-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsipalaidavusių turistų kišenvagiai tyko net parduotuvėse: kokias schemas taiko?

Atvykę į Barseloną, vieną gražiausių pasaulio miestų, neapsvaikite nuo saulės, Antonijaus Gaudžio architektūros grožio ir Viduržemio jūros gastronomijos kvapų, bet išlikite budrūs, nes Barselonoje siaučia vieni geriausių pasaulio kišenvagių.
La Rambla – vieta, į kurią anksčiau ar vėliau ateina visi Barselonos lankytojai
La Rambla – vieta, į kurią anksčiau ar vėliau ateina visi Barselonos lankytojai / 123rf.com

Vietiniai gyventojai įspėja, ypač būkite budrūs prie vadinamųjų mimų, kurie gatvėj sukuria tokią gerą nuotaiką. Kol jūs žiūrite į mimo atliekamus triukus, gatvės mafija jus stebi ir sugeba apvogti greitai ir su šypsena.

Paprastai kišenvagiai veikia keliese, bet niekada neišsiduoda, kad jie pažįstami su mimu. Taigi, atsargiai, jei mimas pasiūlo pasidaryti nuotrauką, ar nori jums padovanoti balioną. Kol jūsų rankos bus užimtos, o dėmesys nukreiptas į fotokamerą, jo kolegos kišenvagiai tuo metu gali jus greitai apvogti.

Pauliaus Cuberos nuotr./La Rambla garsi gyvosiomis skulptūromis – mimais, kurie neretai – gatvės „mafijos“ dalis
Pauliaus Cuberos nuotr./La Rambla garsi gyvosiomis skulptūromis – mimais, kurie neretai – gatvės „mafijos“ dalis

Verta ir pasiteirauti nuotraukos kainos, prieš ją darant. Vietiniai sako, kad dažnai mimai paprašo ir 10 eurų už bendrą nuotrauką, o gavę 2 eurų monetą supyksta, ir nepaleidžia žmogaus tol, kol nesusimoka daugiau.

Policija teigia, kad tai – gerai organizuota mafija, bet deja, deja, retai pavyksta juos suimti su įkalčiais, todėl kad veikiama greitai, profesionaliai, o tam ypač padeda nenutrūkstamas turistų srautas, kuriame lengva greitai išnykti.

Kita zona, kurioje siaučia kišenvagiai – las Ramblas, žymioji Barselonos gatvė. Policija sako, kad čia „dirbantys“ kišenvagiai vagia ne tik pinigines ir telefonus, bet įsigudrina pavogti ir brangius laikrodžius tiesiai nuo riešo.

Unsplash nuotr./Turistai Barselonoje
Unsplash nuotr./Turistai Barselonoje

Turi savo schemas

Visų maitinimo įstaigų atstovai įspėja turistus, prisėdusius kavinės terasoje išgerti ar pavalgyti, kad būtų budrūs ir nei sekundei nepaliktų be priežiūros savo daiktų. Nes kišenvagiai įsigudrina įeiti nepastebėti į restoranus ir kavines. Jei paliekate savo telefoną ant kavinės staliuko, vagys nepastebimai uždeda laikraštį ant jūsų telefono, ir kai tik nusisukate, neina su laikraščiu ir jūsų telefonu.

Taip pat vagys siaučia ir rūbų parduotuvėse: įeina gerai apsirengę – lyg būtų parduotuvių klientai, ir stebi, kada turistas pasidės savo daiktus ant žemės ar šalia persirengimo kabinos. O tuomet jau pradeda savo darbus.

Kiti karštieji taškai – oro uostas, metro, autobusai, irgi tapo vagių meka, o tam ypač pasitarnauja karštis, turistų nuovargis ir žmonių srautas.

Vietiniai pataria: būkite atsargūs su žmonėmis, kurie sustabdo jus kažko paklausti, prašo užpildyti anketą, nori parduoti suvenyrą ar tiesiog grubiai pastumia. Kol jūs sutelkiate dėmesį, kaip jam atsakyti, jo kolega galimai tuština jūsų kuprinę ar kišenes.

Dar vienas vagių tipas – pravažiuojantys dviratininkai, kurie ieško turistų, laikančių rankose telefoną, ir greitai pravažiuodami tiesiog išlupa išmanųjį įrenginį iš rankų bei visu greičiu nuvažiuoja.

Unsplash nuotr./Barselona
Unsplash nuotr./Barselona

Gatvėse – daug civiliais rūbais persirengusių pareigūnų

Žinoma, reikėtų žinoti, kad, kaip ir kišenvagiai, taip ir policija dirba – Barselonoje itin daug civiliai apsirengusių pareigūnų, patruliuojančių „karščiausiuose“ taškuose. Tačiau pareigūnai taip pat prašo ir jūsų – būkite budrūs ir pataria:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius