-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigėsi konkursas „Kolumbas LT 2023“: kas tapo geriausiais Lietuvos keliautojais?

Nustebino tai, kad dalyvių ir darbų skaičius tikrai nebuvo itin didelis, nors iki pandemijos, ankstesniuose konkursuose, buvo labai daug gerų darbų ir vertinimo komisijai būdavo nemažas galvosūkis, kurie yra geriausi. Jeigu skaitytojai atkreipė dėmesį, kai kuriose nominacijose buvo atrinkta tik po du darbus, kiti neatitiko konkurso formato. Šiemet dalyvavo tik 17 dalyvių, kurie įvairiose nominacijose pateikė 41 darbą. Šie skaičiai tikrai gerokai mažesni, todėl skaitytojams buvo lengviau atrinkti jiems patikusius. Matyt, trejus metus nevykęs konkursas turėjo savo neigiamą įtaką šiam projektui.
Konkursas „Kolumbas LT 2023“
Konkursas „Kolumbas LT 2023“ / Keliautojų asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Anksteniuose kokursuose, pavyzdžiui 2017 m., buvo 83 dalyviai, o darbų net 111! Per šešerius konkurso metus dalyvavo 252 dalyviai, kurie atsiuntė 415 darbų, o prizinis fondas sudarė 20 000 eurų. Galbūt ankstesnė kompetetinga komisija – kelionių žurnalistų guru Algimantas Čekuolis, Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičus, „Klajūnų“ klubo vadovas Gintautas Babravičius, „National Gegographic Lietuva“ vyr. redaktorius Frederikas Jansonas, Lietuvos geografų draugijos prezidentės Dovilė Krupickaitė ir Genovaitė Kynė, dalyviams buvo lyg paskatinimas dalyvauti „Kolumbas LT“ konkurse.

Dar būdamas savo valtyje vandenyne, naudodamasis socialiniais tinklais, Aurimas Valujavičius manęs klausė, ar šiemet bus konkursas? Atsakiau maždaug taip: „Aurimai, tu tik perplauk vandenyną, vien dėl tavęs pasistengsime jį atgaivinti.“

Pasirodo, ne taip lengva surasti rėmėjus, kad ir nedideliems prizams. Esame dėkingi aktyvaus laisvalaikio gamtoje ir alpinizmo mylėtojų prekių „Kalnų namai“ specializuotos parduotuvės vadovui Mariui Pulkauninkui ir portalo 15min „Kelionių“ rubrikos redaktorei Adai Alejūnaitei, kad sutiko būti šio konkurso pagrindiniais rėmėjais.

Šiemet vertintojai buvo portalo skaitytojai, jie galėjo matyti, kaip vyksta balsavimas. Tokiu formatu atsirado ir netikėtų keblumų, pavyzdžiui, visų atsiųstų darbų nepakoregavus nebuvo galima dėti tiesiogiai į portalą. Tuomet teko vadovautis konkurso nuostatais ir, atrinkus geriausius, juos pateikti skaitytojams, o kuris geriausias iš jų – vertino patys skaitytojai. Ateityje norėtųsi, kad ir skaitytojai galėtų rašyti komentarus, pastabas ar savo pasiūlymus, ne tik apie pateiktus darbus, bet ir apie pačio konkurso eigą.

Šių metų „Kolumbas LT 2023“ atskirose nominacijose nugalėtojais tapo:

„Kelionė po Lietuvą“Vilius Kupčinskas, pateikęs žygio aprašymą po Sirvėtos regioninį parką. Už jį balsavo net 336. Šioje kategorijoje iš viso balsavo 549 skaitytojai.

„Kelionės užsienyje istorija“ Lina Mureikaitė, aprašiusi smagią „Žinutės butelyje kelionė po Baltijos jūrą“ istoriją. Už ją balsavo 91 skaitytojas, o iš viso šioje kategorijoje balsavo 150 žmonių.

„Kelionės fotografija“ ir „Vaizdo filmukas iš kelionės“ nominacijas laimėjo kelionių gyvenimo būdo entuziastas Augustinas Žemaitis. Kadangi jis po pasaulį keliauja, filmuoja, fotografuoja ir rengia reportažus savo internetinei „Gabalėliai Lietuvos“ svetainei kartu su žmona Aiste Žemaitiene, tai dvigubas prizas pelnytai keliauja Žemaičių šeimai. „Kelionės fotografija“121 balsas, iš viso balsavo 191 skaitytojas; „Vaizdo filmukas iš kelionės“ – 104 balsai, iš viso balsavo 153 skaitytojai.

Metų keliautoju „Lietuvos Kolumbu“, be jokios abejonės, tapo Aurimas Valujavičius, vienas pats vienviete irkline valtimi perplaukęs Atlantą. Kai kuriuose komentaruose netgi buvo rašoma, kad neverta šioje kategorijoje ir varžytis, nes buvo aišku kaip dieną, kad juo taps Aurimas. Jam atiteko 295 balsai, o šioje kategorijoje balsavo 421 skaitytojas.

Pagrindinių prizų nugalėtojai gaus 300 eurų vertės dovanų čekius apsipirkti aktyvaus laisvalaikio gamtoje ir alpinizmo mylėtojų specializuotoje prekių parduotuvėse „Kalnų namai“, kurios įsikūrusios Dominikonų g. 5, Vilniuje, arba Šv. Gertrūdos g. 48, Kaune. Jie įsipareigoja palikti įrašą Facebook/Kalnu.namai svetainėje apie keliones, keliavimo prasmę ir patogią aprangą kelionėse.

1492 m. rugsėjo 3 d. Kristupas Kolumbas su karaka „Santa María“ kartu su dviem karavelėmis – „Pinta“ ir „Niña“ – pakėlė bures į tolimąją kelionę, todėl apdovanojimai vyks rugsėjo mėnesį, nes dalis nugalėtojų dar keliauja ir namus tikisi pasiekti jau vasaros pabaigoje. Apie tai portalo 15min skaitytojai ir laureatai bus informuoti vėliau.

Dėkojame visiems dalyviams ir norime pranešti, kad alkoholio ir tabako tiesioginė reklama siunčiamuose darbuose netoleruojama. Ačiū skaitytojams, aktyviai palaikiusiems ir išrinkusiems laureatus. Priminsiu, kad „Kolumbas LT“ organizatorius yra Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubas.

Čia rasite septintojo konkurso „Kolumbas LT 2023“ dalyvių darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius