-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atraskite Švediją keliaudami dviračiais: ką verta aplankyti?

Švedija yra puiki atostogų kryptis dviračių mėgėjams – tiek nuotykių ieškotojams, tiek šeimos atostogoms arba romantiškam pabėgimui į gamtą dviese. Šioje svetingoje Šiaurės šalyje jūsų laukia grynas jūros oras, žavūs miestai ir miesteliai, nuostabi gamta ir dviratininkams patogiai pritaikyta infrastruktūra. Belieka šokti ant dviračio ir – pirmyn į nuotykį!
Dviračiai Švedijoje
Dviračiai Švedijoje

Kelionė jūra, pažintiniai turai mieste ir iššūkiai gamtoje

Švediją pasiekti dviračiais Jums padės „TT-Line“ keltų bendrovė, šįmet švenčianti jau penktą, veiklos Lietuvoje jubiliejų. Pradėję nuo vieno maršruto iš Klaipėdos į Treleborgą, šiandien „TT-Line“ keltai siūlo rinktis kelionę keltu jau net į du uostus Švedijoje. Naujas kompanijos maršrutas Klaipėda-Karlshamnas tiks tiems, kurie nori tyrinėti rytinę Švedijos pakrantę, aplankyti žavingą Kalmaro salą.

Dar tolėliau, į vakarus nuo Stokholmo, rasite vieną populiariausių regionų kelionėms dviračiu – vidurio Švedijoje esantis gamtos grožiu garsėjantis Bergslagenas, kuriame per vešlius miškus vinguriuoja daugybė maršrutų. Šiame regione nuo seno plėtojama kasybos pramonė, taigi, panorėję geriau susipažinti su krašto kultūra, galėsite užsukti į įvairius muziejus.

„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas
„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas

Jei jums labiau prie širdies miesto gyvenimas, „TT-Line“ keltų maršrutas Klaipėda-Treleborgas bus idealus pasirinkimas. Netoli esančiame, trečiame pagal dydi Švedijos mieste Malmėje, galite apsistoti pirmajame pasaulyje viešbutyje, skirtame tik dviratininkams – „The Ohboy hotell“. Čia vietoje automobilių parkavimo vietų rasite dviračių stovus, taip pat – įrangą dviračių padangų pripūtimui bei ratų plovimo stoteles.

Be to, kiekviename kambaryje svečių laukia sulankstomas dviratis! Šiame mieste taip pat organizuojamos dviračių ekskursijos su gidu. Na, o į dviratininkų rojų pateksite traukiniu iš Malmės į Kopenhagą arba, labiau atkaklūs gali šį atstumą įveikti ir patys.

Pakeliui dar viena atrakcija – keltas iš Helsingborgo į Helsingorą Danijoje.Atvykę į Helsingorą galite aplankyti Kronborgo pilį, įkvėpusią Šekspyrą didingai tragikomedijai, o kiek toliau, keliaujant toliau į Kopenhagą rasite dar vieną, vizito vertą pilį – Hillerode Frederiksborgo pilį, kurioje įkurtas Danijos nacionalinis istorijos muziejus.

Kaip orientuotis keliaujant dviračiu?

Keliaujant dviračiu Švedijoje pasiklysti beveik neįmanoma – visi dviračių takai ir maršrutai aiškiai pažymėti. Mėlyna spalva rodo dviračių maršrutus miestuose, o raudona – regioninius maršrutus. Jei pamatote ženklinimą žalia spalva, tai reiškia, kad esate per visą šalį vinguriuojančiame Švedijos dviračių maršrute („Sverigeleden“).

Orientuotis padeda ir greta takų esantys žemėlapiai, juos taip pat galima atsisiųsti internetu, pavyzdžiui, iš Bikemap.net. Čia taip pat rasite takų skirstymą etapais, bei informaciją apie nakvynės vietas ir rekomendacijas, ką pamatyti šalia pagrindinio maršruto.

„TT-line“ nuotr./Švedija
„TT-line“ nuotr./Švedija

Ar keliauti dviračiu Švedijoje saugu?

Jei planuojate pakeliauti dviračiais su vaikais, Švedija bus puikus pasirinkimas – dviračių takais rūpinasi Švedijos transporto ministerija ir suteikia sertifikatus tik tiems takams, kurie pripažįstami saugiais ir atitinkančiais griežtus reikalavimus. Daugumoje šalies vietovių dviračių takų tinklas gerai išplėtotas, todėl jums neprireiks važiuoti automobilių keliais.

Kuo toliau į šiaurę keliausite, tuo mažesnis bus transporto srautas. Švedijos salose eismo taip labai nedaug, taigi minti pedalus po jas – vienas malonumas. Vietiniai gyventojai gerbia ir saugo dviratininkus, todėl nenustebkite, jei važiuodami užmiesčio keliu išgirsite pyptelėjimą – taip vairuotojas įspės, kad ketina jus aplenkti.

Ilgieji dviračių maršrutai Švedijoje

Švedijos kraštovaizdis labai įvairus – keliaujant dviračiu iš pietų į šiaurę arba atvirkščiai bus įdomu stebėti, kaip po truputį keičiasi gamta. Iš viso šalyje yra net 50 ilgųjų maršrutų – kurį bepasirinktumėte, visuomet galėsite išsukti iš pagrindinio tako į šalimais esančius kaimeliu ir taip dar geriau pažinti šios svetingos Šiaurės šalies charakterį.

„TT-line“ nuotr./Švedija
„TT-line“ nuotr./Švedija

Štai keletas ilgųjų maršrutų, kuriuos siūlome išmėginti:

Sverigeleden

Šis 2590 kilometrų ilgio maršrutas patiks tiems keliautojams, kurie nori gerai ištyrinėti Švediją ir nesibaimina iššūkių – jis tęsiasi nuo Helsingborgo pietuose iki Karesuando šiaurėje, prie sienos su Suomija ir veda pro žymiausias ir populiariausias Švedijos lankytinas vietas, pvz., Åsnen ežerų regioną ir Malmės bei Helsingborgo miestus. Kelionėje galite naudoti specialią kortelę, kurioje antspaudais pažymėsite, kiek iš 25 maršruto etapų įveikėte.

Göta kanalo dviračių takas

Šis daugiau nei 87 kilometrų dviračių takas palei Göta kanalą, jungiantis Sjötorpo ir Karlsborgo miestus, ypač tinka šeimoms. Lygus šio regiono reljefas leidžia mėgautis malonia kelione ir mažiems, ir dideliems, minti pedalus nereikės didelių fizinių pastangų. Pasirinkę šį maršrutą pamatysite ne tik daugybę Göta kanalo šliuzų, bet ir nuostabią Švedijos gamtą, o kelionės pabaigoje jūsų lauks Karlsborgo tvirtovė.

„TT-line“ nuotr./Švedija
„TT-line“ nuotr./Švedija

Kattegattleden

Vakarinėje pakrantėje esantis Kattegattleden yra seniausias Švedijos dviračių takas. Jis jungia Helsingborgą su Geteborgu, iš viso tęsiasi 390 kilometrų ir paprastai jį rekomeduojama įveikti aštuoniais etapais.

Šis takas vinguriuoja per vaizdingų Skåne, Hallando ir Bohusläno regionų pievas, kalveles ir laukus. Pakeliui panorėję atsikvėpti galėsite išsimaudyti ramiose įlankėlėse arba stabtelėti svetinguose žvejų kaimeliuose, aplankyti Sofiero pilį ir užsukti Kullabergo nacionalinį parką.

Sydostleden

Sydostledeno maršrutas, kurį sudaro septyni etapai, driekiasi daugiau nei 270 kilometrų pietų Švedijoje. Leidęsi į kelią šiuo taku, galėsite patyrinėti žavius Skonės, Blekingės ir Smolando provincijų kaimelius su obelų sodais ir tradicinėmis užeigomis ir paskanauti tokių tik šiems kraštams būdingų patiekalų – vienas jų būtinai turėtų būti švediškas obuolių pyragas, o prie Mörrumo upės – šviežia čia gaudoma lašiša. Didelis Sydostledeno dviračių tako privalumas yra patogios jungtys su viešuoju transportu, todėl galėsite keliauti lanksčiai – tarkime, sunkesnius kelio etapus nuvažiuoti autobusu.

Trumpesni maršrutai

Euro Velo 12

Šis tarptautinis dviračių maršrutas driekiasi palei visą Šiaurės jūros pakrantę, o Švedijoje jis apima atkarpą nuo nuo Halmstado iki Geteborgo ir toliau – iki pat šalies šiaurės. Beje, Geteborgą verta patyrinėti ilgėliau, ypač gastronominių kelionių mėgėjams – šis miestas garsėja savo virtuve, o netoliese esančios salelės su skroblų giraitėmis siūlo malonų atokvėpį gamtoje.

„TT-line“ nuotr./Švedija
„TT-line“ nuotr./Švedija

Åre dviračių parkas

Vakarų Švedijoje esantis Åre dviračių parkas laikomas vienu geriausių pasaulyje ir yra didžiausias visoje Skandinavijoje. Jame lankytojų laukia net 37 skirtingų sudėtingumo lygių maršrutai, atitinkamai pažymėti skirtingomis spalvomis. Kiekvieną maršrutą galima pasiekti specialiais keltuvais, taip pat išsinuomoti kalnų dviračius.

Kinnekulle

Pietų Švedijoje, netoli Vänerno ežero esančiame Kinnekulle plokščiakalnyje jūsų laukia šeši skirtingo sudėtingumo maršrutai. Čia galima ne tik grožėtis įspūdingais peizažais, bet ir retais augalais bei gyvūnais, tačiau privalu laikytis pažymėtų maršrutų, kad apsaugotumėte žmogaus nepaliestą gamtą.

Isabergas

Isabergo slidinėjimo zona Smolande vasarą laukia kalnų dviratininkų. Lankytojai gali rinktis iš daugiau nei 25 įvairaus ilgio, sudėtingumo ir reljefo maršrutų. Čia esančiame dviračių parke taip pat siūlomos ekskursijos su gidu ir pamokos pradedantiesiems, o patyrę dviratininkai gali išbandyti savo jėgas įvairių tipų kliūčių ruožuose. Į aukščiau esančius dviračių takus galima pakilti liftu. Nakvynei siūlomos stovyklavietės bei nameliai. Svarbu atsiminti, kad elektroninį dviratininko bilietą turite užsisakyti iš anksto.

Varžybos

Švedija yra patraukli kryptis ir dviračių varžybų mėgėjams iš viso pasaulio, nes čia rengiama daug tarptautinių lenktynių. Bene didžiausios vyksta Vättern trasoje , kurioje dviratininkai iš įvairių pasaulio kraštų rungiasi distancijoje iki 300 kilometrų.

Kalnų dviračių gerbėjus tikrai sudomins Cykelvasan kalnų dviračių lenktynės , vykstančios 90 kilometrų ruože centrinėje Švedijoje nuo Saleno iki Moros. Dar vienas renginys kasmet liepos mėnesį organizuojamas Åre dviračių parke – čia sportininkai varžosi visą savaitę, o jų stebėti ir palaikyti suplaukia daugybė sporto aistruolių.

„TT-line“ nuotr./Švedija
„TT-line“ nuotr./Švedija

Švedija – viena tvariausių pasaulio šalių

Jei dar abejojate dėl kelionės dviračiais, štai Jums dar viena priežastis rinktis būtent tokį kelionės būdą. Pasauliui sprendžiant užterštumo problemas, kelionė dviračiu – vienas ekologiškiausių pasirinkimų. Ne tik galėsite mėgautis gamta, bet ir pamankštinti biuruose ant kėdžių, ar mokyklų suoluose aptingusius raumenis. Švedija, tokioms ekologiškoms kelionėms ypač tinkamas pasirinkimas.

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

Laivai yra ekologiškiausia tolimų atstumų transporto priemonė, o tvarumo tema nėra svetima ir „TT-Line“ keltų bendrovei. Bendrovė ypač daug dėmesio skiria aplinkosaugos sprendimams, pritaikydama tiek turimą laivyną, tiek projektuodama naujus ateities laivus, pagal išvystytą „Green Ships“ koncepciją.

Kelionė keltu turi ir daugiau privalumų: puiki infrastruktūra, didelis patikimumas, mažiau avarijų ir nėra transporto kamščių. Kelionėje turite laiko pailsėti ir pasidžiaugti akis ir sielą gaivinančiu jūros horizontu. Iš Klaipėdos į Treleborgą arba Karlshamną jus perkels šiuolaikiški „TT-Line“ keltai. Aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkantys laivai – patogi ir iki smulkmenų apgalvota kelionė, į kurią galite leistis tiek vieni, tiek su mylimais žmonėmis ar artimaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius