Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„British Airways“ streikas: 700 darbuotojų ketina išeiti iš darbo. Kas laukia keliautojų?

Šimtai Londono Hitrou oro uosto registracijos ir antžeminio aptarnavimo darbuotojų balsavo už tai, kad šią vasarą streikuotų dėl darbo užmokesčio, rašoma „Euronews“.
„British Airways“ orlaivis
„British Airways“ orlaivis / 123RF.com nuotr.

700 „British Airways“ darbuotojų ketina išeiti iš darbo prasidėjus įtemptam atostogų sezonui.

Profsąjungos teigia, kad ši akcija yra susijusi su pandemijos metu 10 proc. sumažintu darbo užmokesčiu, kuris iki šiol nėra atstatytas. Darbuotojams atstovauja „Unite“, kur už streiką balsavo 94,7 proc. narių, ir GMB (profesinė sąjunga Jungtinėje Karalystėje), kur streikui pritarė 95 proc. narių.

Kodėl streikuoja „British Airways“ darbuotojai?

Profsąjungos teigimu, daugelis GMB narių, balsavusių už protesto akciją, buvo mažus atlyginimus gaunančios moterys.

Anot GMB atstovo, viskas, ko prašo jų nariai, o tai daugiausiai yra mažus atlyginimus gaunančios moterys, – kad „British Airways“ atstatytų 10 proc. darbo užmokesčio sumos.

„British Airways“ teigia esanti „labai nusivylusi“, kad profsąjungos pasirinko tokius veiksmus: „Nepaisant itin sudėtingos situacijos ir daugiau nei 4 mlrd. svarų sterlingų (4,7 mlrd. eurų) nuostolių, mes pateikėme pasiūlymą dėl 10 proc. išmokos“.

GMB nurodo, kad „British Airways“ vadovų atlyginimai grįžo į prieš pandemiją buvusį lygį, o vienkartinė 10 proc. premija kitiems darbuotojams buvo skirta tik šiais metais.

Jei „British Airways“ atšauks atlyginimų sumažinimą antžeminio transporto ir registracijos darbuotojams, „dar ne per vėlu išgelbėti vasaros atostogas“, – BBC sakė GMB nacionalinė pareigūnė Nadine Houghton.

Ar taip pat imtis veiksmų GMB ir „Unite“ šiuo metu konsultuojasi su Gatviko, Glazgo, Mančesterio ir Niukaslo oro uostų inžinieriais ir skambučių centrų darbuotojais.

Ar streikai turės įtakos „British Airways“ skrydžiui?

Streikų data dar nenustatyta, tačiau profesinė sąjunga privalo pranešti oro transporto bendrovei bent prieš 14 dienų iki streikų pradžios. Tai reiškia, kad jie anksčiausiai gali įvykti liepos 8 d. Tačiau abiem šalims susitarus, šis įspėjimo terminas gali būti sutrumpintas iki 7 dienų.

Prieš skelbdamos streiką, profesinės sąjungos „British Airways“ suteiks galimybę atsakyti į jų reikalavimus, todėl vis dar yra tikimybė, kad streikas gali būti atšauktas.

Darbuotojai, kurie planuoja išeiti iš darbo, sudaro mažiau nei 50 proc. visų „British Airways“ darbuotojų, dirbančių su klientais. Jei streikas vis dėlto įvyks, „British Airways“ yra numačiusi šiuos darbuotojus pakeisti, tačiau tikėtina, kad skrydžiai vis tiek bus sutrikdytai ir atšaukti.

„British Airways“ daugiausia skrydžių vykdo iš trečiojo ir penktojo Hitrou terminalų, o penktasis terminalas greičiausiai labiausiai nukentės nuo bet kokių planuojamų streikų. Keleiviai turėtų būti informuoti prieš dvi savaites, jei oro linijų kompanija planuoja atšaukti jų skrydį. Todėl įsitikinkite, kad užsakyme nurodyti kontaktiniai duomenys yra naujausi.

Ką daryti, jei atšaukiamas „British Airways“ skrydis?

Jei „British Airways“ atšaukia jūsų skrydį dėl streikų, oro linijų bendrovė turėtų turėti pakankamai laiko jus informuoti. Ji jums turi pasiūlyti kitą „British Airways“ skrydį arba skrydį su kita oro transporto bendrove, jei yra laisvų vietų, ir jus informuoti apie šias teises.

Jei negalite būti nukreipti kitu maršrutu arba skrydis atšauktas per trumpą laiką, turite teisę susigrąžinti pinigus.

Jei skrydis įvyksta, bet yra sutrikdytas, turėsite vėluoti bent 3 valandas, kad galėtumėte reikalauti kompensacijos. Suma priklausys nuo kelionės trukmės ir nuo to, kiek laiko vėlavote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius