Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Daugiau kaip 30 magiškų vietų Lietuvoje ir 5 šalys Europoje, kurias verta aplankyti gruodį

Kartu su kalendorinės žiemos pradžia prasideda ir tikrasis didžiųjų metų švenčių laukimas. O kad laukimas neprailgtų, 15min siūlo šį laiką praleisti keliaujant ir atrandant magiškas, užburiančias ir stebinančias vietas Lietuvoje ar Europoje.
Vietos Lietuvoje ir Europoje, kurias vertėtų aplankyti gruodį
Vietos Lietuvoje ir Europoje, kurias verta aplankyti gruodį

Apie tai, ką Lietuvoje rekomenduotų aplankyti gruodžio mėnesį, 15min papasakojo Šiaulių rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Vaida Vaičiulienė, Vilniaus rajono turizmo informacijos centro turizmo specialistė Lina Lūre, Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ turizmo specialistė Agnė Petrauskaitė, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro turizmo informacijos vadybininkė Gintarė Gerulaitienė, Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis ir Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Aistė Medikienė.

Pirmąjį žiemos mėnesį norintiems nukeliauti šiek tiek toliau – į kitas Europos valstybes – rekomendacijų pateikė „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė ir „Novaturo“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis.

Druskininkų kultūros centro nuotr. / Druskininkai
Druskininkų kultūros centro nuotr. / Druskininkai

Ką aplankyti Šiaulių krašte?

Turizmo vadybininkė Vaida Vaičiulienė Šiaulių krašte gruodžio mėnesį rekomenduoja aplankyti visame pasaulyje žinomą vietą ir kitus kraštą garsinančius objektus, kurie žiemos metu atrodo dar įdomiau:

Kryžių kalnas. Šiaulių rajonas visame pasaulyje yra žinomas dėl garsiojo Kryžių kalno. Šis piliakalnis svarbus kultūrine, istorine, sakraline, visuomenine, archeologine bei nacionaline verte.

Zakiro Medžidovo nuotr. / Kryžių kalnas
Zakiro Medžidovo nuotr. / Kryžių kalnas

Kryžių kalnas išgarsėjo visame pasaulyje, kai čia 1993 m. rugsėjo 7 d. apsilankė popiežius Jonas Paulius II. Minint vizito Kryžių kalne vienerių metų sukaktį, popiežius padovanojo Lietuvai pagal specialų užsakymą italų skulptoriaus Enriko Manfrinio sukurtą žmogaus dydžio krucifiksą. Jis pritvirtintas prie 3,8 metrų aukščio lietuviško ąžuolo kryžiaus. Ant postamento lietuvių ir anglų kalbomis užrašyti popiežiaus žodžiai: „Ačiū Jums, lietuviai, už šį Kryžių kalną, liudijantį Europos ir viso pasaulio tautoms didį šio krašto žmonių tikėjimą.“

Kryžių kalno istorija – tai mūsų tautos kančios, vilties, nenugalėto tikėjimo simbolis. Daugiau žinome apie Kryžių kalną kaip sakralinę vietovę, į kurią žmonės ateina amžiams palikti dalelę savęs. Kryžius – ypatinga figūra, o kai vienoje vietoje jų tokia galybė, ir visi jie apipinti jausmais, išgyvenimais, tikėjimu – Kryžių kalnas įgauna nepaprastą vertę.

Kryžių kalnas savo didybe, istorija, unikalumu yra įdomus ir gražus visais metų laikais.

Kuršėnų dvaras ir pėsčiųjų tiltas per Ventos upę. Vienintelis Lietuvoje išlikęs leno teisę turėjęs dvaras (turtas priklauso giminei iki tol, kol yra gyvų paveldėtojų) su išlaikytomis visomis medinės dvarų architektūros paveldo vertybėmis. Atvykusius aplankyti prabangiausio Kuršėnų deimanto kviečiame nusikelti į XIX a. ir pajausti išskirtinių dvaro rūmų eleganciją, vertybes ir grožį.

Linos Šukienės nuotr. / Kuršėnų dvaras
Linos Šukienės nuotr. / Kuršėnų dvaras

Kuršėnų dvaro rūmuose įsikūręs Tautodailės ir amatų centras. 2006 m. centras tapo biudžetine įstaiga – Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centru. Čia nuolat gausu renginių, edukacijų, meno parodų.

Pasigrožėję nuostabiu, beveik 210 metų skaičiuojančiu puošniu medinės architektūros šedevru – Kuršėnų dvaro rūmais – lankytojai gali pasivaikščioti parko takais, vedančiais iki Ventos upės pakrantės, kur karaliauja šimtametė liepų alėja ir vienas ilgiausių Lietuvoje – net 262 metrų ilgio – pėsčiųjų tiltas.

Zakiro Medžidovo nuotr. / Kuršėnų dvaras ir pėsčiųjų tiltas per Ventos upę
Zakiro Medžidovo nuotr. / Kuršėnų dvaras ir pėsčiųjų tiltas per Ventos upę

Šią žiemą ant tilto eksponuojama nauja šviečianti paroda. Kūrybinės dirbtuvės „Tradiciniai amatai: pažink, įamžink, pasidalink“ yra puiki priemonė norint išsaugoti ir perduoti Kuršėnų krašto senuosius amatus ateities kartoms. Pasitelkiant kino kameras ir fotoaparatus kūrybinių dirbtuvių / laboratorijos dalyviai fiksavo Šiaulių rajono amatus – puodininkystę ir medžio drožybą.

Kuršėnų mieste gruodžio 7 d. vyks miesto eglutės įžiebimas. Per eglutės įžiebimo renginį važinės „Kalėdomobilis“. Gruodžio 17–23 d. Kuršėnų dvaro parke veiks karuselė ir savo namelyje vaikų lauks Kalėdų Senelis.

Naisių kaimelis. Šiandien Naisiai garsėja ne tik serialu „Naisių vasara“, bet ir savo tradicijomis. 2015 m. Naisiai pirmieji tapo „Mažąja kultūros sostine‘“ Lietuvoje. Čia įsikūręs ir vienintelis Lietuvoje Baltų dievų muziejus, kurį puošia per 50 ąžuolinių baltų dievų skulptūrų. Kiti unikalūs muziejai – Inkilų, Baltų žolynų ir Šiaulių krašto literatūros muziejus, skaičiuojantis jau 37-tus metus.

Naisiuose gausu su pagonybe susijusių lankytinų objektų: Saulės aikštė, Alkos kalnas, Ugnies aikštė, Mėnulio akis, Laimės ežeras, Meilės sala ir įspūdingo dydžio Baltų arena. Šios arenos dydis yra toks, kaip Romos Koliziejaus - 200 metrų ilgio, 160 metrų pločio. Arena talpina 25–30 tūkstančių lankytojų.

Naisiuose Vasaros teatro ir bendruomenės kultūros rūmuose nuo gruodžio 16 d. iki sausio 6 d. veiks kalėdinių dekoracijų paroda.

Kurtuvėnų dvaro sodyba. Tai viena seniausių dvarviečių Lietuvoje, žinoma nuo XV a. Žemaitijos kryžkelėje esantį dvarą įvairiais laikotarpiais valdė garsios Lietuvos didikų giminės: Kęsgailos, Karpiai, Skaševskiai, Nagurskiai, Tiškevičiai, Pliateriai-Zyberk.

Autentiškai atkurtą dvaro sodybos kompleksą sudaro parkas su tvenkiniais, oficina, žirgyno arklidės, kumetynai, sodininko namas, tvartai, kalvės ir kt. Kompleksą papildo šalia esantis Kurtuvėnų piliakalnis, mūrinė XVIII a. Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia su senaisiais parapijos pastatais. Vertingiausias pastatas yra unikalus XVIII a. barokinis medinis svirnas. Jame veikia galerija, čia rengiamos parodos. Norintiems susipažinti su dvaro sodyba įrengtas 1 km pažintinis takas su informaciniais stendais.

Gruodžio 10 d. (15 val.) Kurtuvėnų miestelio bendruomenė įžiebs eglutę. Nuo 11 val. iki 17 val. Kurtuvėnų regioninio parko lankytojų centras bei Gyvasis žirgo muziejus maloniai priims visus lankytojus pasidžiaugti ir apžiūrėti kalėdinę milžinų ekspoziciją ir pajodinėti su žirgu. Vyks edukacija „Kalėdinės eglutės žaisliukas“, orientacinis žaidimas „Kalėdos Kurtuvėnuose“, veiks Gyvojo žirgo muziejaus dirbtuvėlės. Į visas edukacijas būtina registracija tel. Nr. 8 641 45 325 arba el. p. gerda.svirkaite@saugoma.lt.“

Ką aplankyti Vilniaus krašte?

Turizmo specialistė Lina Lūre Vilniaus rajone gruodžio mėnesį rekomenduoja aplankyti šias išskirtines vietas:

Europos geografinis centras. 1989 m. paskelbus, kad Europos geografinis centras yra Lietuvoje, netoli Vilniaus esanti dailiu kraštovaizdžiu pasižyminti vietovė buvo atitinkamai paženklinta ir ėmė traukti lankytojus.

Tai labai graži Lietuvą reprezentuojanti 912 ha teritorija, lankytojus traukianti ne tik nuostabiu kraštovaizdžiu, bet ir unikaliu kultūriniu paveldu. Europos geografiniame centre ir apylinkėse yra:

  • Europos centrą žymintis akmuo su iškaltomis tiksliomis koordinatėmis;
  • Lietuvos Respublikos vadovų sodinti ąžuolai;
  • marmuru grįsta pasaulio šalis žyminti aikštelė;
  • Europos Sąjungai skirtas paminklas (G.Jokūbonio kompozicija);
  • Bernotų piliakalnis ir alkakalnis;
  • Girijos ežeras.

Vladislavo Sirokomlės muziejus. Garsaus XIX a. poeto, gimtojo krašto turizmo pradininko Vladislavo Sirokomlės muziejus laukia lankytojų vos keliolika kilometrų nuo Vilniaus esančiame mediniame dvarelyje.

Nuo sostinės vykstant Rukainių kaimo kryptimi senuoju Vilniaus–Minsko plentu už 14 km yra Bareikiškių kaimas. Jame stovintis dvarelis siejamas su vieno populiariausių XIX a. Lietuvoje kūrusių poetų vardu. Grafui Benediktui Tiškevičiui anuomet priklausiusį pastatą buvo išsinuomojęs ir čia gyveno Vladislavas Sirokomlė su šeima. Poetas, dramaturgas ir publicistas V.Sirokomlė čia pragyveno 8-erius itin kūrybingus metus.

Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Vladislavo Sirokomlės muziejus
Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Vladislavo Sirokomlės muziejus

Šumskas. Prie Baltarusijos sienos, apie 32 km į rytus nuo Vilniaus galima aplankyti nedidelį miestelį, kurio centrą puošia originalus vėlyvojo baroko stiliaus architektūrinis ansamblis. Ant kalvelės, tarp gausių želdinių išsidėstę Šumsko Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios ir dominikonų vienuolyno statiniai. Į šventorių patenkama per po varpine įrengtus vartus.

Šioje ramybe alsuojančioje ir rūpestingai prižiūrimoje aplinkoje galima susipažinti su įdomia komplekso istorija, apžiūrėti čia įkurdintus koplytstulpius, dailės paminklus.

Medininkai. Medininkai susiformavo prie vieno seniausių ir didžiausių Lietuvoje prekybos kelių. Pakelėje daug pilkapynų, piliakalnių bei senųjų gyvenviečių pėdsakų, iš kurių galima spręsti, kad kelias nutiestas 1 tūkstantmetyje. Keliaudami juo lietuviai pasiekdavo rusų žemes.

Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Medininkų pilis
Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Medininkų pilis

Greta aukščiausių Lietuvos kalvų – Aukštojo bei Juozapinės – stūksanti pilis yra viena geriausiai išsilaikiusių šalies teritorijoje. Senosios mūrinės statybos likučiai leidžia pajusti to laikmečio kasdienio gyvenimo atmosferą taikos metu, įsivaizduoti, kaip nuo užpuolikų gynėsi mūsų protėviai. Ypač gražiai žiemos metu atrodo ir Medininkų bažnyčia, kurioje galima pasigrožėti vertingais meniniais kūriniais.“

Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Medininkų bažnyčia
Vilniaus rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Medininkų bažnyčia

Ką aplankyti Panevėžio mieste ir rajone?

Turizmo specialistė Agnė Petrauskaitė pasidalijo jaukių, šventiškų ir net važiuojančių lankytinų objektų sąrašu Panevėžio mieste ir rajone:

Kalėdinis siaurukas“. Jau antrą kartą Panevėžyje šventinę Kalėdinę nuotaiką kuria „Kalėdinis siaurukas“. Tai kelionė įvairiomis šventinėmis švieselėmis blizgančiame traukinyje pas Kalėdų Senelį. Ši pramoga puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems. Kelionės tikslas – pats tikriausias Kalėdų miestelis ir įvairios pramogos jame. Siaurukas visuomet buvo ir yra Panevėžio atributas, o šventiniu laikotarpiu jis šiame mieste kuria tikrą kalėdinę pasaką.

Siaurukas visuomet buvo ir yra Panevėžio atributas.

Eglutės žaisliukų muziejus. Vienintelis toks Lietuvoje Kalėdinių eglutės žaisliukų muziejus kviečia pasinerti į nostalgiškus vaikystės prisiminimus ir apsilankyti kalėdiškiausiame Panevėžio krašto muziejuje.

Šio muziejaus kolekcija įspūdinga, joje – virš 3000 įvairių senovinių eglutės žaisliukų ir kitų eksponatų, skirtų laukiamiausioms metų šventėms. Seniausi čia ekspozicijoje esantys žaisliukai buvo pagaminti dar 1930 m. Šis muziejus taip pat siūlo ir kelias kalėdines edukacines programas, kurios puikiai tinka šventiniam gruodžio mėnesiui.

Lėlių vežimo teatras. Šis išskirtinis teatras magiją kuria ištisus metus, tačiau šventiniu laikotarpiu, iškritus pirmam sniegui, lėlių teatras ypač sužadina jaukumą. Gruodžio mėnesį teatre lankosi ir Kalėdų Senelis kartu su „Liūdna linksma pasaka“.

Upytės amatų centras. Tikroje dvarvietėje įsikūręs amatų centras gruodžio mėnesį siūlo prisijungti prie Advento vakarų. Kiekvieną gruodžio ketvirtadienį organizuojami folklorinės muzikos ir šokio vakarai – kolektyvas kviečia visus norinčius linksmai praleisti prieškalėdinį laikotarpį.

Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ nuotr. / Upytės amatų centras
Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ nuotr. / Upytės amatų centras

Girinio takas. Nors gamta šaltuoju sezonu užmiega, Girinio takas yra nuostabi vieta žiemos žygiams. Čia laukia vaizdingas maršrutas, nuostabus atsiveriantis vaizdas į Linkavos upelio slėnį, o maršruto gale – apsnigtas jaukusis Girinio namelis – pavėsinė, kviečianti jaukiai išgerti arbatos iš termoso.

Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ nuotr. / Girinio takas
Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ nuotr. / Girinio takas

Nevėžio senvagių pažintinis takas. Nevėžio upės slėnis gruodžio mėnesį nurimsta ir snaudžia sniego pataluose. Šis gamtos peizažas tikrai vertas dėmesio dėl vasarą užlietų pievų, kurios atšalus orams pavirsta į ledo aikštelę.

Ramygala yra seniausias miestelis Panevėžio rajone. Čia apsilankiusiems kalėdinę dvasią sukurs jaukus sagų namelis, o paskanauti meduoliais galėsite šalia visuomet atviros bažnyčios veikiančioje kepyklėlėje. Miestelyje taip pat įsikūrusi amatų rezidencija „Savos erdvės“, kurioje, belaukiant pirmųjų snaigių, kviečiama dekoruoti meduolius ar kurti kitas žiemiškas ir jaukias smulkmenas. Beje, iš šiame miestelyje esančio malūno miltų išeina skaniausi naminiai kepiniai!“

Ką aplankyti Klaipėdos krašte?

Turizmo informacijos vadybininkė Gintarė Gerulaitienė Klaipėdos rajone rekomenduoja pažinti tik šiam regionui būdingas vietas:

Dreverna – SPA, uostas. Dreverna paliks neišdildomą įspūdį, nes tai išskirtinė vieta ant Kuršių marių kranto! Šis senas žvejų kaimas, minimas dar nuo 1253 m., išlaikė senąją pamario žvejų kaimo struktūrą, tad atvykus čia galima pajusti to laikotarpio dvasią.

Apsilankius J.Gižo etnografinėje sodyboje susipažinsite su laivadirbystės istorija. Ant Kuršių marių kranto įsikūrusiame moderniame mažųjų laivų uoste rasite plačią teikiamų paslaugų įvairovę.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Dreverna
Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Dreverna

Visus metus dirbančiame Drevernos kempingo poilsio ir pramogų komplekse pasimėgausite lauko ir vidaus baseinais, sūkurine vonia, masažiniais dušais, atsipalaiduosite suomiškoje bei turkiškoje pirtyje. Visiems didžiulį įspūdį palieka iš 15 m aukščio apžvalgos bokšto atsiveriantys Naglių gamtinio rezervato, Kuršių marių vaizdai.

Unikali naujiena Drevernoje – vikingų laikotarpio patiekalų degustacijos bei išskirtinis senovinių augalų sodas. Drevernoje kviečiame išbandyti unikalias vikingų laikotarpio patiekalų degustacijas, kurių metu dalyviai susipažins su IX–XII a. duonos kepimo ypatumais, rakandais, įvairiomis legendomis. Svečiai ne tik stebės, bet ir patys dalyvaus edukacijoje! Smaližiai lipdys bandeles su aguonų įdaru, formuos avižinius arba miežinius duonos paplotėlius, kuriuos keps ant laužo žaizdro. Taip pat dalyviai susipažins su IX–XII a. patiekalų gausa, maisto gaminimo ypatumais, naudojamomis daržovėmis, prieskoniais, archeologiniais radiniais, kostiumais ir kt.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Vikingų laikotarpio patiekalų degustacija
Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Vikingų laikotarpio patiekalų degustacija

Čia šiemet įsikūrė ir analogų Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse neturintis senovinių augalų sodas. Sodo įkūrėja, rekonstruktorė Edita Nurmi surinko didžiulę skirtingų rūšių senovinių augalų kolekciją. Ją rinko iš visų aplink Baltijos jūrą esančių šalių sėklų fondų ir botanikos sodų. Jau ateinantį pavasarį čia bus galima pamatyti net 100 skirtingų senovinių augalų rūšių! Sodas išskirtinis, laivo formos (laivadirbys Darius Petkevičius). Jį juosia dekoratyvi tvorelė, vaizduojanti laivo šonus, ir įspūdingi laivagaliai, kuriuos puošia medinės skulptūros.

Karklė – Klaipėdos rajono perlas. Karklėje aplankykite vieną iš populiariausių pajūrio objektų – Olando Kepurės skardį. Kodėl Olando? Manoma, kad kalnas šį pavadinimą gavo dėl jo panašumo į olandišką kepurę, kai žiūrima į jį iš jūros pusės.

Čia pamatysite patį gražiausią saulėlydį, nuo skardžio atsiveriantį jūros vaizdą. Ši 24,4 m virš jūros lygio iškilusi parabolinė kopa yra nuolat ardoma bangų mūšos ir į pajūrį leidžiasi 16–18 m aukščio nuožulnumu. XIX a. pabaigoje, apželdinant Girulių pajūrį, šiose vaizdingose vietose buvo sukurtas pasivaikščiojimams skirtas parkas, įveisti ąžuolai, bukai, platanalapiai klevai, kiti dekoratyviniai medžiai. Pro šį gamtos paveldo objektą eina ne vienas reikšmingas pėsčiųjų bei dviračių maršrutas – Jūrų takas, Šv. Jokūbo kelias Vakarų Lietuvoje, Sveikatos takai ir kt.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Karklė
Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. / Karklė

Vaizdingi Sveikatos takai vilioja visus išsiilgusius tyro pajūrio miškų oro kvapo ir jūros bangų ošimo. Sveikatos takų sistemą sudaro keturi žiediniai takai: raudonasis – „Karklė“ (4 km), geltonasis – „Olando Kepurė“ (3,5 km), mėlynasis – „Kalotė“ (4,5 km) ir žaliasis – „Didžiosios Svejonės takas“ (3,3 km). Bendras sveikatos takų ilgis yra 15,3 km.

Takai paženklinti rodyklėmis bei atitinkamomis spalvomis, tad pradėti jais eiti galima nuo bet kurios vietos. Visi takai yra žiediniai – tad pasivaikščioję grįšite į tą vietą, nuo kurios pradėjote eiti. Vaikščiodami šiais takais rasite informaciją apie nueitą atstumą bei vaizdingus paveikslėlius su populiariais maisto produktais ir patiekalais, tokiais kaip šokoladas ar pica, kurie padės įsivaizduoti, kiek kalorijų sudeginote nuėję tam tikrą atstumą. Takais vaikščioti galima visais metų laikais.“

Ką aplankyti Druskininkuose?

Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis šiame mieste gruodžio mėnesį siūlo pasinerti į tikrą kalėdinę pasaką, kurią apibūdo Druskininkų kultūros centras:

Šventiniai reisai į Kalėdas. Šįmet Druskininkai paruošė penkių šventinių reisų į Kalėdas Druskininkuose paketą, pilną muzikos, linksmų pramogų, spindesio, kvapų ir skonių. Reisai organizuojami savaitgaliais, tad tereikia paskubėti rezervuotis bilietus į kalėdinį ekspresą – visi bilietai nemokami!

Šįmet Druskininkai paruošė penkių šventinių reisų į Kalėdas Druskininkuose paketą.

Pagrindinis atvykimo peronas į Pramogų aikštę jau kalėdiškai šviečia ir dabinasi. Atvykus čia, ranka bus pasiekiamos svarbiausios stotys: Kalėdų eglė, Kalėdų Senelio rezidencija, Kalėdinis prekybos miestelis ir kitos. Jei lauksite atvykstančių draugų, laikas neprailgs Švenčių laukimo salėje: žaismingai fotosesijai kvies mieli ir minkšti gyvi žaislai, šokti ir dainuoti – išdykėliai mimai-elfai, žėrinčiu spindesiu akins veidrodinės skulptūros.

Pirmajam šventiniam reisui siūlome išskirtinę kelionę į Kalėdų eglės įžiebimo šventę. Gruodžio 2 d. (17.30 val.) ekspresas atvyks į stotį „Kalėdų eglė“. Kalėdų kryptį į Druskininkus Seneliui Kalėdai padės surasti Šaunusis Nykštukėlis, didieji elfai, lazermenai, šiuolaikinės technologijos, specialieji efektai ir visas būrys pagalbininkų. Kartu su egle nušvis ir tradicinis, savo fantazija ir išradingumu garsėjantis Kalėdinių eglučių parkas, kurį kuria auksarankiai bendruomenės nariai.

Senelis Kalėda pakvies mažuosius į savo rezidencijos atidarymą. Čia vaikų laukia kalėdinių stebuklų ir juoko kupini susitikimai! Stotis „Kalėdų Senelio rezidencija“ įsikūrusi prie gražiosios miesto eglės ir šviečia iš tolo, tad kryptį, kaip ją rasti, tikrai pamatysite! Pasukę į dešinę rasite Kalėdų Senelį, o pasukę į kairę – Kalėdų dirbtuvėles.

Į Pramogų aikštę atvyks ir Muzikinis vagonas. Keleivių įlipimas – kiekvieną šeštadienį 19 val. Į šventinius koncertus kvies Evita Cololo, Indraya, Amanda. Pirmąją Kalėdų dieną šventinį nuotaikingą pasirodymą surengs žavioji Katažina, kviečianti pasidžiaugti gyvenimu ir paklausyti melodingų dainų.

Tradicinės kalėdinės giesmės ir populiari kalėdinė klasika skambės stotelėje „Druskininkų bažnyčia”. Antrąją Kalėdų dieną čia koncertuos airis Denis McLaughlinas (Airija), kuris kartu su Styginių kvartetu (Lietuva) ir grupe „Baltos varnos“ parengė specialią šventinę programą.

Jauniesiems aktyvaus judesio gerbėjams pristatome naujieną – nuotykius kalėdiniame orientaciniame žaidime vaikams „Orientaciukai“. Laukia kelionė su daug galvosūkių, užduočių ir, žinoma, stotelių! Juk šįmet keliaujame ne tik į Druskininkus, bet ir po juos!

Druskininkų kulūros centro nuotr. / Druskininkai
Druskininkų kulūros centro nuotr. / Druskininkai

Jei ieškote kalėdinių dovanų ar gardumynų, išlipkite perone „Kalėdinis prekybos miestelis“, kuris įsikurs Pramogų aikštėje prie eglės ir nusidrieks per visą Vilniaus alėją. Čia rasite visko, ko širdis geidžia: saldžių kvepiančių spurgyčių, karšto šokolado su balta kaip pienas puta, džiovintų vaisių ir kitų skanumynų bei unikalių dirbinių šventinėms dovanėlėms. Ir svarbiausia, jokių eilių! Beje, į Dovanų pasaulį organizuojamas specialus reisas, nes gruodžio 10 d. (11 val.) atsidaro speciali Kalėdų dovanų mugė, kuri visą dieną veiks amatų centre „Menų kalvė“.

Pasirūpinę dovanomis, būtinai užsukite į greta esančius Čiurlionių namelius ir praleiskite jaukią popietę prie tikros žaliaskarės su kvapnia arbata „Kalėdų eglaitė Čiurlionių namuose“.

Ką aplankyti Kauno krašte?

Turizmo vadybininkė Aistė Medikienė gruodžio mėnesį Kauno rajone rekomenduoja keliauti į:

„Kalėdiškai pasipuošusį Raudondvario dvarą. Čia jūsų laukia žiemos pramogos – ledo čiuožykla su pačiūžų nuoma, kalėdinė teatralizuota ekskursija su grafiene Rozalija, kalėdinių dekoracijų, žaisliukų ir dovanėlių dirbtuvėlės.“

Raudondvario dvaro nuotr. / Raudondvario dvaras
Raudondvario dvaro nuotr. / Raudondvario dvaras

Turizmo specialistė siūlo pažvelgti ir į šventiškai apšviestą senąją Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, liaudies meistro Adolfo Teresiaus prakartėlę ir Zapyškio kalėdinę eglę.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr. / Senoji Zapyškio bažnyčia
Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr. / Senoji Zapyškio bažnyčia

Taip pat ji išskiria Tado Ivanausko Obelynės sodybos parke esančią Nacionalinės premijos laureato skulptoriaus Leono Striogos skulptūrų lauko ekspoziciją bei fotomenininko Antano Sutkaus galeriją, esančią Kluoniškiuose.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr. / Leono Striogos ekspozicijų paroda
Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr. / Leono Striogos ekspozicijų paroda

Ką aplankyti Europoje?

Turizmo specialistai pateikė gausybę kelionių idėjų gruodžio mėnesiui Lietuvoje, tačiau didžiųjų metų švenčių tikrai įdomu laukti ar jas minėti užsienyje.

Anot kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovės Ingos Aukštuolytės, pastebima, kad „Lietuvoje jau atvėsus orams, gyventojai nori pasilepinti saule ir šilta jūra svetur – jie mielai renkasi ispaniškąją Tenerifę ar portugališkąją Madeirą“.

„Gruodžio mėnesį jose vyrauja maloni, 20 laipsnių siekianti šiluma. Vis tik ne tik šiluma keliautojus žavi šiose salose – jose galima taip pat pajusti kalėdinę dvasią“, – pasakoja I.Aukštuolytė.

123RF.com nuotr. / Kalėdos Tenerifėje
123RF.com nuotr. / Kalėdos Tenerifėje

Tenerifė. Kanariečiai turi originalias žiemos švenčių tradicijas, čia jaučiama ypatinga atmosfera, vyksta įvairiausi vakarėliai, karnavalai. Ypatingo dėmesio vertos šios Tenerifės salos vietos:

  • Vienas ypatingesnių objektų Tenerifės saloje – prakartėlė Kandelarijos mieste. Ji kiekvienais metais pritraukia minias žmonių, kurie atvyksta čia tik norėdami ją pamatyti.
  • Puerto de la Kroso miestas taip pat garsėja savo kalėdine dvasia. Čia šurmuliuoja kalėdinis turgus su amatininkų gaminiais, vyksta daugybė kalėdinės muzikos koncertų bei kitų renginių visai šeimai, o viešąsias erdves puošia kalėdinės lemputės ir girliandos.
  • Santa Kruso, Adechės, La Orotavos bei kiti Tenerifės miesteliai taip pat spinduliuoja kalėdine nuotaika ir laukia turistų. Kalėdiškai papuošti, jie kviečia lankytojus į kalėdinį turgų, šventinių dekoracijų dirbtuves, įvairius koncertus, renginius šeimoms.
  • Kūčių vakarą vyksta atviros mišios, tad svečiai gali susipažinti ir su ispaniškomis religinėmis apeigomis.
123RF.com nuotr. / Kalėdos Madeiroje
123RF.com nuotr. / Kalėdos Madeiroje

Madeira. Šioje Portugalijos saloje aktyviai laukiama gražiausių metų švenčių – tad verta čia apsilankyti gruodžio mėnesį bei pasimėgauti kalėdine atmosfera.

  • Salos sostinėje Funšalyje atidaroma tradicinė kalėdinė mugė – gatvėse, ant pastatų ir viešosiose erdvėse sužimba tūkstančiai kalėdinių lempučių bei šventinių dekoracijų, kursuoja kalėdinis traukinukas, o kasdien centrinėje gatvėje vyksta įvairių grupių pasirodymai, skamba kalėdinė muzika bei giesmės.
  • Kone kiekviename salos miestelyje gruodį atsidaro kalėdinis turgus, kuriame tiesiog būtina aplankyti. Juose sužavi ne tik maisto įvairovė, tropiniai vaisiai, kalėdiniai skanėstai, čia prekiaujama ir eglutėmis, kalėdinėmis dekoracijomis bei vyrauja šventinė atmosfera.
  • Prakartėlė Porto Santo miestelyje kasmet būna viena iš pačių įsimintiniausių visoje saloje, išsiskirianti savo originalumu. Verta pamatyti, kaip šiais metais bus nustebinti miestelėnai ir miesto svečiai.“

Kelionių ekspertei pritaria ir „Novaturo“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis, kuris taip pat gruodį rekomenduoja aplankyti populiariąsias Tenerifės ir Madeiros salas, taip pat ir puikius slidinėjimo kurortus kitose žemyno valstybėse.

„Populiariausios žiemos sezono kryptys Europoje gruodį – Tenerifė, Madeira bei slidinėjimo kelionės Europos pietuose: Italijoje, Prancūzijoje ir Andoroje, – akcentuoja K.Jarmalis.

– Norintys pabėgti nuo lietuviškos žiemos dažnai renkasi vulkaninę Kanarų salą – Tenerifę, kurioje kiekvieną sužavi įspūdinga laukinė gamta ir Teidės ugnikalnis. Šioje Kanarų saloje, nuo Lietuvos nutolusioje 6 val. lėktuvu, visus metus lepina pavasariška šiluma, skanus maistas ir graži gamta.

Čia galima ne tik pasyviai ilsėtis prie vandenyno ar baseino, bet ir leistis į kalnų žygius bei įspūdingais serpentinais nuvykti į mažą miestelį Maską, paragauti kaktusų limonado ir pamatyti vaizdingąjį tarpeklį. Pramogoms su vaikais laukia įspūdingas zoologijos sodas ir vandens atrakcionų gausa žadą atimantis Siam park.“

123rf.com / Keltuvai Teidės nacionaliniame parke
123rf.com / Keltuvai Teidės nacionaliniame parke

Anot kelionių eksperto, žiemos atostogoms vis labiau populiarėja ir kita gerą orą garantuojanti vulkaninės kilmės sala – Madeira. „Net du trečdalius šios salos sudaro gamtos draustiniai, kuriuose auga ilgamečiai laurų miškai, įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Pasivaikščioti taip pat traukia levadų – specialių salos drėkinimo sistemų – takai, kuriais žygiuojant galima grožėtis atsiveriančiais horizontais, o mėgstantiems kalnus verta išbandyti nepamirštamus kalnų žygius, – sako jis.

– Pirėnų kalnų viduryje, tarp Ispanijos ir Prancūzijos įsikūrusi Andora gali pasigirti aukštais kalnais, kuriuose sniego būna visą žiemą. Andoros slidinėjimo kurortai vertinami kaip vieni geriausių Europoje mokytis slidinėti.“

123RF.com nuotr. / Žiema Andoroje
123RF.com nuotr. / Žiema Andoroje

Čia, anot K.Jarmalio, iš viso įsikūrę keturi slidinėjimo kurortai: Grandvalira, Ordino Arcalís, Vallnord-Pal Arinsal bei Naturland.

„Pradedantieji gali išbandyti ilgas ir plačias mėlynas trasas, o slidinėjimo entuziastai – statesnes raudonas ir juodas trasas, esančias Pas de la Casa bei Soldeu apylinkėse. Andora yra bemuitė zona, tad norintys apsipirkti dieną gali praleisti lankantis daugybėje sostinės La Veljos parduotuvių bei vietinių restoranų, – nurodo jis.

Italija, kaip slidinėjimo kryptis, turi puikią infrastruktūrą, žavingus kalnų miestelius, neįtikėtiną kraštovaizdį bei itališką gastronomiją, todėl kasmet sutraukia turistus iš viso pasaulio. Čia slidinėjimo kurortai įsikūrę Klintinėse ir Dolomitinėse Alpėse. Klintinėse Alpėse išsidėstę Bormijaus ir Livinjo kurortai, o Dolomitinėse – Val di Fassa, Val Di Sole ir Madonna di Campiglio.“

123RF.com nuotr. / Žiema Italijoje
123RF.com nuotr. / Žiema Italijoje

Kelionių eksperto teigimu, slidinėjimui pasirinkusių baltu sniegu padengtas Prancūzijos Alpes, laukia viena gražiausių slidinėjimo aikštelių pasaulyje.

„Šiaurės Alpėse yra ne tik aukščiausias Prancūzijos kalnas – Monblanas, bet ir daugiausia slidinėjimo kurortų Europoje. Tūkstančiai kilometrų moderniausių slidinėjimo keltuvų, daugybė populiarių slidinėjimo kurortų bei unikali slidinėjimo patirtis“, – pabrėžia K.Jarmalis.

123RF.com nuotr. / Žiema Prancūzijoje
123RF.com nuotr. / Žiema Prancūzijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius