TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bistrampolyje bus rekonstruotas 1863-ųjų sukilimas

Šeštadienį Panevėžio rajone, Bistrampolio dvare, minima tradicinė Bistrampolio diena ir bus rekonstruotas 1863-iųjų sukilimas.
Autoturizmo perlai: Bistrampolio dvaras prie Panevėžio
Bistrampolio dvaras prie Panevėžio / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

„Bistrampolio dvaro statytojo sūnus Vladislavas Bistramas taip pat buvo sukilėlis, vieno iš sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko adjutantas. Tad dvaras aktyviai dalyvavo sukilime. Šeštadienį atkursime jo įvykius istorinėje rekonstrukcijoje ir parodysime daugiau apie sukilimą per dvaro valdytojų palikuonio Tadeušo Bistramo čia kurto ir filmuoto dokumentinio filmo apie Antaną Mackevičių premjerą“, – sakė dvaro vadovas kunigas Rimantas Gudelis.

„Kauno pavieto laisvieji šauliai“ įkurs sukilėlių stovyklą jos istorinėje vietoje, o lankytojai galės papildyti laisvės kovotojų gretas: išmėginti jų ginklus, drabužius ir daugiau sužinoti apie vieną iš sukilimo vadų – kunigą Antaną Mackevičių.

Bistrampolio dieną pradės tradicinėmis tapusios žirgų konkūro varžybos „Bistrampolio taurė“. Tikimasi, kad jose sudalyvaus 50 žirgų ir raitelių, trys iš žirgų – Bistrampolio žirgyno gyventojai.

„Vyks sukilėlių pasirodymai, pratybos, kuriose pamatysime, kaip prieš 150 metų lietuviai ir lenkai su savo ištiesintais dalgiais, kuriuos naudojo kaip iečių antgalius, ruošėsi mūšiams“, – pranešime cituojamas R.Gudelis.

Sekmadienį Bistrampolio diena bus minima Palėvėnės bažnyčioje. Iš šios bažnyčios prieš daugiau kaip 150 metų kunigas A. Mackevičius išėjo prisidėti prie sukilimo.

Anot R.Gudelio, Palėvėnės vienuolyne vienuolis ruošė maistą sukilėliams, bet prieš pat prasidedant sukilimui buvo suimtas, ir tuomet Palėvėnės vienuolynas buvo uždarytas.

Sekmadienį 400 metų senumo bažnyčioje bus laikomos mišios, vėliau – rodomas filmas apie sukilimą, ten taip pat vyks sukilėlių pratybų rekonstrukcija.

1863–1864 metų sukilimas – buvusio Abiejų Tautų Respublikos tautų nacionalinio ir socialinio išsivadavimo sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią. Laisvės kovos vyko Rusijos imperijos okupuotose Lenkijoje ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje bei jų etnografinėse dalyse – Baltarusijoje ir Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius