TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Be Sienų“ dienoraštis Irane: 5. Apsilankymas pas Teherano bajorus – kaip linksminasi iraniečiai už aukštų sienų

„Šiandien pamatysite tai, ko Irane nėra“, – paslaptingai numykė Nadehr ir liepė šeštai valandai pasipuošus laukti taksi. Klausydami nurodymo užsimovėme džinsus, apsivilkome marškinius ir sėdome į, mūsų nuostabai, moters vairuojamą automobilį. Žaibišku greičiu, agresyviai iškovodami kiekvieną laisvą plotą begalinėje automobilių maišalynėje, atvykome į prabangiausią miesto rajoną, kuriame privačius namus pakeitė marmuru bei granitu puošti septynaukščiai ir tik viena tvirtovė išlaikė savo teritoriją.
Sėdėti prabangioje aplinkoje buvo kiek nejauku
Sėdėti prabangioje aplinkoje buvo kiek nejauku / Be sienų nuotr.

Už prasivėrusių vartų pasitinka apsaugos darbuotojas, keturi sarginiai skalikai ir žiemiškai miegantis sodas. Po kelių akimirkų pasirodo glamžytu tamsiai mėlynu švarku vilkintis, tris dienas vešliai želiančios barzdelės nesiskutęs, britišku akcentu šnekantis trisdešimtmetis. Liaunas simpatiškas vyras veda mus į pilį primenančio pastato svetainę, išpuoštą paveikslais, statulomis, vazomis. Patenkame į galinį kiemą, kuriame tyvuliuoja žydras baseinas, o atokiau nuo gatvės stovi prabangią pirtį ar vienišiaus gūžtą primenantis statinys. „Čia mano teritorija, taisyklės paprastos – jokių foto, jokių video ir viskas kas įvyksta už šių durų, lieka čia. Šiandien jūs mano svečiai, mėgaukitės“, – taria velniškos šypsenos savininkas, nusprendęs vietoj šeimyninės laimės mėgautis Kazanovos gyvenimo būdu.

Glaustas paveikslas, nesulaužantis Alirezo duoto žodžio. Vakarėlyje  trisdešimt žmonių, kas trečias svečias vaikinas, merginos nusirišusios skaras ir akivaizdžiai pamiršusios islamiškus aprangos standartus.  Už baro vakarietiškus alkoholinius gėrimus maišo balta varlyte pasipuošęs tamsiaodis barmenas, prie staliuko dūmoja trys kaljanai, šokių aikštelė įkaitinta trankios muzikos ir persismelkusi dienomis slepiamo merginų seksualumo, bet vaikinai labiau susidomėję naujokais iš niekam nežinomos šalies. Nusprendžiame ekonominei užkardai nukritus pradėti naftos, akmens bei pistacijų prekybą ir užtvirtiname susitarimą šlakeliu vietinės vynuogių naminukės Arak.

Paryčiais parsirandame namo ir, kelias valandas pamiegoję, keliaujame atlikti pažado Nadehro tėvui Mousahf. Vienintelį savaitės laisvadienį transporto kompanija pritrūko darbo rankų, tad mes iš anksto pasisiūlėme padėti. Prekės Irane keliauja palaidos ar tiesiog sudėtos dėžėmis, vienintelė taisyklė – krauk kol telpa. Prakaitas žliaugia upeliais, vandens pertraukėles darome kas penkiolika minučių ir nuleidę akis klausomės, kai bendradarbiai afganistaniečiai krizena stebėdami mūsų flegmatiškas pastangas.

Be sienų nuotr./`eimyna Irane
Be sienų nuotr./Šeimyna Irane

Per pusdienį užsidirbame pietus ir vakarienę, šeimininkai pakviečia apsilankyti šeimos senolių namuose. „Prieš šešerius metus mirus seneliui, pas močiutę apgyvendinome pažįstamą neturtingą šeimą, kad padėtų tvarkytis, gaminti valgyti ir senolė nesijaustų vieniša“, – pasakoja mylimiausias anūkas, kol jauna moteris didžiulėje menėje ruošia dvylikos patiekalų stalą. Margintos lėkštės, sidabriniai įrankiai, krištolinės taurės ir patarnaujanti mergina. Nejauku ir neįprasta, bet Paulius sako: „Viskas dėl to, jog tu ne bajoras“. Nesiginčiju, mano senelis buvo vairuotojas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius