Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojo kanjono lankytojai galėjo būti paveikti radiacijos – muziejuje rasti urano kibirai

Nacionalinė parkų tarnyba turistų gausiai lankomame Didžiojo kanjono muziejuje laikė tris urano rūdos sklidinus kibirus. Medžiaga, kuri galimai buvo radioaktyvi, buvo laikyta turistų lankomose salėse. Pradėtas tyrimas, ar lankytojai galėjo būti paveikti šios radioktyvios medžiagos.
Didysis kanjonas, JAV
Didysis kanjonas, JAV / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Didysis kanjonas

Trys 20 litrų kibirai du dešimtmečius stovėjo šalia taksidermijos ekspozicijos. Vienas jų buvo toks pilnas, kad net gerai neužsidarė, skelbia JAV žiniasklaida.

Turistų grupės, kuriose dažnai būdavo ir vaikų, kartais prie šios ekspozicijos praleisdavo pusvalandį ar dar ilgiau. Pagal nustatytus standartus paskaičiuota, kad radiacija gali paveikti vaikus per 3 sekundes, suaugusius – per mažiau nei 30 sek.

Dėl nežinomų priežasčių trys urano kibirai iš Didžiojo kanjono parko būstinės rūsio buvo perkelti į muziejų, kai šis buvo atidarytas 2000 m. Jie netyčia aptikti tik 2018 kovą, kai vieno parko darbuotojo paauglys sūnus toje patalpoje turėjo Geigerio skaitiklį.

Darbuotojai tuomet šiuos kibirus pernešė į kitą patalpą, bet muziejuje jie liko iki 2018-ųjų birželio. Tuomet apie juos sužinojo vadybininkas Elstonas Stephensonas, kuris apie juos pranešė Parko tarnybai.

Kibirai buvo išgabenti ir jų turinys išmestas į nebenaudojamą urano kasyklą, bet kažkodėl pati tara vėl parvežta į muziejų. Kibirai dar kartą rasti praėjusių metų lapkritį, kai muziejų su Geigerio skaitikliais tikrino pareigūnai.

Didžiajame kanjone yra kelios nebenaudojamos urano kasyklos. 2012 m. pradėjo galioti 20-ies metų draudimas kanjone išgauti uraną.

Yra pradėtas tyrimas, ar ir kaip lankytojus galėjo paveikti urano rūda. Urano rūda paprastai laikoma saugiai uždarytuose metaliniuose konteineriuose, kad į aplinką nepatektų radono dujų bei dulkių.

Urano rūda gali pakenkti žmonių sveikatai, priklausomai nuo to, kiek ir kokios jos yra, kiek ilgai ir kaip arti žmonės prie jos praleidžia.

„Negalima sakyti, kad o dieve, dabar visi tie vaikai per penkerius metus susirgs vėžiu, nes nežinome, kaip arti ir kiek ilgai jie ten buvo – „CBS News“ sakė Šiaurės Arizonos universiteto chemijos profesorė Jani Ingram. – Tačiau tas pradengtas kibiras kelia nerimą. Atrodo, kad buvo nesuprasta, kas yra tuose kibiruose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius