgaivą kūnui ir sielai.

Lietuviai žino, kodėl pamėgo Tenerifę

Kelionių ekspertė, „Novaturo“ atstovė užsienyje Rūta kiekvieną rudens – žiemos sezoną Tenerifėje praleidžia keletą mėnesių, todėl puikiai žino, kodėl lietuviai taip pamėgo šią salą. Pirmiausia, labai patogu nuvykti tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus. Antra, Tenerifė viena iš didžiausių Kanarų salų, kurioje galima rasti visko: nuo poilsio kurortuose su nuostabiais balto ir juodo smėlio paplūdimiais, aktyvaus pasivaikščiojimo takų vulkano papėdėje, kalnų tarpekliuose ir vešlios augmenijos miškuose iki maršrutų kultūrinio turizmo gurmanams unikalios architektūros miesteliuose. „Po įdomiausias salos vietas rengiame ekskursijas, taip pat labai patogu apvažiuoti visą salą savarankiškai išnuomotu automobiliu ir pamatyti Tenerifės įvairovę“, – sako Rūta.

123RF.com nuotr./Tenerifė
123RF.com nuotr./Tenerifė

Tenerifė – kontrastingo klimato ir gamtinės įvairovės sala. Pietinėje dalyje šilčiau – čia kurortinė zona, stovi viešbučiai, įrengti didžiausi paplūdimiai, verda aktyvus turistinis gyvenimas. Šiaurinėje ir centrinėje dalyse vėsiau, dažniau lyja, tačiau įdomiau: galima rasti tamsaus vulkaninės kilmės smėlio laukinių paplūdimių, subtropinės augalijos miškų ir autentiškų miestelių.

„Lietuviams tiesiog gera čia atskristi rudenį ar žiemą ir pasimėgauti vasarišku Tenerifės oru. Labai smagu sutikti oro uoste turistus, kurie nusimeta ne tik šiltas striukes, bet ir megztinius – sausio mėnesį oro temperatūra siekia apie 25 laipsnius. Net ir pavargusius po kelionės turistų veidus iš karto nuskaidrina plati šypsena, akyse spindi džiaugsmas“, – pasakoja Rūta.

Svaiginantys vulkano ir uolų vaizdai

Pasitikusi keliautojus, Rūta pirmiausia klausia, ką jie nori pamatyti? Poilsiautojai labai skirtingi, vieni nori kuo greičiau į paplūdimį, kiti domisi lankomais objektais. „Nepaisant skirtingų poreikių, visiems siūlau būtinai aplankyti Teidės nacionalinį parką, aukščiausią viršukalnę Ispanijoje, užsikelti keltuvu iki apžvalgos aikštelės 3 km. aukštyje“, – rekomenduoja kelionių ekspertė.

Įdomu tai, kad Teidės viršukalnė, siekianti 3718 m., stūkso senesnio vulkano krateryje. Kaip ir visi vulkaninės kilmės kalnų peizažai yra nepaprastai spalvingi – oranžinių, purpurinių, tamsiai raudonų, pilkų, ochros spalvų, lavos suformuotos įvairiausių formų uolos. „Galite pasivaikščioti aplink Teidę – praeisite pro įspūdingų formų, spalvingas, nepaprastai fotogeniškas uolas, pasigrožėsite į toli atsiveriančiais peizažais“, – pataria Rūta.

123RF.com nuotr./Tenerifė
123RF.com nuotr./Tenerifė

Vien ko vertas kelias iki Teidės – pravažiuosite net kelias klimato zonas: nuo įspūdingų spygliuočių miško iki akmenuotų laukų. „Šis kontrastas labai gražus“, – teigia „Novaturo“ atstovė.

Dar vienas unikalus Tenerifės objektas – įspūdingo grožio Los Gigantes uolos: 500–800 metrų aukščio siena, sminganti tiesiai į vandenyną. „Tai vienas iš pagrindinių objektų, kuriuos renkasi atvykę turistai. Gražiausias uolų vaizdas atsiveria plaukiant laiveliu arba nuo kelių apžvalgos aikštelių, iki kurių patogu nuvažiuoti“, – teigia Rūta.

Nuošaliausias Europos miestelis ir žygis tarpekliu

Keliaujant po Tenerifę būtina aplankyti unikalų Maskos miestelį – legendomis apipintą, vieną aukščiausių Europoje vietovę. Sklando istorijos, kad vietiniai gyventojai taip nutolę nuo viso pasaulio, kad net nežinojo apie vykstantį Antrąjį pasaulinį karą.

Vykdami į Maską patirsite tikrą adrenalino kupiną nuotykį, nes kelias vingiuoja siauru serpentinu per kalnus. Vietomis taip siaura, kad sunkiai prasilenkia dvi mašinos. Ypač jaudinanti kelionė autobusu, kai pro vienos pusės langus matosi tik status skardis.

123RF.com nuotr./Tenerifė
123RF.com nuotr./Tenerifė

Šalia miestelio driekiasi maršrutas į Maskos tarpeklį. Apsiaukite patogius batus ir pasiruoškite pusdienio žygiavimui įspūdingu akmenuotu taku, vingiuojančiu palei stačių uolų sienas iki pat vandenyno. Pasilikite jėgų grįžti atgal tuo pačiu maršrutu. Beje, į Maskos tarpeklį reikia iš anksto užsiregistruoti, mažiausiai prieš pusę metų, nes ribojamas turistų srautas ir dėl saugumo leidžiama eiti tik su grupe.

Aktyvaus laisvalaikio mėgėjams verta nuvažiuoti į Anagos kalnus šiaurės rytinėje dalyje, kur įrengti pėsčiųjų takai po įspūdingus vešlios augmenijos miškus. Rūta pataria pakeliui užsukti į salos kultūros centrą La Laguna, ispanų kolonijinių laikų miestą, saugomą UNESCO. Vaikščiodami galėsite pasigrožėti jaukiomis, elegantiškomis gatvelėmis, savitais Kanarų salų stiliaus architektūros paminklais.

Egzotiniai gyvūnai ir tailandietiško stiliaus vandens pramogų parkas

Jei mylite gyvūnus, apsilankykite „Loro“ parke, kuriame pamatysite beždžionių, tigrų, jaguarų, aligatorių, iguanų, vėžlių, pingvinų, didelę papūgų kolekciją – apie 300 įvairiausių rūšių. Tikrai bus įdomu ir suaugusiems, ir šeimoms su vaikais.

Parke rengiami daug smagių emocijų suteikiantys pasirodymai su delfinais, orkomis, jūrų liūtais. Iš tiesų, būsite nustebinti, kokias sudėtingas užduotis geba atlikti šie gyvūnai. Pasak Rūtos, nors pastaruoju metu už gyvūnų teises pasisako vis daugiau žmonių ir skeptiškai vertina zoologijos sodus, tačiau „Loro“ parkas akcentuoja, kad gyvūnams sudaromos ypač geros sąlygos, stebina jų mitybos racionas, bandoma išsaugoti nykstančias rūšis.

123RF.com nuotr./Tenerifė
123RF.com nuotr./Tenerifė

Šeimos su vaikais ir vandens pramogų mėgėjai Tenerifėje taip pat nenuobodžiaus. „Loro“ parkui priklauso „Siamo“ vandens atrakcionų parkas, kurio atrakcionai, pastatai ir restoranai įrengti tailandietišku stiliumi. Čia yra net plaukiojantis turgus, kur galima paragauti tajų patiekalų ar pasimėgauti rytietišku masažu.

Parke galite praleisti visą dieną – tai tikra atgaiva ir smagūs nuotykiai suaugusiems bei vaikams. Galėsite degintis balto smėlio dirbtiniame paplūdimyje, pasigalynėti su didžiausia dirbtine banga pasaulyje, kurios aukštis net 3 metrai. Baseinuose tikrai nesušalsite, nes vandens temperatūra siekia 25 laipsnius šilumos.

Pramogos su jėgos aitvarais, parasparniais ir jachtomis

Jei norėsite dar kartą patirti vandens atrakcionų teikiamus malonumus, aplankykite ir kitus parkus – „Aqualand“ arba natūralių baseinų parką „Lago martianez“. Pastarasis įrengtas po atviru dangumi aplink dirbtinį ežerą, kurį supa smaragdiniai baseinai, sodai, terasos ir restoranai.

Vandens sporto mėgėjai renkasi El Medano miestelyje, kur vyraujantys vėjai sudaro palankias sąlygas pasigalynėti pasikinkius jėgos aitvarus.

Padanges skrodžia ir parasparniai, nusileidžiantys į La Kaletos paplūdimį. Dar įspūdingesnis skrydis virš debesų netoli Teidės Izanos observatorijos.

Turistams siūlomos pramogos plaukiant jachta arba katamaranu, vandenyne galima pamatyti delfinų ir banginių.

Svarbiausia neskubėti ir vengti atostogų streso

Kiek reikėtų skirti laiko atostogoms Tenerifėje? Rūta sako, kad yra lėto gyvenimo šalininkė, todėl geriau atvykti ne mažiau nei dviem savaitėms – tuomet užteks laiko pailsėti, pakeliauti, pamatyti, paragauti: „Jei neturite galimybių ilgesnėms atostogoms, verta atvykti nors ir savaitei – geriau trumpiau negu nieko. Visada įmanoma taip sudėlioti atostogų planą, kad ir pamatytumėte svarbiausias salos įžymybes ir užtektų laiko poilsiui. Patarčiau neskubėti, nieko nėra blogiau nei atostogų stresas.“

Pasak kelionių ekspertės, nesvarbu, ar atvyksite savaitei ar keliems mėnesiams, Tenerifėje rasite ką veikti. Kai apvažiuosite ir apžiūrėsite visą salą, galite vienai dienai nuplaukti į kitą, mažesnę ir labai gražią La Gomero salą.

Rūta sako, kad kai kurie lietuviai per žiemos sezoną į Tenerifę atvyksta ir kelis kartus: „Yra tokių vietų, kad nesistebi gatvėje girdėdamas lietuvių kalbą. Kai kurie atvyksta ilgam laikui ir čia praleidžia lietuvišką žiemą.“

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad saloje poilsiauja vyresnio amžiaus europiečiai, tačiau yra ir jaunimo, salos sostinėje veikia universitetas. „Kita vertus, kaip ir visose salose, gyvenimas teka lėčiau“, – teigia Rūta.

Tenerifėje labai gražiai galima sutikti ir Kalėdas. Nors lietuviams neįprasta matyti ne kalėdinę eglutę, o palmes, bet miesteliai išpuošiami jaukiomis dekoracijomis, veikia turgeliai, mugės ir visur jaučiama Kalėdų dvasia.

123RF.com nuotr./Tenerifė
123RF.com nuotr./Tenerifė

Paragaukite keptų sardinių

Atostogaudami Tenerifėje pasimėgaukite šviežiomis apelsinų sultimis ir, žinoma, jūros gėrybėmis bei žuvimis, juk salą supa Atlanto vandenynas. Žuvų restoranuose verta paragauti šviežiai keptų sardinių. Kanarų virtuvui būdingi ir mėsiški patiekalai, labai skaniai ruošiama kiauliena, ėriena, ožkiena ir triušiena. Nors kulinarinis paveldas artimas ispaniškam, tačiau salos gamtinė aplinka ir tradicijos suteikia savitų skonių. Tenerifėje plyti didelės bananų plantacijos, todėl rasite įvairiausių gaminių iš šio vaisiaus.

Iki soties pasimėgavę saule, pailsėję ir atgavę jėgas, sugrįžę į namus lengviau įveiksite lietuvišką žiemą. Tam, kad dar ilgiau šildytų prisiminimai apie šią nuostabią salą, pasivežkite lauktuvių: bananų džemo, aloe vera gaminių ir kosmetikos produktų, aukso papuošalų, parfumerijos ir kvepalų. Daug kas Tenerifėje kainuoja pigiau, nes taikomos mokesčių lengvatos. „Turistai dažnai atskrenda su tuščiais lagaminais ir visko prisiperka“, – teigia kelionių ekspertė Rūta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius