-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bijote plaukti laivu ar keltu? Nugalėti baimę padės šie patarimai

Vandens baimė gali gerokai apkartinti pasiplaukiojimą laivu ar valtimi – o ką daryti, jei baisu net lipti į keltą? Neskubėkite atsisakyti kelionių vandens transportu – nusiraminti ir ant denio pasijusti drąsiau padės šie patarimai.
„Seven Seas Mariner“ kruizinis laivas
„Seven Seas Mariner“ kruizinis laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ruoškitės iš anksto

Jums gali padėti įvairi fizinė veikla, padedanti nusiraminti ir subalansuoti emocijas – joga, taiči mankšta, meditacija, kvėpavimo pratimai.

Žinoma geriausia šiomis praktikomis reikėtų užsiimti ne prieš pat kelionę, o reguliariai. Įveikti fobijas reikia laiko ir kompleksinių priemonių, tačiau tokia emocinės ir psichologinės pusiausvyros suteikianti veikla naudinga bendrai jūsų būklei – bus lengviau atlaikyti įvairias stresines situacijas, taigi – ir plaukimą jūra.

Susipažinkite su įgula

Kartais mus baugina tai, kas nepažįstama – nebijokite personalui užduoti klausimų apie laivą, keliones jūra – galbūt susipažinsite su šnekiu darbuotoju, kuris jums papasakos apie šios transporto priemonės ypatybes ir jus padrąsins ar pajuokaus.

„Scanpix“ nuotr./Jūrininkai
„Scanpix“ nuotr./Jūrininkai

Taip pat galite pasiteirauti, ką daryti, jei kartais laivas imtų skęsti, kur rasti gelbėjimosi priemones, į ką pirmiausia kreiptis – vien žinojimas, kad galėsite gauti pagalbos, gali suveikti raminamai.

Be to, kai pasikalbėsite su laivo ar kelto personalu ir pamatysite, kad jus plukdo savo darbą išmanantys žmonės, kuriais galite pasitikėti, pasijusti drąsiau.

Neslėpkite baimės

Pripažinkite sau ir savo bendrakeleiviams, kad bijote – nesigėdykite ir neslėpkite, kodėl laive jaučiatės nejaukiai.

Įvardinkite, kas jus labiausiai gąsdina – tamsus, gilus vanduo, laivo siūbavimas, tai, kad nemokate plaukti? Galite net aprašyti savo baimes dienoraštyje arba nupiešti – meno terapija gali būti labai veiksminga, o kartais nutinka ir taip, kad tapusi labiau pačiuopiama baimė pranyksta.

Mityba – svarbu

Prieš kelionę pavalgykite. Nuo streso gali dingti apetitas, tačiau jei nepavalgius stigs energijos, laive apims silpnumas ir jausitės dar prasčiau.

Tiesa, nereikia pulti į kraštutinumą ir dėl streso persivalgyti, nes pilnas skrandis taip pat gali slėgti, o jei kils virškinimo sutrikimų, kelionė bus dar nemalonesnė. Rinkitės sveikus, lengvus užkandžius

Nepamirškite vartoti skysčių, geriausia – vandens. Galite turėti su savimi buteliuką ir kartkartėmis vis pagurkšnoti – tai padės nukreipti mintis nuo jūsų baimių ir išvengsite dehidratacijos, kuri gresia, jei ignoruojate savo organizmo poreikius.

Vida Press nuotr./Vanduo
Vida Press nuotr./Vanduo

Venkite gėrimų, kurie dirgina – alkoholio, energetinių gėrimų bei tokių stimuliuojančių gėrimų kaip kava ir juodoji arbata. Tuo tarpu atpalaiduojančios vaistažolių arbatos labai tiks – dar ir todėl, kad lėtas šilto gėrimo gurkšnojimas paprastai veikia raminamai.

Išsimiegokite

Nuovargis tik padidins jūsų irzlumą ir nervingumą, todėl prieš kelionę gerai pailsėkite. Jei galite nusnūsti kelionės metu, dar geriau – dalį bauginančios kelionės tiesiog pramiegosite, be to, į uostą atvyksite pailsėję.

Nelikite vieni

Jei kamuoja baimė plaukti, geriausia nesileisti į tokią kelionę vienam – su draugija bus ir drąsiau, ir linksmiau.

Jei bendrakeleiviai žino apie jūsų baimę, jie tikriausiai pamėgins nukreipti jūsų dėmesį – pašnekinti, pralinksminti. Galbūt sumanysite drauge užsiimti kokia nors veikla, kuri prablaškys jūsų mintis – pažaisti stalo žaidimą, aptarti tolimesnius kelionės planus ir panašiai.

Pažinkite save

Galbūt į keliones vandens transportu vykstate retai, tačiau kitokių stresinių situacijų gyvenime tikrai patiriate – kas jums padeda įveikti stresą? Visi turime strategijų, padedančių susidoroti su neigiamomis emocijomis.

Įvardinkite, kas jus labiausiai gąsdina – tamsus, gilus vanduo, laivo siūbavimas, tai, kad nemokate plaukti?

Žinoma, čia nekalbame apie kenksmingas „gelbėjimosi“ priemones – alkoholį, rūkymą, persivalgymą ir panašiai. Pagalvokite apie veiklą, kuri jus labai įtraukia – gal įdomi knyga, „užkabinantis“ video žaidimas, o gal net koks nors darbo projektas?

Raskite, kuo užimti mintis laive, ir savo baimėms skirsite mažiau dėmesio.

Įsivaizduokite, kas gali nutikti blogiausio

Kartais veiksmingiausia yra ne kovoti su baime, o jai pasiduoti. Mintyse nutapykite juodžiausią scenarijų – kas gali nutikti? Atsitrenksite į povandeninę uolą? Užklups didžiulė audra? Susidursite su kitu laivu? O gal užpuls piratai?

Kas tuomet nutiks – laukia neišvengiama mirtis, o gal turite išsigelbėjimo planą? Jei bus galimybė išsigelbėti, gal viskas ne taip ir blogai?

Kartais garsiai išsakę, kas baugina labiausiai, pamatome, kokie juokingi tie „baubai“ ir kokia menka tikro pavojaus tikimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius