Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fingalo urvas Škotijoje – neįtikėtinai atrodanti vieta, įkvėpusi ir garsiuosius „Pink Floyd“

Fingalo urvas – prieš daugiau nei 60 milijonų metų susiformavęs unikalus uolienų darinys, įkvėpęs Žiulį Verną, karalienę Viktoriją ir garsiąją grupę „Pink Floyd“. Šį neįtikėtinai atrodantį gamtos stebuklą galima išvysti Vidiniuose Hebriduose, Škotijoje.
Fingalo urvas, Škotija
Fingalo urvas, Škotija / 123RF.com nuotr.

Fingalo urvas, apsuptas Atlanto vandenyno, atsirado paleoceno epochoje, trukusioje apie 10 mln. metų, rašoma „Unusual places“.

Be formos, kuri, atrodo, buvo iškalta, beveik 22 metrų aukščio urvo reginys yra įspūdingas traukos objektas turistams, kurie čia atplaukia laivu.

Prieš 60 mln. metų didžiulis lavos srautas čia suformavo šimtus bazaltinių kolonų. Dėl lavos kietėjimo ir aušimo proceso kolonos įgavo šešiakampę formą.

123RF.com nuotr. / Fingalo urvas, Škotija
123RF.com nuotr. / Fingalo urvas, Škotija

Įdomu ir tai, kad dėl urvo dydžio ir jo artumo vandenynui kiekvienas garsas sukelia aidą, panašų į tą, kuris susidaro katedrose. Šis reiškinys tik sustiprina Fingalo urvo grožį ir paslaptingumą.

Nenuostabu, kad šio gamtinio lankytino objekto populiarumas bėgant amžiams pamažu didėjo. Nors urve lankėsi Žiulis Vernas ar karalienė Viktorija, žinomu visame pasaulyje jis tapo tik 1829 m. Įkvėptas unikalių urvo aidų, kompozitorius romantikas Feliksas Mendelsonas parašė „Fingalo urvo uvertiūrą“.

123RF.com nuotr. / Fingalo urvas, Škotija
123RF.com nuotr. / Fingalo urvas, Škotija

Vėliau žinoma grupė „Pink Floyd“ išleido dainą, kurios pavadinimas sutampa su urvo pavadinimu. Nors tai vienas ankstyviausių jų leidinių, kūrinys tik dar labiau padidino šio Škotijos žemės lopinėlio populiarumą.

Fingalo urvą vasarą galima aplankyti specialių kruizų metu, leidžiančių smalsuoliams pamatyti šį nuostabų įkvėpimo šaltinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius