-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto kurortas Hurgada: 5 dalykai, kuriuos turi padaryti nuvykęs ten

Hurgada kartais pavadinama antrąją lietuvių Palanga. Tautiečių ten nemažai, tačiau ar nuvykę į šį Egipto kurortą mes iš tiesų žinome, kurion pusėn patraukti, ką nuveikti, kad atostogos dykumų mieste, Raudonosios jūros pakrantėje būtų pilnavertės?
Jūros angelas.
Jūros angelas. / M.Vadišio nuotr.

Nemėgstantiems tingiai vartytis viešbučio teritorijoje prie baseino, siūlome penkis dalykus, kuriuos įgyvendinę Hurgadoje, galėsite ramiai grįžti namo ir pasigirti, kad atostogas praleidote turiningai.

Svarbiausias Hurgados vietas ir pramogas atsirinkti padėjo trečius metus šiame kurorte gyvenanti „Tez Tour“ gidė Agnė Skinkytė. Daugiau nei šimtui lietuvių kiekvieną mėnesį Egiptą aprodanti gidė įsitikinusi, kad tik nedaugelis atvykusių poilsiautojų sugeba Hurgadoje pasisemti turiningų įspūdžių. „Daugeliui užtenka viešbučio ir jame esančių pramogų“,- prasitaria Agnė.

1. Nardymas Raudonojoje jūroje

Jei ne ši spalvotų koralų ir žuvų pilna jūra, Hurgados kurorto turbūt iš viso nebūtų mūsų žemėlapiuose. Nenuostabu, kad atvykus čia svarbiausia išvysti povandeninį pasaulį.

M.Vadišio nuotr./Raudonosios jūros žuvys apakins jus įvairiausiomis spalvomis.
M.Vadišio nuotr./Raudonosios jūros žuvys apakins jus įvairiausiomis spalvomis.

Raudonojoje jūroje galima pamatyti apie 1300 rūšių žuvų. Panėrę dažniausiai suskaičiuosite kokį 12-16 skirtingų rūšių, o vėliau nuo spalvų susisuks galva. Pirmą kartą panėrusiems didžiausią įspūdį paliks žuvis liūtas, jūros angelai, morenos ar populiariai vadinamos „nemo“ žuvytės. Be to šioje jūroje gyvena kelios rūšys delfinų, kurie sutikę nardytojų laivus draugiškai pasveikins poilsiautojus kyšančiomis virš vandens nosimis.

Pradedantiesiems vertėtų atskirti giluminį nardymą (angl. – dive) nuo paviršinio nardymo (angl. – snorkel) ir pirmą kartą šokant į jūrą rinktis antrąjį variantą. O nerti gilyn su visa įranga geriau tik išsilaikius nardytojo licenziją arba pasirinkus patikimus ir patyrusius gidus. Tinkamai nepasirengus, gali kilti daugybė problemų ar net gi grėsti mirtis.

M.Vadišio nuotr./Graži, tačiau nuodinga - žuvis liūtas.
M.Vadišio nuotr./Graži, tačiau nuodinga - žuvis liūtas.

Hurgadoje sklando daug pasakojimų apie mažų vietos nardymo agentūrėlių rifuose pražudytus nardytojus. Dėl nepatyrimo ir mažos priežiūros atsitikus nelaimei, tokie instruktoriai tiesiog kratydamiesi atsakomybės palieka skenduolius rykliams.

Tad renkantis su kuo nardyti, labai patartina pasiieškoti kuo daugiau informacijos apie jūsų povandeninius gidus arba rinktis didesnius nardymo centrus. Giluminis nardymas tokiuose centruose kainuoja apie 50- 60 dolerių, paviršinis nardymas atsieis 25- 35 dolerius. Tai gal ir brangiau, nei jums pasiūlys atsitiktinis praeivis gatvėje, tačiau su gerais nardymo instruktoriais jausitės saugiai.

Populiariausias rifas esantis šalia Hurgados – Didysis Giftunas. Norintiems daugiau ramybės ir jaukesnių koralinių rifų teks pasižvalgyti tolėliau nuo miesto ir turistinių centrų.

2. Kaljanas ir pokalbiai vietinėje užeigoje

Vakare vaikščiodami Hurgados gatvėmis išvysite daug vietų, kur vyrai susėdę prie kaljanų su arbatos puodeliais rankose aptarinėja praeivius, kalbasi apie dienos įvykius. Prisėdę šalia jų, užsikūrę kvapnų kaljaną ir atsigėrę kavos, garantuotai pajusite visas Egipto spalvas.

„Iš pradžių, gali būti nejauku. Ir ypač merginoms, nes sulauksite daug dėmesio iš šalia sėdinčių egiptiečių, tačiau tai labai draugiški žmonės, kurie įsišnekėję jums gali papasakoti apie savo gimtinę ką tik panorėsite“,- savo patirtimi pasidalino A. Skinkytė.

M.Vadišio nuotr./Vakare tokios kavinės užsipildo būriais besišnekučiuojančių vyrų.
M.Vadišio nuotr./Vakare tokios kavinės užsipildo būriais besišnekučiuojančių vyrų.

Egiptiečių moterų tokiose kavinėse beveik nepamatysite. Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau vakare susirinkti būriais ir dalintis paskalomis yra vyrų užsiėmimas. Moteris laikoma nesolidžia ir nešeimyniška, jei vakarais pasirodo tokioje kavinukėje.

Kainos šiose kavinėse taip pat nesikandžioja. Pagrindinėje miesto gatvėje, labiausiai lankomoje turistų, jos, žinoma, bus didesnės. Už kaljano parūkimą gali tekti sumokėti ir 10 egiptietiškų svarų (apie 5 litus), o už arbatos puodelį 5 svarus. Tačiau paėję atokiau nuo centro rasite kavinukių, kuriose parūkyti kaljano (egipt. – šišos) gausite už 3, o arbatos už 2 egiptietiškus svarus.

3. Šviežiai spaustos cukranendrių sultys

M.Vadišio nuotr./Tokiose gatvelėse vertėtų ieškoti šviežių sulčių krautuvėlių.
M.Vadišio nuotr./Tokiose gatvelėse vertėtų ieškoti šviežių sulčių krautuvėlių.

„Asap“ – taip egiptiečiai vadina cukranendrių sultis. Nieko nėra geriau, kaip už 1 Egipto svarą karštą dieną nusipirkti gaivių ir saldžių, energijos suteikiančių, sulčių. Tokių sulčių krautuvėlių Hurgadoje išvysite visur. Prie jūsų akių didelėje spaudyklėje bus sutraiškytos cukranendrių lazdos, čia visada sutiksite ir vietinių bei sultimis smaližiaujančių vaikų.

Be cukranendrių dažniausiai dar rasite apelsinų, greipfrutų, mango, granatų sulčių. Šios kainuos brangiau – 3-4 Egipto svarus, tačiau saldumas bei tirpstantis burnoje skonis vertas ir didesnių pinigų.

Sugalvoję pradžiuginti pardavėją, sulčių paprašykite arabiškai. „Aš noriu vienos stiklinės sulčių“ skambėtų taip: „Ana auza vahed kobea asir/asap“ (sultys/cukranendrių sultys). Padėkoti galite žodžiu „Šokran“. Kas žino, gal už jūsų pastangas bus atlyginta nemokama stikline gėrimo.

4. Apsilankymas naktiniame klube

Pavargusiems nuo afrikietiškos realybės geriausia atsigauti viename iš daugelio vakarietiškų naktinių klubų Hurgadoje. Čia savo padalinį turi visame pasaulyje žinomas klubas „Hard Rock Cafe“, įsikūręs ir „Little Buddha“, paplūdimyje lankytojus priima „Ministry of sound“.

Įėjimas į šiuos klubus svyruoja nuo 80 iki 100 egiptietiškų svarų (40-50 litų), tačiau dažniausiai už šią sumą bare nemokamai gausite alkoholinį kokteilį. Be to būna dienų, kai klubai lankytojus leidžia nemokamai, o merginoms nuo vidurnakčio visi gėrimai taip pat pilstomi dykai.

Vaikinam už savo gėrimus ir po vidurnakčio tenka susimokėti. Alus kainuoja apie 20-30 egiptietiškų svarų, kokteiliai apie 40. Viską susumavus – pasibuvimas klubuose atsieina nepigiai, tačiau juose galima išvysti vietinių atlikėjų dainuojančių gyvai ir iš kitų miestų ar užsienio atkakusių DJ‘ų. Dažnai organizuojami karaokė vakarai ar vyksta pilvo šokio pasirodymai.

5. Pasivaikščiojimas Hurgada Marina bulvare

A.Skinkytės nuotr./Pasisedėjimas Marina bulvare Hurgadoje gali būti tikrai išskirtinis
A.Skinkytės nuotr./Pasisedėjimas Marina bulvare Hurgadoje gali būti tikrai išskirtinis

„Hurgada Marina“ bulvaras Raudonosios jūros pakrantėje, tai puikiausia vieta prisikvėpuoti tyro jūros oro. Ši gatvė tarsi atskiras miestas Hurgados mieste. Čia rasite visus kitus dalykus, jau suminėtus šiame tekste. Nardytojai be problemų užsisakys instruktorių paslaugas, taip pat galėsite išbandyti jėgos aitvarus ir buriavimą. Vakarais Marinos baruose ir kavinėse groja gyva muzika, galima skaniai pavalgyti jūros gėrybių, o norintys nusipirks suvenyrų taip pat ras egiptietiško ir marokietiško stiliaus turgus.

Nors Marina neprilygsta gyviems įspūdžiams patirtiems pačioje Hurgadoje, tačiau tai gali būtų jūsų pirmas žingsnis iškeliant koją iš viešbučio teritorijos arba paskutinis pasivaikščiojimas prieš grįžtant ilsėtis po varginančios dienos miesto centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius