TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius: tai tikrai nebuvo paprasta užduotis

#keliaujančios pusseserės buvo vienos mūsų išvykos su pussesere „juokas“. Abi mėgstame keliauti, aplankyti naujas vietas, nesvarbu, ar tai architektūriniai statiniai, ar gamtos paminklai, ežerai, ar piliakalniai. Pastarieji mus ir įkvėpė imtis „Projekto29“.
Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius
Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius / Asmeninio archyvo nuotr.

Alytaus rajono kraštotyros muziejus 2020 metais organizavo iniciatyvą aplankyti kuo daugiau Alytaus rajono piliakalnių, prie jų nusifotografuoti ir nusiuntus nuotrauką gauti antspaudą „Keliautojo pase“.

Mes abi esame maksimalistės ir sakėme, jeigu dalyvaujame, tai turime aplankyti visus savo rajono piliakalnius. Jų mūsų rajone 29. Gavome „Keliautojų pasus“ ir pradėjome savo paieškas. Norėdamos įkvėpti ir kitus, socialiniame tinkle įkėlėme albumą su pavadinimu ,,Projektas29“.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius
Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius

Pradėdamos ,,projektą“ manėme, kad viskas bus labai paprasta ir visus piliakalnius rasime paprastai ir greitai. Savo rajoną žinojome tikrai gerai, todėl perskaičius piliakalnių pavadinimus, kurie dažniausiai buvo kaip ir šalia esančio kaimo ar miestelio, tai pasirodė tikrai paprasta užduotis. Bet, kaip sakoma, nespręsk apie knygą iš jos viršelio, taip buvo ir mums...

Mes suradome ir aplankėme visus 29 Alytaus rajono piliakalnius.

Su pirmuoju iššūkiu susidūrėme jau pirmąją dieną. Susivedusios piliakalnio pavadinimą, pajudėjome link jo. Nors abi buvome vietinės, apie šį piliakalnį išgirdome tik šios iniciatyvos metu.

Išsukus iš pagrindinio kelio ir nusukus laukų keliuku, kurį mums nurodė navigacija, turėjome pamatyti piliakalnį, tačiau... Taip, mes jį radome, kol jį pasiekėme teko ir galvijų aptvarą pereiti, ir negyvenamą sodybą aplankyti ir šalia dirbusio ūkininko paklausti, bet mes vis tiek radome Giluičių piliakalnį. Dabar jau pajuokaujame, kad tiesiog neįmanoma jo nerasti, bet mūsų patirtis buvo tokia. Galbūt todėl šis piliakalnis tapo toks įsimintinas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius
Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius

Dar vienas daugiau laiko pareikalavęs piliakalnis – Daugų. Manėme, kad bus tikrai paprasta jį rasti, juk Daugus žinome, todėl ir piliakalnis turėtų būti kažkur Dauguose ar šalia, bet...

Teko važiuoti visai į priešingą pusę, klaidžioti keliukais, net vyrams skambinome, ar šalia jų pamėgto ežero nematė piliakalnio? Daugų piliakalnį suradome tik su vietinių gyventojų pagalba, nes apie mažą kalvą miškelyje tikrai nebūtume pagalvojusios, kad tai piliakalnis, bet istorija byloja ką kita...

Bazorų piliakalnis mums buvo tikras iššūkis. Susitikusios po darbų, jau pamažu saulei leidžiantis, pajudėjome link jo, bet viskas nebuvo taip paprasta. Pasilikus automobilį dar teko paeiti apie du kilometrus seniai suartais, bet jau vešlia žole ir krūmais apaugusiais laukais. Bet koks buvo gražus saulėlydis, kai pasiekėme tikslą – suradome piliakalnį ir saulė apdovanojo paskutiniais vakaro spinduliais.

Žinoma, nebuvo labai jauku grįžti iki automobilio jau sutemus, bet kai širdis laiminga, tai kelias neprailgo. Be abejo, kai papasakojome artimiesiems, kad 21 valandą dar ieškome piliakalnio, tikrai mūsų nepagyrė.

Ne visi piliakalniai mus pasitiko svetingai ir buvo randami lengvai. Teko bristi ir per dilgėlių pievą, tiesiogine to žodžio prasme, ir jungtis kelias navigacijas, klausinėti vietinių gyventojų, galvoti, kaip neišbaidyti šalia piliakalnių besiganančių galvijų, kurie neatrodė labai draugiški, palaukti kol šeimininkė savo šuniuką pasikvies, nes jam visai nepatiko dvi šalia kiemo klaidžiojančios prašalaitės, prašyti savininko, kad mums leistų prieiti prie piliakalnio, nes jis yra jo privačioje teritorijoje, bet rezultatas visada būdavo tas pats – mes rasdavome ieškomą piliakalnį.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius
Asmeninio archyvo nuotr. / Dvi pusseserės aplankė visus Alytaus rajono piliakalnius

Taip, mes suradome ir aplankėme visus 29 Alytaus rajono piliakalnius. Paieškas pradėjome rugpjūčio 30 d., baigėme spalio 10 d. Tai nebuvo kiekvienos dienos išvykos, bet kai pavykdavo susiderinti tinkamus laikus, keliaujančios pusseserės susiruošdavo į paieškas.

Visi piliakalniai tikrai skirtingi, vieni – labai prižiūrėti ir laukiantys lankytojų, kiti – sunkiai privažiuojami ar net prieinami, bet visi savotiškai žavūs, su savo istorija ir skirtingu kraštovaizdžiu.

Ką mums tai davė? Be abejo – puikiai praleistą laiką ir naujai atrastas vietas.

Svarbu mokėti pasidžiaugti kiekviena nauja vieta ir gyvenimo suteikta akimirka ją atrasti.

Jau praėjo treji metai po mūsų ,,Projekto29“, bet vis dar prisimename mūsų išvykas. Jos ne tik dar labiau supažindino su mūsų kraštu, bet ir sustiprino mūsų ryšį. Kiekviena kelionė yra menas, nesvarbu kur, kaip, su kuo, bet svarbu mokėti pasidžiaugti kiekviena nauja vieta ir gyvenimo suteikta akimirka ją atrasti.

Nuostabi mūsų Lietuva, reikia tik norėti ją pažinti.

Kviečiame dalyvauti konkurse „Menas keliauti. Menas patirti“, kurį organizuoja LITEXPO paroda ADVENTUR kartu su keliautojais ir nuotykių ieškotojais Vytaru Radzevičiumi ir Martynu Starkumi.

Anketą rasite čia.

Keliaujate, atostogaujate, ieškote nuotykių, ar įdomiai leidžiate laiką kartu su draugais ar šeima? Siųskite savo nuotraukas, dalinkitės istorijomis ir kiekvieną savaitę laimėkite parodos ADVENTUR partnerių prizus. Visi konkurso dalyviai varžysis dėl pagrindinio konkurso prizo - kelionės į Ispaniją įsteigto „Tour Spain“ kartu su „Kelionių Akademija“, kurios nugalėtojas bus paskelbtas sausio 27 d. Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus kelionių šou metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius